Taktikai mágnestábla: Kettõs biztosíték

Lábbilincset Ronaldóra! Avagy Jones és Rafael közös erõvel képes lesz megfogni a táncos lábú ex-United csillagot, vagy extra biztosíték kell, hogy a pálya egész területén elkalandozó csatárt, hatástalanítani tudja Sir Alex legénysége.


Bár Jones remekül kiiktatta az Everton üdvöskéjét Marouane Fellainit masszív emberfogást alkalmazva, de vajon képes lesz az ide-oda cikázó Ronaldót is árnyékként követni? Könnyen meg lehet, hogy a Real csatára nem egy alkalommal kijátszva Jonest túljut a középpályán és támadásba lendül, de a mi Rafaelünk jól ismeri a portugál észjárását és (elmondása szerint) az õ fejével gondolkodva fogja majd megállítani. Ez így szép és jó, és biztosan sok kellemetlenséget okoz majd a Real legfõbb fenyegetést jelentõ játékosának Jones és Rafael összehangolt munkája. Csak annyi a gond, hogy Ronaldo sem adja fel könnyen. Nem igazán kötik le a pozíciók, egyet gondol és bárhol képes felbukkanni a pálya teljes szélességében, mivel a kalandozásához megfelelõ támogatás kap a 4-2-3-1-es formációnak köszönhetõen.

 

Viszont ekkor kell beiktatnia a United legénységének a második biztosítékot a terület hódító portugál ellen. Nehéz kitalálni, hogy Ferguson vajon milyen felállásban küldi fel fiait (kiismerhetetlenségével idén extra fenyegetést jelenve) a Bernabeuban. Meg lehet az európai taktikához igazodva õ is a 4-2-3-1 mellett dönt, de a 4-3-3-hoz, sõt akár a jól bevált 4-4-2 több variációra is alkalmas rendszeréhez is nyúlhat majd. Bárhogyan is dönt az edzõmágus, összehangolt munkára lesz szüksége a Unitednek, hogy az érzékeny lelkû, hamar kiboruló Ronaldót a  középpályájától elszigetelve (ahogyan ezt nem rég gyönyörûen megoldották a Liverpool fekete báránykájával, Suarezel szemben) minél nagyobb mértékben ellehetetlenítse a pálya egész területén.

 

 

Carrick, Rooney és Kagawa összehangolt munkája képes lenne Alonso és Özil támogatásától megfosztani Ronaldót. Mesut Özil remekül szervezi a játékot, míg Xabi Alonso hosszú keresztlabdákat osztogat. A Real két szélsõjének, különösen Ronaldónak, nagy trükkje az átlós befutás a védõk között, Alonso és Özil ezt szem elõtt tartva dolgoznak majd a lába alá.

 

A Real képes jó összjátékot produkálni és Ronaldo egyértelmû halálos fegyver a kezükben. De ha nem kap támogatást a társaitól, ráadásul Jones és Rafael sem hagyja levegõhöz jutni, hamar érzelmi hullámvölgybe kerülhet, és ez nagymértékben befolyásolhatja teljesítményét.

 

De nézzük mi a helyzet csapatszinten!

 

Real Madrid

 

Gyengeségek: Mourinho, kapusgondokkal küszködik, Lopez talán megbízhatóbb, mint Adan, de kétségtelen, hogy Iker Casillas nagyon hiányozni fog a Real kapujából. Ráadásul Ramos sem remekel mostanában a védelem közepén. Ronaldóra nem igazán jellemzõ, hogy visszamegy védekezni így bal oldalon, ahol van Persie elõszeretettel támad kevés lehet Arbeloával a hazaiak védelme.

 

 

Erõsségek: A La Liga bajnokok jó minõségû  játékra képesek a pálya egész területén és Ronaldo kíméletlen befejezõ. Özilnek nehezen indult a szezon, de kezd ismét jó formába lendülni és ez látszatja is a jeleit a Real támadásaiban. A Di Maria és Benzema kettõs is remek ütemben dolgoznak a kontráknál. A Madrid vitathatatlanul sikeres a gyors ellentámadásokban, amit Alonso keresztjei tesznek rendkívül veszélyessé. 

 

Manchester United

 

Gyengeségek: De Gea ugyan egyre jobb formában van, kivételes reflexekkel rendelkezik, de fiatal korából eredõen kiszámíthatatlan, milyen hatással lesz majd rá a "nagy játék" súlya. Evra nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, ha Benzema, Di Maria és Ronaldo az õ oldalán próbálkozik, márpedig a Jones és Rafael kettõs erõfeszítése Ronaldo kiiktatására, könnyen meglehet, hogy ezt a reakciót váltja majd ki a hazaiaktól.

 

 

Erõsségek: A Vörös Ördögök ebben a szezonban egyértelmû jeleit mutatták, hogy legnagyobb erejük a támadásokban rejlik. A támadószekcióban olyan fantasztikus játékosokkal rendelkeznek, akik bármelyik pillanatban helyzetbe kerülve tökéletes befejezésre képesek. És ez létfontosságú fegyver lesz a kezükben ma este a Bernabeuban. Van Persie a tökéletes csatár.  Képes kizárni bármekkora nyomást, és hihetetlen nyugalommal lövi el a labdát a leglehetetlenebb pozícióból is. Míg Rooney csodálatos aláfestést produkál a holland játékához, de õ maga is remekül helyezkedik, és ha szóhoz jut, nem késlekedik, a védõk és a kapus között milliméter pontossággal betalálni. Mindemellett a United bír a világ egyik legjobb középsõ védõpárosával  Vidic és Ferdinand személyében.  Evra és Rafael pedig a széleken nem csak a védekezésbõl, de a támadásokból is komolyan kiveszik a részüket. Úgy tûnik, Jonesszal a középpályán pedig sikerül megteremteniük a várva várt egyensúlyt a védelem és a támadások között. Bár a Real ellen az egész csapatnak ki kell majd tennie magáért a védekezésben, de a támadásoknál Carrick hihetetlen éleslátásával még így is képes remekül szervezni a játékot.

 

Ezek után egyértelmû, miért is várja az egész világ a Premier League éllovasának és a La Liga bajnokának összecsapását. Hatalmas küzdelem várható, remélhetõleg szemet gyönyörködtetõ megoldásokkal két támadó szellemû csapattól, melyben a világ legjobb játékosai állnak majd szembe egymással. Nyilvánvaló mindkét csapat támadóereje, a kérdés csak az, melyiküknek sikerül hatástalanítania a másik nagyágyúit. Ha a United meg tudja teremti az egyensúlyt, kivételesen erõs támadósorával megnyerheti a találkozót ma este a Bernabeuban.

 

Források: Gary Neville ,Brendon Netto 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!