Fordítsunk: Legjobb támadás a védekezés!

Semmi kétség, az Álmok Színházában ma este potenciálisan egy fergeteges elõadásra számíthatunk.


Az elsõ felvonásban csaknem három héttel ezelõtt a híres Santiago Bernabeu-ban a Vörös Ördögök és a Királyiak szereplésével egy pazar elõadást láthattunk, melyen az 1-1-es döntetlennek köszönhetõen, idegenben szerzett góljukkal, Sir Alex társulata némi elõnyre tett szert a hazai visszavágó elõtt.

 

Nekem úgy tûnt, mintha a Real (jó értelembe vett) primadonnája hazai pályán egy kicsit lazára vette volna a figurát. Vagy talán csak túlzottan elérzékenyült a volt csapatával való találkozás során? Vagy talán Jones kitartó munkája fékezte le jelentõs mértékben a világ egyik legnagyszerûbb támadó játékosát?

 

Ha az utóbbi verziót fogadjuk el, akkor Phil Jones feltételezett hiányában egy rendkívül összehangolt védelemre lesz ma szükségünk, hogy megállítsuk Ronaldót, aki igen tüzesen nyilatkozott a mérkõzés elõtt és egy gyönyörû góllal szeretné elkápráztatni az Old Trafford közönségét. Amivel nem valószínû, hogy akkora sikert aratna a United rajongók körében, ahogyan azt a nyalka csatár képzeli. (Kivéve persze, ha 3-0-ás hazai vezetésnél gyönyörködtetné el a közönséget.)

 

A Bernabeu-ban Danny Welbeck volt Ferguson hadicsele, akire olyan veszélyes ellenfelek mellett, mint Wayne Rooney és Robin van Persie, nem sok figyelmet fordított a hazaiak védelme. Ennek hamar meg is lett az eredménye, és a szemfüles Danny fiatalkorát meghazudtoló bátorsággal oda is rakta a La Liga bajnokának hálójába a játékszert.

 

 

Persze nem is Ronaldo lenne a világ egyik legjobb csatára, ha válasz nélkül hagyja a United ifjú tehetségének fricskáját, így premier plánba, címlapfotó minõségû, festõien kivitelezett góljával 10 perc múlva kiegyenlített.

 

 

Viszont Rafael és Jones szívós munkájának köszönhetõen, a sármos futballcsillag nem kapott fõszerepet az elõadás további részében, persze ehhez nagymértékben hozzájárul a United középpályája is, mely elvágta a Ronaldót tápláló köldökzsinórt. Amikor pedig mégis sikerült és helyzetbe kerültek a hazaiak, DDG kivédte a szemüket is. (Fõleg Özilénél nem volt semmi.)

 

Tehát száz szónak is egy a vége: Ki kell védekeznünk ma õket és meg kell oldanunk valahogyan Jones hiányát!

 

Lássuk mi a helyzet csapatszinten!

 

A United 12 ponttal vezeti a Premier Leaguet, bent van az FA-kupa negyeddöntõjében és idegenben lõtt góljával elõnyös helyzetben várja a Real elleni Bajnokok Ligája találkozót hazai pályán.

Hiányzók: Paul Scholes térdproblémák, Phil Jones bokasérülés.

 

A Real egy rendkívül kiábrándító La Liga szerepléssel, viszont csúcsformában, egy múlt heti El Clasico gyõzelemmel, elszántan harcol egy szépítõ európai bravúr érdekében.

Hiányzók: Iker Casillas kézfejcsonttörés.

 

Ezeket figyelembe véve, a két nagy rivális edzõzseni vajon milyen kezdõvel áll fel ma este?

 

Ferguson rendszeresen szolgál valamilyen meglepetéssel, vagy a formációt, vagy a kezdõt illetõen, de öt játékos nagy valószínûséggel ott lesz ma az Old Traffordon - David de Gea a kapuban, Rafael a jobb oldali védõ, Patrice Evra a bal oldali védõ, Michael Carrick a középpályás, és Robin van Persie a csatár pozícióban.

 

A védelem közepe már nem ennyire egyértelmû, a Jonny Evans, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand trióból lehet válogatnunk. Rio helye biztosnak tûnik, Vidic viszont térdmûtétje miatt kímélendõ, így nem igazán vehetõ igénybe egy héten kétszer. Azonban Evans, aki kiválóan teljesített a Bernabeu-ban, lehet újra megkapja az esélyt a szezon egyik legnagyobb meccsén.

 

A fennmaradó négy játékos kiválasztása már Ferguson taktikai zsenialitásán múlik.  A skót tréner bõ kerete adta lehetõségei közül választhatja a 4-4-1-1-t vagy ennek a gyémánt alakzat változatát, de az Európában népszerû 4-2-3-1 mellett is dönthet és nem kizárt a 4-3-3/4-5-1 sem.

