Morgan a 7-es szám erejérõl beszélt

Albert Morgan szertárosként dolgozik a Manchester Unitednél 1996 óta. Az interjúban megosztja gondolatait az klub egyik legikonikusabb mezével kapcsolatban...


Milyen tulajdonságai vannak a United legendás 7-es mezének?
Minden az egyéntõl függ, de a közös fõ jellemzõjük, hogy mindannyian gyõztesek. Nézd meg Cristiano Ronaldót, még mindig ugyannazzal a szenvedéllyel játszik Madridban  - õ egy természetes gyõztes és nagyon keményen dolgozik ezért.
 
Gondolod, hogy a szám hatására büszkeséget és igazi gyõztes mentalitást kaphatsz?
Úgy vélem, igen. Ezen mez viselése büszkévé tesz, bár azt mondják, a 7-es dressz csupán az utóbbi években vált ilyenné. Amikor az üzemekben már a neveket és számokat is varrtak a mezekre, igazából még nem kötõdött senkihez személyesen. Bár volt szerencsém néhány olyan nagy játékoson látni, mint Johnny Berry, aki évekig viselte ezt a dresszt, de ekkor még csak egy szám volt a sok közül. Amikor Eric, Ronny és a többiek kapták meg, akkor vált szimbólummá.
 
Mit jelent a szurkolók számára a 7-es mez?
A játékosok, akik ezt a mezt viselik, ikonikus figurává válnak a szurkolók körében, hiszen a Manchester United drukkerei szeretik bálványozni a játékosokat. Láthatják, ahogy ezek a futballisták hétrõl-hétre remek teljesítményt nyújtanak.
 
Miért gondolod, hogy a 7-es mez ilyen jelentõséggel bír?
Azt hiszem, ez tény, hogy a mi nagyszerû 7-eink mindannyian vezetõk voltak. Az egyik, aki eszembe jut, az Bryan Robson - még 50 évesen is vezér. A mi 7-eink olyan képességekkel vannak megáldva, akik tudják, hogyan kell vezérnek lenni a pályán és azon kívül egyaránt, példát mutatnak a csapattársaiknak és folyamatosan szerzik a fontosabbnál-fontosabb gólokat.
 
Hét szóval hogy jellemezné Eric Cantonát?
Csak egy kell: ikonikus. Soha nem lesz még egy olyan, és nem is szeretném, mert õ egy kiváló ember. Rengeteget segített másokon, az eltiltása alatt fantasztikus volt a fiatal srácokkal a Cliffen. Szeretnék találkozni azokkal a gyerekekkel, akiket õ edzett, hogy láthassan milyen hatással volt az életükre.
 
 
Mit szólsz Cristiano Ronaldohóz?
Ronny, az Ronny volt, egy másik nagyszerû fiú, aki egy klasszis. Néhány szép évet töltött itt, amely alatt fantasztikus gólokkal örvendeztette meg a klubbot, és bár Spanyolországba távozott, még most is remekel. Szeretném újra itt látni. Ha egy játékos visszaszeretne térni ide, akkor az Ronny. Sokat jelentett számunkra, s néhány nagyszerû gólt szerzett az itt töltött ideje alatt.
 
Ha Cantona "ikonikus", milyen szóval jellemeznéd Ronaldót?
Szenzációs.
 
Végül, de nem utolsó sorban George Best. Õ azelõtt játszott, mielõtt ez a mez ikonikussá vált volna, de emlékeid szerint hogy írnád le a United rajongóinak?
A játék sokat változott, mióta George játszott, de úgy gondolom, hogy mai üzleti világban is megtudná azt csinálni, amit akkor. Én bálványoztam õt, és rajtam kívül még több ezren próbáltak rá hasonlítani gyerekkoromban - a hajvágás, a Teddy Boy stílus, emelett persze csodálatos játékos volt.
 
Jellemezd egy szóval Bestet!
Nagyszerû.
 
Õ volt az, aki elindította 7-es mez körüli mozgalmat?
Számomra nem, az Cantona volt.
 
Melyik a kedvenc gólod, amelyet egy 7-es mezt viselõ játékos szerzett?
Sok ilyet láttam. Az egyik kedvencem Cantona távoli kapufás gólja, amelyet a Tottenham ellen szerzett az Old Traffordon - mindenki felugrott, úgy ment mint egy rakéta és ez egy nagyszerû gól volt. Tudom, hogy mindenki Cantona errõl a góljáról beszél, de volt egy másik nagyszerû találata a Newcastle ellen, ami Phil Neville átadásából született. Nyilván ott van Cristiano Ronaldo szabadrúgás gólja a Portsmouth ellen, majd az Arsenalnak lõtt szintén szabadrúgás gólja a Bajnokok Ligája elõdöntõjében... Ezek mind mesés találatok a mi heteseinktõl. Imádom õket!
 
