Üdv a jövõben: Chris Smalling

Amikor Chris Smalling interjút adott az Inside Unitednek, a 20 éves védõ beszédébõl egyértelmûen tükrözõdött az éleslátás és a tisztaság, felfedve, hogy lett volna helye az egyetemen, ha nem jön össze a futball-karrier számára.


Mi az elsõ dolog, amire felfigyel az ember Chris Smalling kapcsán? Elsõre biztos az, hogy õ egy hatalmas fickó. A következõ (és ez nem túl általános), hogy amikor elkezdesz vele beszélgetni, egyértelmû, hogy egy inteligens fiúval állsz szemben. A 20 éves, egykori Maidstone United és Fulham játékos beszédébõl az éleslátás és a tisztaság tükrözõdik, amely során felfedte, hogy lett volna helye az egyetemen, ha nem jön össze a futball-karrier számára. Szerencsére sikerült számára feltörni, és az Inside United magazinnal megosztotta, mennyire örül annak a lehetõségnek, hogy a Manchester Unitednél fejlõdhet, játszhat, netán trófeákat nyerhet.

 

A United szurkolói nem tudnak túl sokat rólad. Miként írnád körbe magad, mint magánember, és mint játékos?

Én egy elég csendes fiú vagyok a magánéletben, de a pályán próbálok többet beszélni. A több játékos ebben nagyon sokat segít nekem, úgy érzem, hogy egyre magabiztosabb vagyok, minél jobban beilleszkedek. Tényleg nagyon élvezem az eddig itt töltött idõt.

 

Mi ragadott meg a leginkább a klubbal kapcsolatban?

A gyõzni akarás. Még a felnõtt csapat játékosai, akik már évek óta itt játszanak, és megszámolhatatlan mennyiségû címet gyûjtötek már be, is folyamatosan gyõzni akarnak, még ha egy edzésrõl is van csak szó. Soha nem adják alább a vágyaikat, ezért kitûnõ példát mutatnak a fiatalabb generációnak, hogy milyen utat kell bejárni ahhoz, hogy a siker, amirõl az egész klub szól, minél hamarabb megtaláljon.

 

Úgy tûnik, hogy nagyon könnyen beilleszkedtél...

Mindenki nagyon kedvesen fogadott, ez pedig nagyon sokat segített. Az, hogy a csapattal tarthattam a nyári felkészülési túrára, nagyon fontos szerepet játszott a beilleszkedésemben, mivel így nagyon jól megismerhettem a társaimat. Ez egy igazi családias klub, ahol mindig remek hangulat uralkodik. Minden játékos nagyon jól kijön egymással - pedig számos nemzetiség gyûlt össze egy csapatban, mégis mindenkit a barátodként kezelhetsz.

 

 

Két évvel ezelõtt, ha valaki azt mondja neked, "A Manchester Unitedben fogsz játszani néhány év múlva," mi lett volna a válaszod?

[Mosolyog] Nos, mindig is reménykedtem benne, hogy lesz arra lehetõségem, hogy a legmagasabb szinten bizonyítsak, mert mindig hittem benne, hogy képes vagyok rá, még akkor is ha tudtam, hogy a futball ranglétráját nem könnyû megmászni. Szerencsére eléggé jól összejöttek a dolgaim ahhoz, hogy ezt elérhessem és nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen nagyszerû lehetõséget kaptam a sorstól.

 

A Fulham fedezett fel, és emelt fel a profik közé, amikor még csak a Maidstone Unitednél játszottál - hogyan történt ez?

Ez nem sokkal azt követõen történt, hogy beválogattak az angol U-18-as iskolaválogatottba. Hallottam, hogy néhány klub figyel engem, és egy héttel azelõtt, hogy a Fulhamnél jártam volna edzésen, egy hetes próbajátékon vettem részt a Middlesbroughnál. Egy felkészülési mérkõzésen léptem pályára, ami után Roy Hodgson rögtön azt mondta, hog a klub szerzõdtetni akar.

 

Volt olyan gondolatod, hogy visszautasítod azt, hogy a legmagasabb szinten futballozhass?

Mindig is reménykedtem benne, hogy egyszer eljön az én idõm, emellett a próbajátékkal semmi vesztenivalóm nem volt, mivel már felvettek az egyetemre, ha nem jött volna össze a futball-karrier. Megcsináltam az érettségit, és az egyetemi felkészítõ szintet is, és a Loughborough Egyetemre adtam be a jelentkezésemet, ahol vezetés és szervezést, illetve közgazdaságtant tanultam volna. Jó volt, hogy ott volt a tarsolyomban az egyetemi lehetõség, és ezt a tervemet még nem adtam fel. A karrierem egy késõbbi szakaszában szeretném elkezdeni, mert elég sok szabadidõnk van, és jó lenne, ha lenne egy diplomám is.

 

Úgy véljük, hogy egy amatõr futballista átlagos napja eléggé eltér egy Vörös Ördögétõl...

