Az egykori Ágyús elemez

Stewart Robson, az Arsenal egykori középpályása, aki egyben a TalkSport szakértõje is jelenleg, exkluzív interjút adott a ManUtd.com-nak az Ágyúsok hétvégi, Old Traffordon való vendégjátékát megelõzõen.


Lehet, hogy kedden este az Arsenal 7-5-re gyõzedelmeskedett, de az utóbbi hetekben nincs túl jó formában. De ettõl függetlenül sem lehet arra számítani, hogy a tavalyi végeredmény megismétlõdésének lehetünk újra szemtanúi, nemde?

Úgy, hogy már jó néhány éve követem az Arsenal körüli eseményeket, azt mondhatom némi magabiztossággal, hogy õk egy olyan csapat, amelyet nagyon nehéz kiszámítani. És nem is lesznek azok, amit gondolom Önök nem is nagyon bánnak, ugyanis minden évben jól kezdenek, aztán elfogy a lendület. De azt nem lehet tudni, hogy az Arsenaltól egyik hétrõl a másikra mire lehet számítani. Nem tudhatod, hogy brilliáns, lehengerlõ, sokpasszos futballt, vagy éppen rossz védekezéssel teletûzdelt, ötlettelen játékot láthatsz tõlük. A Manchester City ellen, amely papíron eddig a csapat legnehezebb meccse volt, jól játszottak és számos szempontból lejátszották õket a pályáról. A nagy meccseken elég jól teljesítenek. Nem vagyok benne biztos azonban, hogy az Old Traffordon mire számíthatunk az Arsenaltól.

 

Amit biztosan tudhatunk, hogy az Arsenal soha nem dõl hátra, és adja fel az Old Traffordon...

Nem, ez tényleg soha nem volt jellemzõ rájuk. Néha az ellenfél háttérbe szoríthatja õket, de minden mérkõzéshez úgy állnak hozzá, hogy a saját játékukat akarják játszani, és nyerni akarnak. A szélsõ védõik fel-alá fognak rohangászni a vonal mellett, a középpályásaik elõrefelé fognak játszani, és dominálni szeretnék majd a mérkõzést. De amíg az Arsenal passzjátékával képes uralni egy-egy mérkõzést, addig a legjobb csapatok védekezésben is képesek erre, azáltal, hogy nyomás alá helyezik õket, és gyorsan rövidre zárják az ellenfelek támadásait. Néha ebbõl a szempontból az Arsenal eléggé könnyelmûnek tûnhet.

 

Mit gondol a Unitedrõl ebben a szezonban?

Számos alkalommal jártam idén az Old Traffordon, és valami egészen hihetetlen támadójátéknak lehettem szemtanúja a legtöbb alkalommal. Annyi bizonyos, hogy Robin van Persie nagyon jól beilleszkedett, emellett pedig nagyon szeretem Danny Welbeck ellentmondást nem tûrõ elfutásait. Mellettük Antonio Valencia is kiemelkedk a sorból. Azonban a középpályások védekezésbeli képességeit megkérdõjelezném, mint ahogy azt is, hogy vajon elég jók-e a szélsõ védõik, mert sokszor megzavarják õket. A United sokkal sebezhetõbbnek tûnik hátul ebben a szezonban, mint az utóbbi idõkben, de ez nem feltétlenül csak a védõk hibája. Védekezésre a pálya minden részén játszó játékosoktól szükség van.

 

 

Mennyire jó játékost szerzõdtetett a United Robin van Persie személyében?

Robin van Persie egy sérülésekkel igencsak balszerencsés játékosból egy világklasszis támadóvá avanzsált az évek során. Nem csak gólszerzésre képes, de úgy általánosságban minden szerepkörben kiemelkedõt képes nyújtani. Természetesen az Arsenalnál is tisztában voltak kvalitásaival - tudják, hogy szereti a labdát áttenni a ballábára, ha úgy adódik, de képes nagyon könnyen a védõk mögé is bekerülni - de ez csak egy dolog, hogy mit tudnak egy játékosról, az már más kérdés, hogy megtudják-e õt állítani.

 

Mi az, ami hiányzik az Arsenal csapatából az elmúlt években? Mindig versenyképesek, de valahogy folyamatosan kevésnek bizonyulnak.

Az én nézõpontom szerint nem hiszem, hogy mentálisan elég erõsek lennének, ez pedig szerintem a menedzserükig vezethetõ vissza. Arsene Wengerbõl valamilyen megmagyarázhatatlan frusztráció árad azt illetõen, hogy csapata nem találja a kiutat. Emellett már régóta nem teljesítenek megfelelõen védekezésben - és nem csak a hátsó védõnégyesrõl beszélek, úgy összességében látszik, hogy az egész csapatból hiányzik a védekezõ taktika.

 

Becsülendõ az Arsenal elkötelezettsége a fiatalok iránt, de bizonyos szempontból ez sokba kerül a klubnak?

Szerintem egy picit misztikus dolog, amikor az emberek arról beszélnek, hogy az Arsenal mennyi fiatal játékost nevel ki. Jack Wilshere egy kivétel, de egyébként nem jött ki túl sok játékos az Arsenal akadémiájáról az utóbbi idõben. Ehelyett az Arsenal fiatal játékosokat vesz. Fiatal, külföldi játékosokba fektetnek, de hogy fairek legyünk, õk voltak az egyik elsõ klub, akik ezt megcsinálták, és lehetõséget adtak ezeknek a játékosoknak. De egyébként nem kerül ki tõlük temérdek mennyiségû játékos.

 

 

Mennyire adhat lökést Jack Wilshere visszatérése az Arsenalnak?

Véleményem szerint Jack Wilshere lehet generációja legjobb angol középpályása. Technikailag õ a legjobb Angliában képzett játékos Paul Gascoigne óta. Elmegy az emberek mellett, jól passzol, irányít, és megvan benne az a fajta arrogancia, ami Gascoigne-t is jellemezte. Legjobb formájában Jack Wilshere fontos játékosa lesz mind az Arsenalnak, mind az angol válogatottnak az elkövetkezendõ években. Õ egy kivételes játékos.

 

Mit gondol a nyár két legnagyobb igazolásáról - Santi Cazorlaról és Lukas Podolskiról?

Cazorla nagyon jól kezdett, és olyan szerepkörben játszik, amely rengeteg szabadságot biztosít számára. Rengeteget találkozik a labdával, diktálhatja az iramot, és mindkét lábával képes lõni. Rövid távon nagyon gyors, és õ egy kiváló futballista. Podolski nem az a fajta játékos, aki lecselez minden elébe kerülõ játékost, de idõnként nagyon jól tör be a védõk mögé, és a lehetõségek pillanatában nagyon jól támogatja a csatárokat. Nagyon jók a ballábas lövései és a beadásai is. Az utóbbi hetekben nem tud annyira hatékony lenni, de kedvelem õt. Jobban ellátja a védekezésbeli feladatokat, mint az Arsenal néhány szélsõje.

 

Végül, miként látod a két csapat esélyeit erre a szezonra? Mindketten harcban lesznek a bajnoki címért?

Látva a Manchester City teljesítményét az elmúlt hetekben, azt kell mondjam, hogy nem vagyok tõlük lenyûgözve. És azt sem hiszem, hogy a Chelsea folytatni tudná úgy a szezont, ahogy kezdte. Ezekbõl az okokból azt hiszem, hogy a United ennek a bajnokságnak az esélyese, és arra számítok, hogy véghez is viszik ezt a tervüket. Az Arsenal szempontjából arra számítok, hogy a legjobb négy között végeznek.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!