Rene: Küldetésünk van!

A Vörös Ördögök pályaedzõje, Rene Meulensteen a United hivatalos magazinjának adott egy hosszabb hangvételû interjút...


Hogyan jellemeznéd a feladatod, az elsõ csapat pályaedzõjeként?

Segítsek felkészíteni a csapat egészét és annak egyes tagjait, hogy a lehetõ legjobb eséllyel szállhassanak harcba az elõttük álló mérkõzéseken. Ez az én feladatom.

 

Milyen hosszútávra terveztek Mike Phelannel? Napokra, hetekre, vagy még hosszabban?

Az edzéseken mindig az elõttünk álló meccsekre készülünk, de természetesen hosszútávra tervezünk. Szem elõtt kell tartanunk a nagy kihívásokat, a fontos mérkõzéseket és a programot. Legutóbbi például, a válogatott mérkõzések utáni sûrû program jelentett kihívást, amikor 48 órán belül kellett két meccset is játszanunk. Ilyenkor párhuzamosan készülünk minkét találkozóra. Mindig keményen dolgozunk, minden mérkõzés elõtt, bármelyik ellenféllel szemben. Fel kell mérnünk a visszaérkezõ játékosok fizikai állapotát és végre kell hajtanunk a megfelelõ korrekciókat. Természetesen hosszútávra kell terveznünk, de a hangsúly mindig az elõttünk álló mérkõzésen van. Meg kell szerveznünk, hogy a mindennapos edzésrutinok gördülékenyen mûködjenek és mindenki számára megfelelõen kivitelezhetõk legyenek.

 

Hogyan látod, milyen edzésmódszerrel érhetõ el a jövõben, hogy a futball a legmagasabb szintre fejlõdjön?

Erre a kérdésre sokan keresik a választ, pedig a megoldás itt van az orrunk ellõtt. Természetesen a futball sokat változott az elmúlt idõkben. Fejlõdött a technikai háttér, a sporttudomány, a játékosok sokkal egészségesebb körülmények kötött edzenek. Taktikailag pedig többféle rendszerben is játszhatnak a csapatok. Legyen az a 4-4-2, a 4-3-3, a 4-2-3-1, vagy bármelyik más, a legnagyobb különbséget viszont nem ez jelenti. Egy sokkal fontosabb tényezõ az, ami a futballt a legmagasabb szintre emeli, ami nem más, mint maga a játékos. Csak nézzünk vissza egészen Di Stefanón, Puskáson, Cruyffon, Beckenbaueren és Maradonán keresztül napjainkig, Ronaldo, Messi és a hasonló típusú játékosokig! Õk azok, akik képesek magasabb szintre emelni a futballt. Ezek a játékosok, akik megfelelõ szinten képesek befolyásolni a játékot. Az ilyen futballisták tehetségét kell kombinálnunk a szöktetésekkel, a gyors kontrákkal, az egy-két érintõs játék filozófiával, hasonlóan a Barcelona stílusához. Tehát ahhoz, hogy a futball magasabb szintre fejlõdjön, ahogyan a múltban, a jövõben is elsõdlegesen a játékosra van szükség. A mi feladatunk, hogy megtaláljuk és segítsük az ilyen típusú futballisták tehetségének maximális kiaknázását, összekapcsolva az egy-két érintõs gyors játékra való felkészítéssel.

 

Büszke vagy arra, amikor látod, hogy az olyan játékosok, mint például Danny Welbeck vagy Tom Cleverley megvalósítják azokat a dolgokat, amiket tanítottál nekik?

Abszolút. Ez a klub képes világklasszis játékosokat kinevelni és természetesen ez is az akadémia célja. Danny és Tom végigsétálva a ranglétrán, angol válogatott játékosokká nõttek. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Az õ fejlõdésük mindent elmond arról, mit jelent a Manchester United hagyománya és történelme. Õk, és a hozzájuk hasonló játékosok táplálják a kezdetek óta a klub szívverését.

 

Mi a feladatod, ha egy olyan szintû játékos érkezik a klubhoz, mint Robin van Persie? Miben tudod õt segíteni?

Fantasztikusan izgalmas kihívás, amikor egy olyan futballista érkezik, mint Robin. Az elsõ feladat, hogy segítsük a beilleszkedését. Nagy elõny volt számunkra, hogy pontosan tudtuk, milyen típusú játékos érkezett. Az õ esetében az volt a legnagyobb kihívás, hogy a lehetõ leggyorsabban meg kellet ismertetnünk új környezetével, a klub filozófiájával, az edzések menetével. De valóban fantasztikus gyorsan megtörtént minden ez, nagyon hamar sikerült beilleszkednie, amit briliáns teljesítményével azonnal igazolt is. Reméljük, ezt folytatja továbbra is és nem csak a következõ két hónapban, hanem még hosszú éveken keresztül ebben a csapatban.

 

Mi tölt el a legnagyobb megelégedéssel az idei szezonban?

A legnagyobb csalódással kezdeném, ami a Real elleni vereség. Mindannyian tudjuk, mi történt az Old Traffordon, és milyen a hatása volt a játék kimenetelére. Nagy csalódás volt. Tudom milyen elszántan küzdöttek a srácok és nem csak a meccsen, hanem az edzéseken is. Elég erõs volt a hit a csapatban, hogy megnyerjék ezt a sorozatot is. És hogy mi töltene el a legnagyobb elégedettséggel? Ha az út végére érünk és sikerül feledtetnünk a tavalyi kudarcot. Megfogattuk, hogy az nem történhet meg újra. A srácok teljesítményében végig jelen volt az elszántság és ez nem csak a mérkõzéseken, de az edzéseken is mindig érezhetõ volt. Nem feledkeztek meg arról mi a küldetésük. Hamarosan a célba érünk és ilyenkor a kihívás még inkább fokozódik. Természetesen elégedett vagyok, eddigi teljesítményünkkel, ami remélhetõleg a fináléhoz közeledve még javulni is fog. Úgy érzem, a srácok idén nem csupán a trófeát szeretnénk visszaszerezni, de ennek nyomatékot is akarnak adni.

 

A játékosoktól gyakran hallhatjuk, hogy ez a szezon legizgalmasabb szakasza. Igaz ez az edzõi stábra is?

Természetesen. Mi sem felejtjük el, hogy mi történt tavaly. Semmi sem kiábrándítóbb, amikor a rengeteg munka ellenére, a szezon végén ott állsz üres kézzel. Nem akarom ezt érezni, soha többé. Ez a tapasztalat hihetetlen utóhatással van ránk is. Alig vártuk, hogy kezdõdjön az új szezon. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen hatalmas klubnak a munkájában részt vehetek és egy olyan edzõ mellett dolgozhatom, aki mindent elért már, amit ebben a sportágban el lehet érni és még mindig ugyanolyan éhség hajtja a trófeák után, mint a legelsõ mérkõzésén, és ezt képes kisugározni a játékosokra az edzõi stábra és az egész klubra. A legnagyobb lecke, amit megtanultunk: a múltbeli siker nem garancia a jövõre. Nagyon fájdalmas érzés kiengedni a kezünkbõl a trófeát, ezért nem számít, hogy mi történt a múltban, vagy hány ponttal vezetjük a tabellát. Minden meccsen ugyanolyan elszántan kell küzdenünk a címért. Mert nincs annál felemelõbb érzés, amikor a szezon végén a magasba emeled a trófeát. Ez olyasmi, ami veled marad örökre. Ez az, amiért most harcolunk.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!