Dawson felidézi emlékeit

Több, mint 50 évvel ezelõtt az akkor 18 éves Alex Dawson mesterhármast ért el a Fulham ellen az FA-kupában, amivel a Vörös Ördögök a Wembleyben rendezett döntõbe jutottak. A korábbi skót United játékos még most is élénken emlékszik erre a bravúrra...


"A sors rám mosolygott abból a szempontból, hogy ott lehettem volna a tragikus úton, mely Münchenig vezetett. A korábbi utak során is ott voltam és kész volt az én és Mark Pearson útlevele is."

"Azon a délután meccsünk volt - azt hiszem a Wolves ellen - és vártuk, hogy megmondják, kik utaznak. Persze én nem mentem. Matt Busby Geoff Bentet vitte, mert Roger Byrne játéka kérdéses volt és kellett egy fedezet. Annyira szomorú, ahogyan végül tragédia lett. Az abban az évben megkezdett FA-kupa sorozat tiszteletadás volt mindenki számára, aki életét vesztette Münchenben."

"A katasztrófa után leírták a Unitedet, de néhány igazán jó, fiatal játékosunk jött fel és az, hogy leírtak minket, igazán nagy tüzet adott nekünk. Azt mondtuk: 'Rendben van, kimegyünk és mindenkinek megmutatjuk, mit tudunk', ráadásul Jimmy Murphy inspiráló beszédeket tartott nekünk. Jimmy egy csodálatos személyiség volt és rengeteg ideje volt a fiatalok számára, mert már addig is sok idõt töltött velünk."

"A Fulham elleni elsõ meccsünk során Bobby Charlton duplájával lett 2-2, én a jobb szélen szerepeltem. Valójában középcsatár voltam, és amikor négy nappal késõbb a Highburyben az újrajátszást játszottuk a londoniak ellen, visszakerültem az eredeti helyemre. Jimmy azt mondta a meccs elõtt: 'Hiszek benned ma délután, nagy ember. Én pedig csak ennyit tudtam mondani: 'Ismersz engem, Jimmy, mindent megteszek.', de nem tudtam elhinni, amikor mindez megtörtént."

 


"Azt kell mondjam, nem a legjobb teljesítményt hozta az ellenfél kapusa aznap, Tony Macedonak hívták a srácot. Sáros volt a talaj, a labda pedig - ahogyan akkoriban természetes volt - nedves és nehéz. Az egyik gólnál a kapus azt hitte, megvan a labda, de átcsorogott rajta és a gólvonalon. Az elsõ gólom egy csukafejes volt, azt hiszem a második ballal ellõtt labda volt - ez ment át a kapuson -, a harmadikat pedig jobbal lõttem."

"Késõbb találkoztam Jimmy Hillel, aki azt mondta nekem, elvettem tõle a lehetõséget, hogy FA-kupa érmet nyerjen. Nem tetszett ez neki, de tõlem senki nem tudta elvenni azt a délutánt. Természetesen mindez már nagyon régen volt, de a United történelmében még mindig én vagyok az a személy, aki legfiatalabbként ért el mesterhármast. A rekordok azért vannak, hogy túlszárnyalják azokat, de meglepett, hogy több, mint fél évszázad telt már el és még mindig nem sikerült túlszárnyalni ezt. Volt 1-2 alkalom, amikor közel kerültek ehhez - mint Wayne Rooney a debütálásán - de csodálatos arra gondolni, hogy ilyen hosszú ideig él ez a rekord."

"Büszke vagyok, hogy még mindig én tartom ezt a rekordot. Még ha túlszárnyalják egyszer, akkor sem veheti el tõlem senki azt a teljesítményt - arra a délutánra addig emlékezni fogok, amíg csak élek."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!