Strudwick: Kulcsfontosságú a regeneráció

Az erõnléti stáb feje, Tony Strudwick nemrég interjút adott az Inside Unitednek, amelyben betekintést engedett szerepébe azt illetõen, hogy a Manchester United játékosai mindig a lehetõ legjobb állapotban legyenek a szezon során...


Elégedettek vagytok azzal, ahogy a játékosok állnak erõnlétileg a szezon ezen szakaszában?

Igen, azok vagyunk. Mostanra már magunk mögött tudhatjuk a szezon elsõ felét, és azt mondhatom, jó helyzetben vagyunk. Lassú kezdésen vagyunk túl, amely valószínûleg olyan tényezõk együttállásából adódhatott, mint például, hogy egyes játékosok fáradtan tértek vissza válogatottbeli kötelezettségükbõl, vagy megsérültek, de az erõnléti szempontok alapján elégedett lehetek. Más dolgokat próbáltunk ki ebben a szezonban, mint korábban, és új ötleteknek engedtünk tért a játékosok erõnléti állapotát illetõen, hogy bírják a szezonbeli 50-60 mérkõzést is. Néhánnyal elégedettek vagyunk, néhányat finomítani fogunk ezek közül. Már mûködnek Carringtonban az új létesítmények is, ez pedig csak a segítségünkre lehet orvosi, és erõnléti szempontokból. Az, hogy idegenbe látogatva a Liverpool, a Newcastle, a Chelsea és a City ellen is gyõzni tudott a csapat, nagyszerû dolog, de természetesen még csak félúton járunk a sikerek felé. Tavaly jó helyzetben voltunk, de láthattuk, hogy néhány becsúszott eredmény mennyire megtudja törni a lendületet, úgyhogy megpróbálunk felkészülni rá, hogy ez is eljöhet a szezon végéig. Emellett pedig néhány játékosunk visszatérhetett a csapatba, úgy mint Kagawa, Nani, Anderson és Vidic, akik mostanra már mind csak a csapat sikerére koncentrálhatnak. Ez csak is elõnyére válhat a csapat egészének - már az edzéseken is sokkal élesebb meccsek lehetnek, és nagyobb lehet a versenyhelyzet is a csapatba kerülésért.

 

Hány féle trendet lehet felfedezni az egyes játékosok esetében erõnléti szempontból? Az olyan játékosok például, mint Michael Carrick és Patrice Evra, úgy tûnnek, hogy szinte minden meccsen végig bírnák játszani a 90 percet...

Természetesen a futball egy csapatsportág, de az egyik legfontosabb dolog, hogy miként kezeljük az egyéneket egy csapatstruktúrán belül. Nem beszélhetünk arról, hogy egy szabályt mindenkire rá lehet húzni. Elvárunk dolgokat a csapat szempontjából, de ezeknek nagyon sok egyéni eleme van. Az olyan játékosok, mint Patrice és Michael, négy mérkõzést játszottak tíz nap alatt a karácsonyi idõszak alatt, és Robin is mind a négyszer pályára lépett. Ez mutatja, hogy mennyire fontos a játék rehabilitációs oldala is, és mi ehhez számos új, ezt elõsegítõ technikát vezettünk be, amelyek úgy tûnik, hogy nagyon jól mûködnek. Néhány játékosnak több pihenõre lesz szüksége, míg másoknak pluszmunkára. Ez az igazi kihívása a munkánknak - megtalálni az egyensúlyt az egyének között. Egy adott napon 25-30 játékos edz a felnõtt keretnél, akiknek az állapotáért mi felelünk, és nekik egyéni igényeik és szükségleteik léphetnek fel.

 

 

Mennyire terveztek elõre a stáboddal - egy hónapra, vagy akár többre elõre látjátok, hogy lesz egy szabad hét és már be is írjátok a pihenõt, vagy inkább egy bizonyos edzéstípust láttok elõre egy idõszakra?