[Nevet] Igen, egyértelmûen! Amikor a Maidstonenál játszottam, mindennap 8:30-ra jártam iskolába. Kedden és csütörtökön voltak edzéseink, hogy felkészüljünk a hétvégi, és néha a hétközi meccsre. Emellett volt esténként egy mellékállásom egy hotelben, úgyhogy eléggé elfoglalt voltam. Eléggé furcsa, hogy ebbõl az állapotból kiindulva mostanra a Manchester United játékosa lehetek, és rengeteg szabadidõvel rendelkezek, hiszen a pihenés nagyon fontos. Megterhelõ edzéseink vannak naponta olyan négy, négy és fél órán át, emellett pedig az edzõteremben is vannak elvégzendõ feladataink. Azonban, ha nem vagyunk edzésen, akkor sok idõnk marad arra, hogy pihenjünk.

 

Mikor hallottál elõször a United érdeklõdésérõl?

Az egész a semmibõl jött, és minden olyan gyorsan történt. Éppen Blackburnbe tartottunk a Fulhammel, és Roy Hodgson közölte velem, hogy Sir Alex Ferguson eljön a szállodánkba, hogy este találkozzunk. Nagyon ideges voltam elõtte, de jót beszélgettünk. Emlékszem úgy ültem ott, hogy próbáljak jó benyomást tenni rá - de az egész dolog nagyon sokkolt, igazi meglepetés volt.

 

 

Mit mondott neked a menedzser?

Azt mondta, hogy a klub már hosszú ideje figyelemmel követi a pályafutásomat és úgy látja, hogy részese lehetnék a klub hosszútávú jövõjének. Emellett azt mondta, hogy játszanom kell néhány mérkõzésen a felkészülési idõszakban, ami végül meg is történt, és nagyon jó érzés, hogy azóta is gyarapíthattam ezt a számot a csapatban. A világ legnagyszerûbb játékosaitól tanulhatok, és nem lehetnék jobb környezetben ahhoz, hogy igazi játékossá váljak. Remélhetõleg ki tudom használni a lehetõségemet, ha már megkaptam.

 

Nem sokkal azt követõen, hogy az átigazolásodat szentesítették, találkoztál újdonsült csapattársaiddal, amikor a United legyõzte a City-t a Ligakupa elõdöntõjében; hogyan emlékszel arra az estére?

Az egy nagyszerû alkalom volt, és egy fantasztikus mérkõzést láthattam. Mindig van valami különleges az esti mérkõzésekben, de az, hogy az Old Traffordon telt ház mellett, a szurkolók által keltett hangzavarban láthattam egy ilyen mérkõzést, lenyûgözött. A mérkõzés végén a menedzser levitt az öltözõbe, és találkoztam az összes játékossal, és Sir Bobby Charltonnal is, és mindenki nagyon kedves volt. Az, hogy szemtanúja lehettem egy ilyen mérkõzésnek, csak még jobban arra sarkallt, hogy keményebben dolgozzak, hogy ha most megadatott az ember életében csak egyszer eljövõ lehetõség, akkor élni tudjak vele.

 

Chicharito és Bébé személyében két másik fiatal játékos is csatlakozott veled együtt a csapathoz. Ez segített?

Igen, egyértelmûen. Jó volt, hogy nem én voltam az egyetlen új játékos a csapatban. Igazából Chicaritoval már hónapokkal azelõtt, hogy a Unitedhez kerültünk volna, találkoztam Londonban, válogatott mérkõzésen. Jót beszélgettünk és mindketten nagyon izgatottak voltunk, hogy egy ilyen klub színeiben játszhatunk majd.

 

Mennyire élvezed azt a helyzetet, hogy együtt edzhetsz, és játszhatsz Rio Ferdinanddal és Nemanja Vidiccsel, és mit tanultál eddig ettõl a párostól?

Minden nap tanulok tõlük valamit. Nagyszerû kapcsolat van közöttük, és az, hogy évek óta folyamatosan kimagasló teljesítményt tudnak nyújtani, fantasztikus. Egyszerûen csak jó látni, hogy miként kezelik a különbözõ helyzeteket a mérkõzéseken és szeretném ezt a higgadtságot az én játékomba is átvinni. Már eddig is rengeteg önbizalmat tápláltak belém, és nagyszerû érzés mellettük játszani, de ugyanez vonatkozik Jonny Evansre is. Próbálok minél több fortélyt ellesni mindenkitõl.

 

Milyen ambícióid és céljaid vannak a szezon hátralévõ részére?

Szeretnék továbbra is fejlõdni és nagy hatással lenni a csapat teljesítményére. Körülbelül 20 mérkõzésen léphettem pályára a Fulhamben, néhány európai kupamérkõzésen, és szeretném azt gondolni, hogy ezt a számot sikerül ebben a szezonban is elérnem. Az, hogy az angol U-21-es válogatottban is állandó tag vagyok, sokat segít abban, hogy minél inkább játékban legyek, és nagyon jó érzés volt a csapatot továbbjutáshoz segíteni, amely okán ott lehetünk a 2011-es Európa-bajnokságon, jövõ év júniusában. A Unitednek rengeteg mérkõzése lesz az elkövetkezendõ idõszakban, ha minden sorozatot figyelembe veszünk, és remélem, hogy nekem is jut majd szerep, hogy minél jobban segíthessem a csapatot.


 


Inside United

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!