Taktikai Mágnestábla: Gyõzelem összjátékkal

A szezon talán legszebb csapatmunkáját mutatták be a Vörös Ördögök a hétvégén, amikor is történelmi riválisukat, a Liverpoolt látták vendégül az Old Traffordon.


Sir Alex Ferguson az õsi, nagy rivális ellen sokak meglepetésére Danny Welbecket tette be Robin van Persie mögé. A 4-4-1-1-es felállásban - mely Kagawa közremûködésével menet közben gyakran 4-2-3-1-re váltott - a fiatal csatár megkapta az esélyt a bizonyításra, amit remekül ki is használt.

 
 
Ezzel szemben a vendégek a 4-3-3-as kezdést 4-1-4-1-re váltották. A szólóban piruettezõ Suarez viszont nem váltotta be Rodgers reményeit.
 
 
Bár a kivételesen egészen emberi oldalát mutató merseyside-i feketebárány eredménytelenségének oka a gyenge támogatottságban keresendõ. 
 
Ugyanis a háttérben tevékenykedõ Gerrard-Allen duót a Carrick-Cleverley páros remek összhangot mutató játéka egészen mély pozícióba kényszerítette, ezzel megbénítva a vendégek támadásait. Suarez ennek következtében teljesen elszigetelõdött a középpályától és Sterlingre sem számíthatott, mert õt sakkban tartotta Rafael, Downing pedig túl messze volt, hogy idõben segíteni tudjon.
 
Carrick fantasztikusan vezényelte a hazaiak támadásait, melyeket a gyors egyérintõs kontrák jellemeztek.
 
 
A kiváló csapatmunkának hamar meglett az eredménye. Carrick passzolt hosszan Kagawának, aki azonnal továbbította a játékszert, amit a remekül helyezkedõ Welbz kapott meg. Ekkor Clevvel, a már jól begyakorolt mozdulattokkal megetették a vendégek 'nagy öregjeit', majd a felfutó Evrának passzolták le a labdát. Az újra remek formában játszó szélsõ védõ hibátlan beadását pedig Robin kapásból becsorgatta Reina hálójába.
 
Az elsõ félidõ tehát egyértelmûen a Vörös Ördögök javára írható fel. Remek összhangot mutatott a Old Trafford legénysége a védelemben és a támadásokban egyaránt. Bár Welbeck fantasztikus tempóban játszott és fiatal korát meghazudtoló rutinnal támogatta Van Persie-t, ha egy kicsit nagyobb tapasztalattal bír a befejezést illetõen, akár több gólos elõnyt is szerezhettek volna a hazaiak. Mindenesetre, ha ide vesszük Clev bombáját is, ami centiméterekre szállt csak el a kapu mellett, akkor igazán remek kilátással kecsegtetnek a jövõben a United akadémiáján nevelkedett fiatalok.
 
 
A második félidõben Rodgers vett egy nagy levegõt és bedobta friss igazolását, Daniel Sturridge-t a Chelsea és a City korábbi fiatal felfedezettjét a támadások megerõsítésére. Viszont a következõ játékrész ismét a hazaiak találatával indult. Van Persie ugyanis nem maradt adósa Evrának és szabadrúgásából visszaadta a gólpasszt, melyet a remekül helyezkedõ védõ be is bólintott a kapuba, bár Vidicnek  könyvelték el a gólt, aki állítólag beleért a labdába, és mint utólag kiderült, vitatható módon talán még lesen is volt. De ez egy ilyen bicikli, benne van a pakliban. Vice-versa!
 
Sturridge beállítása viszont látható különbséget hozott a vendégek játékába és a 2-0-ás vezetéstõl megrészegült hazai csapatot hamar kijózanította a gyors válasz. A fiatal angol támadó ugyanis új lendületet hozott a Liverpool támadójátékába és a mélyen helyezkedõ Allen-Gerrard párost egyre feljebb húzta a hazaiak kapuja felé, ami remek lehetõséget teremtett a számukra. Majd a Liverpool menedzsere Borinit is bevetette, így a vendégek gyakorlatilag már 3 csatárral játszottak. Természetesen a United ezért nagyobb hangsúlyt fektetett a védekezésre és arra törekedett, hogy megtartsa elõnyét. A Vidic-Rio páros ismét kezdett összeállni, de a Liverpool megerõsödött támadásainak kivédésére a United teljes legénységére szükség volt. Ferguson ezért erõsített a védelmen és a szélen felõrlõdni látszó Kagawa helyett felküldte Jonest, a térdét fájlaló Vidicet pedig Smallingra cserélte.
 
 
Végül is a Unitednek sikerült a második félidõben fellángoló vendégek támadásait hárítani és a történelmi rivális felett aratott 2-1-es gyõzelmükkel megtartani vezetõ helyüket a Premier League tabellájának élén. Sajnos a City már az elsõ félidõben lerendezte a Arsenalt, így maradt a hét pont különbség, ami nem sok, de ha májusig megbecsüljük, akkor visszaállhat a természet régi rendje.
 
A nézõtéren is történtek ám különös dolgok. Roy Hodgson mellett helyet foglalt egy titokzatos sötét csuklyás alak is, aki állítólag azért látogatott el az Old Traffordra, hogy felkészüljön a február 13-i csillagközi háborúra.
 
 
Az elsõ félidõt gondterhelt arccal nézte végig a Sith nagyúr, de a második után minden bizonnyal azt tanácsolja majd Ronaldonak, (akiben él még a Jedik jó oldala) hogy szélrõl támadjon. Bár elismerést érdemel mindenképpen Mourinho céltudatos készülõdése a nagy összecsapásra, de Sir Alex taktikája közel három évtized alatt talán az idén a legkiismerhetetlenebb. Biztosak lehetünk abban, hogy Ferguson olyan meglepetéssel fog készülni a nagy találkozóra, amire még álmában sem gondolna a Real Madrid buzgó menedzsere.
 
Összefoglalva, az évad talán legjobb csapatmunkáját láthattuk a Vörös Ördögöktõl. A Carrick-Clev páros képes volt megbénítani a Liverpool játékát középen, ezzel Suarez teljesen magára maradt, a Red Wall kezd megerõsödni és a padunkon is csillagok ülnek. Mi kell ennél több? Csak kerüljék el a csapatot a sérülések és az erõ legyen velünk!
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!