Egyértelmûen. A sorsolás áttekintésével megpróbálunk kereteket alkotni az egyes hónapok edzésprogramjának, majd aztán ezeket részletesen kidolgozzuk az adott információk alapján. Egy egész szezont áttekintve elég nehéz ezt véghez vinni, de a szezon során különbözõ idõszakok váltakoznak, ahol vagy éppen csökkentjük az edzésmunka mennyiségét egy sûrûbb idõszakban, vagy éppen növeljük azt, ha kevesebb mérkõzést kell játszaniuk a fiúknak. Azelõtti héten, hogy a Swansea City ellen megkezdtük volna a zsúfolt karácsonyi idõszakot, volt egy hétnyi szabadidõnk, és úgy éreztük, hogy jó lenne elég keményen dolgozni a játékosokkal, hogy aztán az elvégzett munka átsegítse õket ezen az idõszakon, és néhány játékos ebbõl egyértelmûen profitált. Természetesen van ennek egy másik oldala is, azt illetõen, hogy a menedzser végül kit rak be a csapatába, mert nekünk erre kell reagálnunk. Úgyhogy, ha valakit nem játszat a menedzser egy adott mérkõzésen, akkor vele keményebben kell dolgoznunk az edzéseken, és például még a szabadnapokon is foglalkoznunk kell vele. Az FA-kupa újrajátszást, és a Southampton elleni bajnokit leszámítva az elõzõ hónapban úgy tervezhettük meg az edzésmunkát, hogy nem játszott a csapat hétközi meccseket, úgyhogy jó lehetõségünk nyílt minden egyes apró részletet kidolgozni a játékosokkal, és hogy 'telitöltsük a tankot', ha úgy tetszik, amely remélhetõleg a szezon végén egy vagy két trófeához segít majd minket.

 

Korábban érintetted a rehabilitáció témakörét; ugyanolyan fontossá válik ez, mint a mérkõzésre való felkészülés, ahogy egyre inkább közeledünk a szezon vége felé?

Minden kétséget kizárólag, a rehabilitációs folyamat nagyon, de nagyon fontos. Olyan elvárások és várakozások elébe nézünk itt a klubnál, hogy a szezon utolsó részében harcban legyünk a Premier League és a Bajnokok Ligája megnyeréséért is, ehhez pedig erre az idõszakra fel kell készítenünk a játékosokat, amikor akár heti három meccset is játszhatnak. Úgyhogy a rehabilitáció nagyon fontossá válik a szezon végéhez közeledvén. Bármelyik pillanatban szükség lehet akármelyik bevethetõ játékosra, akinek készen kell állnia arra, hogy elvégezze az aktuális feladatot. Igazán nagy hangsúlyt fektetünk ezért arra, hogy biztosítsuk, a játékosok eléggé kipihentek, és megfelelõen felkészültek a feladatra.

 

 

A felkészülési szezon olybá tûnik, hogy még nagyon messze van, de a túra néhány dátumát már korábban bejelentették - feltételezhetõen számos terv napvilágot látott már azzal az idõszakkal kapcsolatban?

Igen, mi mindig elõre gondolkodunk. Hatalmas túra elébe nézünk, éppen ezért rengeteg dolgot fontolóra kell vennünk. Természetesen a dolgok erõnléti oldalát illetõen is, de foglalkoznunk kell a repülési idõk, a különbözõ idõzónák, és az aklimatizáció kérdésével is, hogy a játékosok munkára kész állapotban legyenek a túra során, amikor erre szükség van. A tervek már korábban elkészültek erre vonatkozólag, hogy a lehetõ legjobb létesítményeket biztosítsuk a játékosoknak, és hogy logisztikailag minden a lehetõ legmegfelelõbben mûködjön, hogy a játékosok csak arra fókuszálhassanak, amire nekik kell. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerû utazás elébe nézünk a nyár folyamán.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!