Voltak különleges rítusok a 7-es mez viselõi közül?
Ronaldóval kezdeném. Õ volt az, aki elindította ezt a nevetséges õrületet - kivágta a zokni végét, ezzel olyan lett, mint egy ingujj, majd fent megragasztotta. Ez volt az, amit Ronaldo csinált. Erik volt a legjobb - megint zoknis a sztori. Minden egyes meccsre új zoknit kellett adnunk neki, õ pedig mindig sót öntött bele. Soha nem mondta, miért teszi ezt, de volt sok elmélet errõl. Eric mellkasán van egy nagy, vörös indián törzsfõnök tetoválás, én pedig úgy gondoltam, azért csinálhatta ezt, mert a törzsfõnök szerette a sült halat krumplival - de én nem igazán tudom. Ki tudja, miért tette, de mûködött!
 
Emlékszel, hogy melyik 7-es volt a legnagyobb hatással a Unitedre?
Eric, Eric naphosszat. Robbo körül volt, amikor Eric megjött, de igazán Eric volt, aki mindenben benne volt. Emlékszem, David Beckhamre, amikor Eric távozott - teljesen kétségbe volt esve a hetes mez miatt, teljesen reménytelen volt, de nagyon örült, amikor megkapta. Nem szeretem ezt mondani, de õ volt a kirakós utolsó darabja. Õ 1 millió fontért érkezett, és véleményem szerint ennyi pénzért nem fognak még egy ilyen jó játékost találni, mint õ volt. Szeretem azt mondogatni vele kapcsolatban, hogy ikonikus.
 
 
Tartod a kapcsolatot Eric-kel?
Néha látjuk Eric-et. Bárhova megy, mindig a maga módján intázi, hogy jöjjenek és megfigyelhessék õt. Nagyon emberi és rendkívül szerény, nem szeretne semmilyen felhajtást: Eric, csak Eric. Marandandó élményem van Cantonával kapcsolatban - mindig emlékszem arra, amikor egyik este mindenki öltönyben ült az öltözõben, majd Eric besétált. Besétált szép, kék öltönyben és barna cipõben, miközben mindenkinek fekete öltönyt és cipõt kellett viselnie. Mindezek mellé még egy kék, háromnegyedes Crombie kabátot és rózsaszín svájci sapkát viselt.
 
Szóval milyen volt Eric Cantona a zárt ajtók mögött?
Eric egy kedves fickó, szeretett viccelõdni, ennek ellenére egy nagyon zárkózot ember. A saját szememmel nem láttam, de egy barátom mesélte, aki a közelében élt Worsley-ben. Eric gyakran járt a helyi kocsmába, a Bridgewater-be, ami a sok hangos és füstös kocsma egyike volt. Eric soha nem kereste a figyelmet - általában hátrament és az idõs emberekkel dominózot, szerették õt. Általában egy Coca-Colát kért magának ás visszament az idõs emberekhez. Úgy látszott, hogy továbbra is két lábbal a földön sétált.
 
Így próbált meg önmaga maradni?
Tényleg csak egy normális ember akart lenni, és ma is az - a legelõkelõbb társadalmi körökben.
 
Hatással volt a csapattársaira is az öltözõben a mérkõzés elõtt, vagy a félidõben?
Nagy hatással volt a többi srácra, mert õ volt az elsõ, aki a délutáni edzéseken megjelent. Scholes, Beckham, a Neville testvérek és az összes generáció tartott tõle. Õ volt az, aki a The Cliffen mindig rúgdosta a labdát a falnak, hogy tökéletesítse tudását. Örökre emlékezetes lesz számomra a Liverpool elleni kupadöntõ elõtti nap. Egy Oakley Court nevû helyen töltöttük az estét, Winsdorban. A stáb éppen a szokásos, péntek esti vacsoráját tartotta, a menedzserrel együtt, amikor megláttam, hogy nyílik a földszinti ablak. A következõ pillanatban egy láb jött át rajta, majd a másik, végül az egész test, mely Eric-é volt. Ekkor megkérdeztem a menedzsert, hogy mi a csoda folyik ott, erre természetesen az átnézett a termen, és elkezdett velem együtt nevetni azon, ahogy Eric nyújtott. Az egyik lábát fent hagyta az ablak párkányon úgy tíz percig, visszamászott a falra, becsukta az ablakot és nyugovóra tért.
 
Végül, hogyan határoznád meg a 7-es mez szellemét?
Azt hiszem, a személyiség - amely igazából különlegessé teszi a saját 7-es mezedet.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!