 

A középpályán Jones helyettesítésére, Carrcik mellett a legvalószínûbb jelölt Tom Cleverley, de Ryan Giggs is biztosan szerephez jut majd 1000. mérkõzésén, és Anderson szereplése sem kizárt.

 

A támadó szekcióban, Rooney minden bizonnyal lehetõséget kap a kezdõben, nagy valószínûséggel van Persie mögött, vagy esetleg a szélen.

 

Jobb oldalon számolhatunk még Antonio Valenciával és Nanival, utóbbi akár a bal oldalon is feltûnhet a poszton szereplõk hosszún névsorához csatlakozva, de Giggs, Welbeck, Ashley Young és Shinji Kagawa is esélyes kezdõcsapatbeli tag a balszárnyon.

 

 

Mourinho választása ehhez képes viszonylag egyszerûnek tûnik. Lopez helyettesíti Casillast , Alvaro Arbeola és Fabio Coentrao a védelem szélein, középen Ramos és Raphael Varane vagy talán Pepe.

 

A Real dupla tartópillérében Alonso és Khedira kezdeni fognak, mint ahogy a talizmán CR is. Özil valószínûleg a 10-es szerepkörben szerepel majd, de képes szélen is játszani, attól függõen, hogy Mourinho nagyobb szilárdságot akar-e a középpályára, betéve a csapatba Pepét vagy Modricot, Di Maria kárára. Azonban a jó formában lévõ argentin szélsõ minden bizonnyal kezdeni fog. Elöl vagy Higuain vagy Benzema szerepel majd.

 

Megfordítva a népi bölcsességet, erre az egy meccsre levetítve, a Unitednek most: A legjobb támadás a védekezés!

 

Ugyanis kétségtelen, hogy a Real legfõbb ereje a gyors ellentámadásokban rejlik, ezért egyértelmû ennek lehetõségét kell a lehetõ legkisebbre csökkenteni, ami egy jelentõsen defenzív játékot igényel majd Sir Alex fiaitól, különösen szem elõtt tartva az idegenben szerzett gólunkat. Bár Ferguson is kijelentette, hogy azonnal aláírna egy 0-0-ás döntetlent, de olyan világklasszis támadókkal, mint Rooney, Robin és Ronaldo,  ennek elég kicsi az esélye.

 

Phil Jones várható hiánya sokakat megrémít. (A várható kifejezés Ferguson esetében nem véletlen, ugyanis a skót tréner köztudottan 'mindenre képes' a gyõzelem érdekében így urambocsá egy kis füllentéstõl sem riad vissza, bár a mindent tudó média nem látta Jonest tegnap Carringtonban, de majd meglátjuk). 

 

Jones szerepe óriási volt a Bernabeu-ban, bár az egy játékosra való koncentráció nagyobb réseket hagyhat a védelemben, de egyértelmûen megérte ezt a kockázatot bevállalni Ferguson részérõl, Ronaldo megfékezésére. Különösen úgy, hogy De Gea személyében, Madridban egy igazi világklasszis hálóõrt láthattunk a United kapujában.

 

Jones hiánya feltehetõen valamivel nagyobb szabadságot jelent majd Ronaldo részére, amit nagy valószínûséggel Ferguson egy sokkal defenzívebb játékkal próbál majd kiküszöbölni. A Vörös Ördögök legutóbbi, kapott gól nélküli küzdelmei egyértelmûen bizonyítják a védelem megerõsödését és olyan kivételes csapatszellemmel rendelkeznek, melyben sem Rooney sem Van Persie nem szégyell visszalépni és jelentõs támogatást nyújtani a védelemnek. Mindemellett rendkívül fontos lesz csatáraink élessége és minden egyes lehetõséggel a gólszerzést illetõen úgy kell élniük, mint egyetlen eséllyel a továbbjutásra.  Jelentõs szerepet kaphat Shinji Kagawa is a gólokat illetõen, ha lehetõséghez jut, legutóbbi fantasztikus teljesítményét követõen.

 

Összegezve, öngyilkosság lenne a hazai pálya adta önbizalomból eredõen lerohanni a Realt, hisz Ronaldo, Özil és Angel Di Maria csak erre várnak. Kitartó koncentrációval, jelentõsen összehangolt csapatmunkával kell kivédekeznünk a meccset az utolsó percig, és ha mégis beütne a mennykõ és Ronaldo vágyát valóra váltja, akkor kockáztatni és mérnöki élességgel kell befejezni a támadásokat.

 

Már csak páróra és: "Még a világ is megáll" (Mourinho)

 

"Bíznunk kell a játékosainkban. Ez az, amit mindig is teszünk és nekik is bízniuk kell egymásban. Ezért vagyunk oly hosszú ideje sikeresek." (SAF)

 

Források: thebusbybabe.com,betting.betfair.com,telegraph.co.uk


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!