Taktikai mágnestábla: Spurs-United 1-1

Szeptemberben a Old Traffordon még úgy szaladt át a középpályánkon a Spurs, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.


Sir Alex Ferguson viszont híres arról, hogy gyorsan kiküszöböli a hibákat és a szezon elején elszenvedett 3-2-es vereség okát ragyogóan sikerült megszüntetnie. Meglepetésként ugyanis Phil Jonest tette be Michael Carrick mellé. Együttmûködésüknek köszönhetõen a United középpályájának védelme rendkívül hatékonynak bizonyult.

 
De elmondható a Tottenham legénységérõl, hogy olyan szívósan és kitartóan küzdöttek az utolsó percig, amint azt leginkább Sir Alex fiaitól láthattuk eddig a bajnokságban. Andre Villas-Boas Scott Parkert állította be a sérült Sandro helyére, az Afrika Nemzetek Kupáján szereplõ Emmanuel Adebayort pedig Clint Dempseyvel helyettesítette, aki Jermain Defoe mögött játszott.
 
Ferguson csapatában a sérült Young helyett ezen a meccsen Jones kapott szerepet, akinek a feladata a középpálya közepének stabilabbá tétele volt. Wayne Rooney pedig Shinji Kagawa és Danny Welbeck múlt hétvégi remek összhangot mutató játékát követõen a padon kezdte a találkozót.
 
Az elsõ kérdés az volt vajon ennyi sokoldalú játékossal milyen formációban játszanak majd a Vörös Ördögök. Kagawa, Jones, Welbeck és Tom Cleverley lehetõséget adtak a 4-4-2, a 4-4-1-1, a 4-3-3, a 4-2-3-1 vagy a 4-4-2 gyémánt (4-1-2-1-2) alakzatra egyaránt, de többé kevésbé 4-2-3-1-et játszottak, ami gyakran 4-4-1-1-re váltott, ilyenkor Kagawa került Robin van Persie mögé. Cleverley pedig ingázott, hogy segíteni tudjon Bale hatástalanításában.
 
 
Cleverley és Welbeck összejátszásának logikáját nehéz volt követni, de mindenképpen hatékonynak bizonyult a védekezésben és a támadásoknál egyaránt. A 30. perc környékén Welbeck kitette a labdát Tomnak, aki a hosszúra ívlet, az érkezõ "akkor szerez gólt, amikor csak akar" Robin pedig bebólintotta a hazaiak kapujába.
 
Miután a United megszerezte a vezetést a legfõbb fenyegetést jelentõ Gareth Bale-re kellett összpontosítaniuk. Jones is besegített Rafaelnek és finoman terelgette Bale-t, aki végül megunta, hogy nem jut lehetõséghez ezért behúzódott középre. Ez egyértelmûen bizonyította, hogy a United meg tudta védeni jobb szárnyát a fenyegetéstõl, de középen néha túl mélyen maradtak, hogy a befutó szélsõt akadályozni tudják a középpályán.
 
 
Elkerülhetetlen, amikor egy emberre összpontosít mindenki, hogy egy másik támadó játékos jobban helyzetbe kerüljön. Jones rendkívül lelkesen végezte a dolgát. Olyannyira, hogy nem egyszer jobb hátsót játszott, így Carrickre túl nagy nyomás nehezedett és gyakran kényszerült kilépni szélre, így Dempsey nyugodtan szlalomozhatott a sorok között.
 
Viszont a United kapuja sem volt üres és David De Gea fantasztikus védéseinek hála a hazaiak helyzeteibõl nem született gól egészen az utolsó percig. Természetesen kulcsfontosságú volt kiváló Rio-Vidic védõpárosunk teljesítmény is, akik remekül szerepeltek a mérkõzés alatt. Külön említést érdemel Rio blokkja, mellyel Defoe ziccerét hárította.
 
Aaron Lennon sem tétlenkedett, bár Patrice Evra keményen rajta volt,de mivel mindenki Balére összpontosított a pálya majdnem felbillent az ellenkezõ irányba, hatalmas mozgásteret biztosítva Lennonnak.
 
 
Ferguson természetesen látta, hogy ebbõl baj lehet és Wayne Rooneyval frissítette csapatát, akinek az érkezésével az addig sem lassú tempó még inkább fokozódott. Rooney azonnal helyzetbe került de Caulker kíméletlen belépõjét nem ítélte büntetõnek Chris Foy. Ezt követõen a csatár már nem nagyon került a kapu közelébe, de remek mezõnymunkával segítette társait. Majd AVB Assou-Ekottot küldte pályára, mire Ferguson a Cleverley-Valencia cserével reagált. Ugyanis a jóval nagyobb termetû játékos ellen jobb választás volt a magasabb, friss erõvel érkezõ Valencia. 
 
Bár Sir Alex fiai, Van Persie góljával hamar megszerezték a vezetést és láthatóan nagy hangsúlyt fektettek a védekezésre, mégis érezhetõ volt a szélsõ játék hiánya. Young és Antonio Valencia egyaránt kulcsfontosságú szereplõknek tûnnek Ferguson idei nagy csapatában és mindkettõ képes lenne nagy sebességet diktálni a széleken, de Young sérült, Valencia pedig még mindig nincs igazán formában, Nani pedig nem rég tért vissza. Így elmondható, hogy a United gyenge pontja az idei szezonban a szélek támadójátékának hiánya.
 
Bár úgy tûnik ennek ellenére is képesek a Vörös Ördögök szárnyalni.  A Spurs is remekül játszott, ugyanolyan szenvedélyesen és makacsul küzdöttek az utolsó percekig mint a vendégek, de csak egy hajszálon múlott, hogy a United elhozza a három pontot a White Hart Lane-rõl. 
 
Sir Alex fiai talán túl nagy figyelmet szenteltek Bale-re,  Lennon pedig küldött egy üzenetet a jövõ ellenfeleinek, hogy õt se hagyják számításon kívül.
 
Most ugyan nem volt szerencsénk, a hosszabbítás nem nekünk kedvezett és ha a Rooney elleni szabálytalanság elnyerte volna jogos büntetését, maradt volna a 7 pont elõnyünk. Vesztettünk két pontot, vagy nyertünk egyet? Nézõpont kérdése. A Tottenham otthonából egy ponttal távozni nem rossz teljesítmény. És egy ilyen élvezetes meccset végig szurkolni mindenképpen nyereség. Elismerés a Spursnek is, remekül állták a sarat, a döntetlen hûen tükrözi a két csapat teljesítményét, bár ha megkapjuk a jogosan járó büntetõt, máshogyan is alakulhatott volna, de kárpótolt bennünket az igazi hamisítatlan angol foci látványa.
 
Források:zonalmarking.net, bbc.co.uk
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!