Sir Alex Ferguson a legelsõ...

Vitathatatlanul a legnagyobb futball menedzser, aki 26 éve minden egyes nap besétál az Old Trafford kapuján.


Egy ilyen hosszú és rendkívül sikeres pályafutás során számtalan, különbözõ szemszögbõl megközelítve rengeteg alkalmunk volt méltatni Sir Alex munkásságát. Hetvenegyedik születése napján közelítsük meg pályafutása elsõ momentumai felõl e hihetetlen edzõóriás csaknem három évtizedes munkáját a Manchester United élén! 

 
Jöjjön a "Fergie legelsõ"...
 
Elsõ vereség: 1986 november 8-án, két nappal azután, hogy Ferguson átvette Ron Atkinsontól a Manchester United irányítását, a Vörös Ördögök az Oxford Unitedtõl szenvedtek 2-0-ás vereséget a régi Manor Groundon, 13.545 szurkoló elõtt.
 
A United kezdõje: Turner, Duxbury, Albiston, Moran, McGrath, Hogg, Blackmore, Moses, Stapleton, Davenport, Barnes.
 
Ferguson a vereség legfõbb okát az alapokban látta, nem volt elégedett csapata erõnlétével ezért másnap extra edzést írt elõ és a következõket mondta játékosainak a The Cliff-en:
 
 
"Nem igazán érdekel, hogyan folytak itt az edzések a múltban. Nem akarok  tiszteletlennek tûnni és tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a Manchester United az elmúlt évek során milyen óriási vívmányokat vezetett be. De az én elméletem az, hogy csak egy út létezik és az az elõre. A céljaink eléréséhez csakis elõre lehet tekintenünk. Az egyetlen cél pedig amire koncentrálnunk kell: Megnyerni a bajnokságot! Ez az egyetlen igazi módja annak, hogy tiszteleghessünk a múlt szelleme elõtt."
 
"Mindig kell egy kiindulópont. A Manchester United jövõje szempontjából ez csak a gyõzelem lehet. A sikerhez vezetõ út hatalmas nehézségekkel van kikövezve és nem lehet egyik napról a másikra végigmenni rajta. Kell néhány hónap arra is, hogy kialakuljon a megfelelõ összhang a játékosok és az edzõ között. Ez az, amit legelõszõr meg kell oldanunk. Én az alapoktól szeretek építkezni, ez az edzõi munka legszebb része és tudom, hogy ebben a klubban minden percét élvezni fogom."
 
Majd 25 évvel késõbb a Harvard Business School-on tartott elõadásán: "Az elsõ dolga az edzõk 99 százalékának, amikor kinevezik egy klub élére, hogy azonnali sikerei érdekében biztosítsa a feltételeket. Ezért nagy összegeket áldoznak tapasztalt játékosokra. Általában nagy neveket igazolnak más csapatoktól, vagy elõzõ klubjukból viszik magukkal azt a jól bevált tehetséget, akiben a siker zálogát látják. Én úgy gondolom, egy sikeresen mûködõ egységet csak úgy tudunk létrehozni, ha nem a csapatépítéssel, hanem a klub felépítésével kezdjük a munkát. Mindig az alapoktól kell elindulni, hogy hosszú távú sikert érhessünk el a munkánk során. Nincs annál jobb érzés, mikor látom, ahogyan a kezeink alól kikerülõ fiatalok debütálnak az elsõ csapatban. Nagyon fontos tényezõje a hosszú távú sikernek a saját nevelésû játékosok beépítése." 
 
Elsõ hazai gyõzelem: 1986. november 22. Csak három mérkõzést kellett várnia rá Fergie-nek, amikor a United a Queens Park Rangerst 1-0-re legyõzte a dán védõ, John Sivebaek fantasztikus, húsz méteres szabadrúgásgóljával. 
 
Számomra ez egy nagyon fontos gól volt, mert ez jelenti  Alex Ferguson elsõ gyõzelemét a Manchester United élén" - mondta Sivebaek.
 
 
Az elsõ idegenbeli gyõzelem: Hol máshol is lehetett volna, mint az Anfielden? Norman Whiteside góljával a United 40.663 szurkoló elõtt hosszú veretlenségi sorozatát szakította meg a Liverpoolnak, ráadásul a visszavágón is a Vörös Ördögök gyõztek. Ez egy remek kezdet volt a nagy rivális üldözésére.
 
