Taktikai mágnestábla: United v Everton 2-0

A Manchester United támadóereje - Phil Jones közremûködésével a középpályán - újra egyensúlyba került a védelemmel és a Vörös Ördögöknek egy nehéznek ígérkezõ találkozót sikerül kapott gól nélkül megnyerniük.


Felmerül a kérdés: Jones lenne a hiányzó darab Ferguson nagy kirakós játékából? Ahogyan az már több téren is bizonyítást nyert (lásd pl. a gólarány) a United idei keretének gyenge pontja a középpálya védekezésbeli hiányossága. Úgyanis így nem tud létrejönni a biztos gyõzelemhez elengedhetetlen egyensúly a védelem és a támadóerõ között.

 

Ferguson szinte mûvészi módon választja ki embereit az ellenfél legveszélyesebb játékosának hatástalanítására. Jelen esetben az Everton húzóemberét, Fellainit a belga óriást Phil Jonesra bízta. Sir Alex ezzel az egy döntésével máris taktikai fölényhez juttatta csapatát.

 

 

Jones kivételesen jól végezte a dolgát, Fellainit remekül kiiktatta a játékból, aki egyre frusztráltabbá vált és a végén olyan mélypontra került, hogy csak szabálytalanságaival tudott problémát okozni a Unitednek. Jones mindvégig úgy helyezkedett, hogy szemmel tudja tartani ellenfelét.

 

 

Fellaininek ugyan volt néhány próbálkozása szélen is, de ott Rafaellel találta szembe magát. Bár a United védõje sokkal kisebb termetû, de annál szívósabb és sikerült megakadályoznia a néha szóhoz jutó belga próbálkozásait, így Vidic és Evans tökéletesen tudott Victor Anichebére összpontosítani. Rafael hatalmasat játszott ismét. Jó helyen volt mindig és két góltól is megmentette a kapunkat. Ezenfelül a támadásokban is nagyszerûen kivette a részét.

 

Sokan nem értik Sir Alex logikáját. Miért nem pihentette legalább legfontosabb játékosait a szerdai Bajnokok Ligája találkozó elõtt? Ha a City úgyis pontot vesztett, legrosszabb esetben is maradt volna a 9 pontos különbség. Többen látják fordítottnak ezzel kapcsolatban Fergie gondolkodásmódját. Pedig két okból is kiemelkedõen fontos volt az Everton elleni gyõzelem. Amellett, hogy a Unitednek sikerült 12 pontra növelni elõnyét a Cityvel szemben - ezzel hatalmas lélektani elõnyre szert téve mindössze 12 mérkõzéssel a bajnokság vége elõtt - furcsa mód a Premier League gyõzelem a Bajnokok Ligája mérkõzés kimenetelére is hatással lehet majd. Hogy hogyan?

 

A vasárnapi Everton feletti 2-0-ás gyõzelem volt a válasza Fergie-nek a Real szombati, Sevilla elleni 4-1-es gyõzelmére. Ugyanis lélektanilag nem mindegy a csapat számára, hogy egy vesztes meccs után érkezik a Bernabeuba vagy egy kapott gólnélküli gyõzelem a válasza az ellenfél legutóbbi sikerére. Néha nehéz megérteni a mester logikáját, pedig számtalan alkalommal bizonyította már elõrelátását.

 

Természetesen szükség van a rotálásra és a gyengébb csapatok ellen nem is lehet ezzel kapcsolatban panasz Fergusonra, hisz bõséges kerete miatt megpróbál mindenkire sort keríteni, de a csapatérdek mindent felülír! (Sajnos ezt nem voltak képesek elviselni néhányan, akiknek remek példakép lehetett volna Chicharito kitartó hûsége.)

 

Visszatérve az Everton elleni mérkõzéshez, természetesen nem felejtkezhetünk meg Giggs fantasztikus teljesítményérõl sem. A walesi varázsló továbbra is dacolva a korral még mindig lázasan tolja a labdát a 90. percen is túl. Hatalmas energiája profizmusából táplálkozik, õ már megengedheti magának, hogy ne csináljon semmit a pályán ok nélkül. A kellõ pillanatban mindig jó helyen van és kíméletlenül végrehajtja feladatát. Tökeletesen nyugodt tudott maradni, mikor a zsúfolt büntetõterületen megkapta a labdát van Persie-tõl és pontosan odahelyezte a játékszert, ahova akarta. Csodálatos gólt lõtt.

 

 

A Rooney és Robin csatárpáros szerintem minden ellenfélben hatalmas félelmet kelt. Egyszerûen képtelenek mindkettõre figyelni. Egyszerre kettejüket kiiktatni a játékból szinte lehetetlen feladat. Ezért az Everton is ahhoz a veszélyes taktikához fordul, hogy Rooneyt õrizték és van Persie-t megpróbálták lesre futtatni. Ez viszont eléggé öngyilkos megoldásnak számított, mivel Rooneyt szabályosan megállítani szinte lehetetlen, max szerelni lehet, viszont van Persie néhány leshelyzetén kívül pontosan tudta hány óra, és eszerint helyezkedett a pályán. Több alkalommal helyzetbe is került és a 45. percben sikerült betalálnia. Rooney pedig ismét bizonyítva önzetlenségét hihetetlen mezõnymunkát végett.

 

 

De Gea is remekelt a teljes játékidõben és egyre bátrabban jön ki a beadásokért. A kétgólos elõny után a második játékrészben a United boldogan tartotta a labdát és kiegyensúlyozottan alkalmazhatta a leghatékonyabb taktikáját az ellenféllel szemben. A védelem és a középpálya munkájának összhangja teljesen megtörte az Everton lendületét. És amikor Carrick feljött a Fellaini kiiktatására hivatott Jones helyére, a belga óriás végképp elvesztette fontosságának tekintélyét a pályán, ezzel egyre gyengébb teljesítményt mutatott a mérkõzés második felében.

 

 

Phil ugyan a lábát fájlalva bicegett le a pályáról, de a Jones-Carrick csere inkább arra a következtetésre sarkall, hogy mindkettõnek fél játékidõt szánt Ferguson, hogy úgymond a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon. Tehát mindkettõjükre számít szerdán, ami a legelõnyösebb párosítás lenne a középpályán a Real ellen.

 

Összességében elmondható, hogy a mérkõzés kulcsfontosságú eleme az egyensúly fenntartásának sikeressége volt a védelem és a támadó erõ között, amit Jones védekezõ középpályás munkájának közremûködésével (már második alkalommal is) tökéletesen megvalósítottak Sir Alex fiai.

 

Az emberfogás taktikája egy nagyon érdekes trükk lehet a Real elleni mérkõzésen is, de vajon Jones képes lenne Ronaldot is hatástalanítani? Kétségtelen, hogy a portugál csillag az a fajta érzelmi alapon játszó futballista, aki hamar elveszti a türelmét, ha nem hagyják érvényesülni a pályán. Bár Fellainivel szemben õ egy világklasszis csatár, aki a pálya egész területén képes támadásba lendülni. Ellene csak egy nagyon összehangolt védelem képes felvenni a versenyt. Mindenesetre érdekes lenne látni, hogy a Bernabeuban az érzékeny lelkû Ronaldo hogyan reagálna Jones masszív emberfogására, nem is beszélve arról, milyen hatással lesz a ex-United csillagra az Old Tafford lelátóin a „Welcome Ronaldo” feliratot lobogtató United szurkolók éljenzése.

 

Érdemes visszanézni az összefoglalót a fantasztikus összmunkáról!

 

Források: eplindex.com, bleacherreport.com, bbc.co.uk, four6zero.com

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!