Cleverley új szintre léphet a Unitedben

Tom Cleverley rombolómunkája Yaya Touréval szemben a Manchester City elleni városi rangadón új szintre helyezheti az angol válogatott középpályást, és vele együtt megítélését.


Ez év áprilisában Park Ji-sung kapta azt a feladatot, hogy a bajnoki címért folyó harcban a Manchester Unitedre egyedül veszélyt jelentõ Manchester City eszét, a 29 éves Yaya Tourét semlegesítse az egymás elleni mérkõzésen. Azonban a dél-koreai középpályást minden lehetséges módon felülmúlta, mind erõben, mind pedig technikailag a hórihorgas elefántcsontparti, amellyel együtt a Kékek az aranyérem megszerzésére is nagy esélyt szereztek.

 

Az a mérkõzés bizonyult Park utolsó mérkõzésének a Vörös Ördögök mezében, mielõtt a nyáron a Queens Park Rangershöz igazolt volna.

 

Szerencsére a két csapat idei elsõ összecsapásán az elõzetes félelmekkel ellentétben volt olyan, aki semlegesíteni tudta Tourét, õ pedig nem más volt, mint Tom Cleverley, aki szinte teljesen leszedte a pályáról az egykori Barca-játékost, és bár õ szerezte a hazaiak szépítõgólját, sok egyéb momentuma nem akadt. Ez a teljesítmény, és az ezzel együtt járó 3-2-es gyõzelem értékes elõnyhöz juttatta a Manchester Unitedet, de ezzel együtt nagyon bizakodóak is lehetnek, hiszen középpályájukon Cleverley személyében egy olyan játékosuk akadt, aki már régóta hiányzó láncszem volt a gépezetbõl.

 

Így gondolja ezt a klub középpályájának egykori motorja, Captain Marvel, azaz Bryan Robson is, aki szerint már az akadémiai csapatban is számtalan jelét lehetett felfedezni annak, a most 23 éves középpályás játékában, amit most aztán Sir Alex Ferguson kezdõcsapatában láthatunk, és reményei szerint Cleverley a késõbbiekben erre nagyban építeni tud.

 

"Yaya Touré, ahogyan azt korábban többször láthattuk, képes hihetetlen hatással lenni egy nagy mérkõzésre, úgyhogy kulcsfontosságú kérdésnek bizonyult, hogy képes lesz-e valaki megfogni" - kezdte Robbo a Manchester Evening News Sportnak.

 

"Szerintem Tom és Michael Carrick briliáns munkát végezve hatástalanította õt, és Gareth Barry-t. Tom hihetetlen energiákat mozgósított ennek érdekében, emellett a mérkõzés ritmusát is kézben tartotta. Erre nagyon nagy szükség volt egy ilyen derbin, õ pedig egy pillanatra se lankadt. Folyamatosan mozgásban volt, kereste az üres területeket, kérte a labdát, és ehhez mindig a megfelelõ helyre is mozgott el. Ez a stílius nagyszerûen feküdt a Unitednek. Illik ez a fajta játék a felfogásukhoz."

 

"A középpályán, 4-4-2-ben a középsõ két játékos egyikeként tud a legjobban játszani. De ezzel együtt számára olyan feladatok is adódtak, amikor valakit nagyon szorosan kellett õriznie. Tom egy igazi box-to-box játékos, éppen ezért maximálisan képes ellátni ezt a feladatot, de azért még van tanulnivalója ezzel kapcsolatban. Elõrejátékban nagyon erõs, de ha domináns figurává akar válni a középpályán, akkor emellett nagyon jól is kell védekezned."

 

"Ez nem szõrszálhasogatás akar lenni a részemrõl, de ha a legjobb akarsz lenni, akkor mindig javíts a legkisebb dolgokon is a fejlõdésed érdekében. Csak egy nagyon kicsit kellene elõrelépnie, de ha tudna ezen a területen dolgozni, és szeretne kihagyhatatlanná válni a középpályáról, akkor ez sikerülni is fog neki, és klasszis játékossá avanzsálhat."

 

 

Robson visszaidézte saját tanulási lépcsõfokait, amikor a '70-es években tinédzserként a West Bromwich Albionnál sajátította el a futball minden csínját-bínját.

 

"Don Howe nagyon sokat segített a fejlõdésemben" - tette hozzá Robbo.

 

"Mindig is rengeteg gólt szereztem a középpályáról - ezzel nem is volt probléma. Don viszont felismerte, hogy a játékomban ráncba kell szedni a védekezésben nyújtott teljesítményt. Ezért elkezdett baloldali védõként és középhátvédként játszatni! Eléggé élveztem, amikor a védelem közepén játszhattam, de a bal oldalon teljesen elveszett voltam. Folyamatosan azon csodálkoztam, hogy vajon mi a fenét is keresek én ezen a poszton."

 

"De ez jó leckének bizonyult számomra 16 és 19 éves korom között, mert megtapasztalhattam néhány más poszton való játékot is, amelybõl sokat profitált a játékom. Középsõ középpályásként nagyon fontosnak bizonyult a játékom szempontjából, mert így megtanulhattam védekezni. Sokkal több ötletem, meglátásom lett ezt követõen, hogy vajon mit is akarnak a csapattársaim, és bizonyos szituációkban milyen döntéseket kell hoznom."

 

"A játékom sokoldalúbbá vált. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Sir Alex Fergusonnak Tomot a védelemben kell bevetnie, mert õ már 23 éves, én pedig tinédzserkoromban tanultam meg a leckét. De ha figyeli a védõket, akkor nagyon sok mindent elsajátíthat a saját maga javára."

 

Robson karrierét az Old Traffordon 437 mérkõzésen szerzett 99 góllal zárta, míg Cleverleynek eddig csak két találat áll a neve mellett, fejlõdése szempontjából pedig elengedhetetlennek tûnik, hogy abban a pozícióban, amiben játszik, még több gólt szerezzen.

 

"Tökéletes a jelenlegi helyzet Tom számára, ugyanis Paul Scholesnál jobb embertõl nem sajátíthatná el ezt a képességet. Scholesy kegyetlenül tudja befejezni a helyzeteket, a Carringtonban tõle való tanulás csak elõnyére válhat Tomnak."

 

"Egy öntudatos fiú, aki szeretne fejlõdni, mert szeretne hétrõl-hétre bekerülni a United kezdõcsapatába. Ha tudna egy kis higgadtságot csempészni a befejezéseibe, akkor a végeredmény is javuló tendenciát mutathatna, mert a gólszerzési lehetõségei most is megvannak. Számomra a vasárnapi teljesítménye nagyon bíztató jelként szolgálnak Tom játékát és jövõjét illetõen."


MEN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!