19 év után visszatérés a pokolba

Tizenkilenc évvel azután, hogy elõször megjárta a 'poklot', a Manchester United újra az oroszlán barlangjába készül, amikor az Ali Sami Yen stadionban újra megmérkõzik a Galatasarayjal.


Mindazonáltal valószínûtlen, hogy Sir Alex Ferguson legénysége kedden este ugyanolyan barátságtalan fogadtatás közepette vonulhatna ki a törökök elleni Bajnokok Ligája csoportmérkõzésre, mint ahogy azt tették 1993. novemberében.

 

Egészen 19 évvel ezelõtt kell visszapörgetnünk az idõt a két csapat emlékezetes összecsapásáig, amikor a legrangosabb európai kupasorozat második fordulójában kerültek össze. Az odavágón 3-3-as döntetlen született az Old Traffordon, így az idegenben lõtt góloknak köszönhetõen elõzetesen a törököknek állt a zászló a visszavágón - amellett, hogy a szurkolók is minden követ megmozgattak övéik továbbjuttatása érdekében.

 

 

"Üdvözlet a pokolban" feliratú transzparensekkel 'üdvözölték' a Manchester United játékosait az Atatürk repülõtéren, akik ettõl nem jöttek zavarba, pedig legalább ezáltal tudhatták volna mi vár rájuk. Életük egyik, ha nem a legnehezebb perceit élték meg Isztambulban, amelyre a veterán, és akkor is a pályán lévõ Ryan Giggs emlékezett vissza.

 

"Tisztán emlékszem az egészre. Ez egy olyan emlék, amely soha nem fog kitörlõdni az emlékezetembõl" - mondta a 38 éves játékos, elsõ látogatásáról a 35 ezres befogadóképességû létesítménybe.

 

"Amikor megérkeztünk a reptérre, az tele volt mindenféle drapériákkal, a szurkolók pedig folyamatosan üvöltöttek."

 

"Megdobáltak minket, amikor el akartunk hajtani a reptérrõl, a szurkolók pedig egész éjjel a hotelünk elõtt énekeltek, és hívogatták a szobáinkat, hogy biztosan ne tudjunk aludni. Volt ott minden."

 

"De nagyon jó csapatuk volt, és jó klubjuk. Fantasztikus volt egy ilyen mérkõzésen részt venni, különösen idegenben. Olyan hangulatban játszhatunk, amilyenben közülünk nem sokaknak volt része korábban."

 

"Az ottani atmoszféra olyan volt, amelyet megpróbáltam annyira kiélvezi, amennyire csak lehet. A menedzser azt mondta nekünk, hogy úgy lépjünk pályára, hogy közben szippantsuk magunkba ezt a hangulatot. A szurkolók már órákkal a meccs elõtt kint volt a stadionban, és a kezdõ sípszótól kezdve 90 percen keresztül zsongtak."

 

"Ott álltunk a pálya közepén és csak néztük, ahogy a szurkolók énekelnek. Egyik lelátó énekelt a másiknak. Ha õszinte akarok lenni fantasztikus atmoszféra volt, de természetesen a mérkõzés már nem úgy alakult, ahogy azt mi elterveztük. Jó csapat voltak, és most is azok lesznek."

 

Nehéz megállapítani, hogy a szurkolók pontosan milyen hatással voltak a mérkõzés kimenetelére, de a United ugyanúgy alulteljesített önmagához képest, mint az elsõ összecsapásukon, és csak 0-0-s döntetlent értek el, amely a kiesésüket jelentette.

 

 

Azonban a dráma itt még nem ért véget, ugyanis a találkozó utolsó pillanataiban a vendégektõl kiállították Eric Cantona-t, amelyet követõen a zárósípszó után verekedés alakult ki a szurkolók és a játékosok között.

 

"Káosz volt, amikor lejöttünk a pályáról" - tette hozzá Giggs.

 

"Ericet kiállították, mi pedig úton voltunk az öltözõbe, amelyhez végig kellett menni az egész pályán."

 

"Mindkét oldalról állig felfegyverzett rendõrök álltak - nem olyan emberek, akikkel bármikor is ujjat húznál. Pajzsokkal, golyóállomellénnyel és gumibottal álltak, harcra készen. Aztán egyszer csak elszabadultak az indulatok."

 

"Mi csak azon voltunk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, biztonságba kerüljünk."


Daily Mail

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!