A United kezdõje: Gary Walsh, Johnny Sivebaek, Colin Gibson, Norman Whiteside, Kevin Moran, Mike Duxbury, Bryan Robson, Gordon Strachan, Frank Stapleton, Peter Davenport, Jesper Olsen
 
Az elsõ igazolás: Viv Anderson az Arsenaltól, mindössze 250.000 fontért cserébe. Az angol válogatott jelentõs szerepet játszott Ferguson új csapatában. 
 
"Viv határozottan egy profi jobb szélsõ védõ, a pezsgõ lelkesedése az egész csapatra kihat. Sokkal többet ért, mint amennyit fizettünk érte az Arsenalnak" - mondta Ferguson.
 
Az elsõ trófea: 1990. május 12-én az FA-kupa döntõ a Crystal Palace ellen. A mérkõzés 3-3-as döntetlennel zárult, ezért öt nap múlva újrajátszásra került sor. A pletykák szerint Fergusont egyetlen meccs választotta el a távozástól. Az újrajátszás nagyon izgalmasan alakult, mindkét csapat õrült küzdelmet folytatott a gyõzelemért, amikor a 72. percben a 22 éves Lee Martin óriási lövése a Crystal Palece kapujának jobb felsõ sarkába talált. Ezzel a góllal nyerte meg a Manchester United az 1990-es FA Kupa döntõjét, amivel véget ért a Vörös Ördögök 5 éve tartó kupa nélküli sorozata. 
 
A United kezdõje: Les Sealey, Paul Ince, Lee Martin, Steve Bruce, Mike Phelan, Gary Pallister, Bryan Robson, Neil Webb, Brian McClair, Mark Hughes, Danny Wallace
 
Az elsõ bajnoki cím: Lassú kezdést követõen a United ismét lecsúszni látszott a dobogó elsõ helyérõl, de a francia csatár Eric Cantona új lendületet hozott az Old Traffordra. Cantona és Mark Hughes erõs kettõse segített a Vörös Ördögöknek és 10 ponttal megelõzték az Aston Villát, 26 év után megszerezve ezzel a bajnoki címet. Ferguson ebben a szezonban elnyerte az Év Menedzsere címet is.
 
 
Elsõ BL siker: 1999. május 26-án a Camp Nou-ban, 90.045 szurkoló elõtt, drámai körülmények között a hosszabbításban Sheringham és Solskjaer góljaival a Manchester United nyerte meg 2–1-re a Bayern München elleni döntõt. 
 
A United kezdõje: Peter Schmeichel, Gary Neville, Denis Irwin, Ronny Johnsen, Jaap Stam, David Beckham, Nicky Butt, Jesper Blomqvist, Andy Cole, Dwight Yorke, Ryan Giggs
 
Sir Alex Ferguson legendás idézetét már minden bizonnyal sokan kívülrõl fújják, de most sem hagyhatjuk ki.
 
"A meccs végén hat lábra lesztek a serlegtõl, de nem érinthetitek meg, ha veszítetek. Sokan közületek egyszer se kerülnek hozzá ilyen közel. Vissza ne gyertek anélkül ide, hogy nem tettetek meg érte mindent."
 
 
A BL-siker után a csapat a Klubvilágbajnokságon is indulhatott, melyet szintén megnyert a Palmeiras döntõbeli legyõzését követõen. Az 1998–99-es szezonban Sir Alex vezetésével a Manchester United nem csak saját, de az egész angol futball történelmét átírta, hiszen elsõként tudtak triplázni.
 
"Sir Alexnek a játékosokra gyakorolt motivációja egy sajátos kultúraként is felfogható. Nevezhetnénk akár a gyõzelem kultúrájának is, amely kulcsfontosságú befolyása révén viszi újból és újból sikerre a klubot." Folafolu Folowosele (A Harvad futballklubjának társelnöke.)
 
Sir Alex Ferguson - aki évtizedek óta formálja a futballvilágot, akirõl azt mondják "...nem azt nehéz megállapítani, hogy hol kezdõdik az ereje, hanem hogy hol ér véget" - ma ünnepli 71. születésnapját. 
 
A ManUtdFanatics.hu szerkesztõsége nevében kívánunk Sir Alexnek boldog születésnapot, egészségben és sikerekben teli hosszú éveket!
 
Isten éltesse, Sir Alex Ferguson!
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!