Sam a felnõttek között is bemutatkozna

Az Inside United leült egy kis csevegésre az U21-es csapat kapusával, Sam Johnstone-nal...


Milyennek találod az U21-es bajnokságot?
Jó olyan csapatok ellen játszani, akik ellen eddig még nem szerepeltünk. Állandóan környékbeli csapatok ellen léptünk pályára, mint a Bolton, a Liverpool, szóval jó, hogy immár déli csapatokkal is játszunk.

Pár alkalommal már az elsõ csapat padján is ültél ebben a szezonban...
Igen, nagyon jó élmény, hogy a srácok mellett lehettem. Vicces, mert amikor nem vagy velük, akkor szinte bálványozod õket, de mikor rendszeresen mellettük vagy, megismered õket, beszélgetsz velük és mindenki elég közel kerül hozzád.

Az, hogy az utóbbi néhány túrán te is részt vettél, segített ebbõl a szempontból?
Természetesen, de azt gondolom, a legnagyobb élmény számomra a Manchester City elleni derbi volt. Az nagyon jó volt - egy nagy meccs - és a padon tudtam ünnepelni!

Általánosságban elégedett voltál az idei szezonoddal?
Úgy vélem, a fõ dolog az, hogy rendszeres lehtõséget kaptam az U21-es csapatnál, mint kapus, rendszeresen meccsre van szükséged. Ben Amos visszatért a Hull Citytõl és megpróbáltunk mindenkit boldogan tartani.

Korábban a Scunthorpe csapatánál voltál kölcsönben. Milyennek találtad azt?
Jó volt, sokat segített. Nehéz idõszak volt, amikor ott voltam, mert kiesés ellen harcoltunk, a kiesési zóna környékén mozogtunk. Jó csapat volt, de egyszerûen nem jöttek az eredmények. Az ott eltöltött idõ segített abban, hogy kis srácból férfivé váljak. Az egész a éretté válásról szólt. Mindent magadért kell tenned és ebben más volt az.

 


Nehéz fiatal kapusként, miután megízlelted az elsõ csapatos focit?
Nos, sok fiatal kapus van itt jelen pillanatban. Csak kell valaki, aki bízik benned és akkor csak rajtad múlik, hogy megragadd a lehetõséget.

A kapusok szorosan összefonódott csoportat alkotnak a Unitednél?
Azt hiszem, mind a négyen (De Gea, Lindegaard, Amos és én) közel vagyunk egymáshoz, mert az életkorunk is szinte azonos. Nyilván, amikor Edwin [van der Sar] itt volt, mindenki jól kijött vele, de kicsit idõsebb volt és nem volt benne azokban a viccekben, amikben mi. Most közel egykorúak vagyunk. Ugyanazok a dolgok érdekelnek minket és olykor együtt elmegyünk snookerezni, várásolni vagy enni. De az edzéseken még mindig versengés folyik köztünk.

Büszke pillanat lehetett, amikor a tavalyi túrán bemutatkoztál a felnõttek között.
Igen, az volt, de a következõ dolog az, hogy szeretnék tétmérkõzésen is játszani. Úgy vélem, egy kicsit nehéz volt ez az év a kupa párharcok terén. Összesen négy védõnk volt, akik bemutatkozhattak a Newcastle ellen [a Capital One Cup meccsen]. David és Anders próbálták eldönteni az egyes számú posztot, de ha minden oké, az idõm eljön majd.

Amikor a padon voltál, készen kellett állnod, hogy ha kell, azonnal bedobhassanak?
Bármi megtörténhet. Kapusként nagyon intenzíven kell bemelegítened, mert ha egy sérülés történik, azonnal be kell állnod. Szóval türelemmel kell lenned, de fel kell ismerned, hogy egy szempillantás alatt megtörténhet.

Van bármilyen titkod a tizenegyesek védésével kapcsolatban?
Hogy õszinte legyek, nem igazán. Az Aston Villa elleni rájátszás döntõben (tavaly a tartalékokkal) négy büntetõbõl hármat megfogtam. Mindig az elsõ csapat mérkõzése elõtti napon gyakoroljuk a tizenegyeseket és szabadrúgásokat különbözõ játékosokkal. Lekopogom, szerencsés voltam. Csak eldöntöm, merre indulok el és figyelem a lövõ játékost.

U19-es szinten már a válogatott csapatkapitánya is voltál - ez másmilyen tapasztalat volt számodra?
Igen, tavaly nyáron az Európa-bajnokságon voltam csapatkapitány. Nem volt különbözõ az eddigiektõl, bár elgondolkozol azon, hogy példával kell szolgálnod. Kapusként beszélni kell a többiekhez és mondani kell nekik, mit tegyenek. Ez nagyon hasonlít a kapitánysághoz. Jó volt, épp Prestonban volt, ahonnan származom és ahol édesapám játszott korábban.

 


Mekkora hatással van édesapád, Glenn a pályafutásodra?
Segített. Mikor fiatalabb voltam, mindig a parkban voltunk. Elõször védõ voltam, de akkoriban soha nem volt kapusunk, így minden héten más volt a hálóõr. Amikor rám került a sor, beálltam a kapuba és élveztem, majd mondtam, ott akarok maradni. Úgyhogy tíz éves korom óta kapus vagyok.

Mennyire hasznos, hogy olyan barátaid vannak a csapaton belül és körülötted, mint például Nick Powell?
Sok fiatalunk van, de nyilván Nick egy új játékosunk. A túrán egymás melletti szobában laktunk. Épp csak megjött a Crewe-tól és máris a United túráján volt. Csak egy saoknyira lakik tõlem. Egy évvel fiatalabb nálam, de mi ketten vagyunk a legfiatalabbak az öltözõben. Mindenki kijön mindenkivel. Fiatal csapatunk van, de a tartalékok nagy része már U12-es koruk óta együtt nõttek fel. Szerencsés vagyok, mert jó korosztályban vagyok itt is és az angol válogatottnál is.

Angol utánpótlás szinten Jack Butlanddel versenyeztél - õ most lépett fel a Premier League-be.
Õ egy jó srác és jó kapus is, jól csinálta. Sikerül bekerülnie az angol keretbe is, rendszeresen elsõ csapat körül volt és az olimpián is játszott.Nagyon futtatták, amikor reflektorfénybe került és jól tette, hogy a Stoke-hoz igazolt.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!