Díjat nyertek a kilencvenkettesek

A Manchester United 1992-es korosztálya nyerte el a PFA Merit Díjat a vasárnap esti PFA Awards gálán.


Ryan Giggs, Eric Harrison, Sir Alex Ferguson, Paul Scholes, George Switzer, Kevin Pilkington, Phil Neville, Chris Casper, Nicky Butt, John O'Kane és Gary Neville vették át a díjat.

 

 

Ezek a játékosok voltak 1992-ben az Ifjúsági FA-kupa gyõztesei. Nicky Butt (2), David Beckham, Ben Thornley, Simon Davies és Colin McKee góljaival, 15.000 nézõ elõtt 6-3-as összesítéssel az Old Traffordon szerezték meg a gyõzelmet az ifjú Vörös Ördögök.

 

"Az emberi teljesítõképesség határait feszegettük nap, mint nap az Albert Parkban, és mégsem jött el a siker. Aztán jöttek ezek a remek srácok és minden megfordult. Éljenzõ tömeg elõtt játszottunk minden alkalommal. Nincs az országban egyetlen klub sem, amely ennyi ragyogó játékost adott volna a futball világának, mint a Manchester United" - mondta Sir Alex a díjátadón.

 

Beckham, Scholes, Neville, Butt és Giggs, nagy és híres karriert futottak be, de tudjuk, hogy az akkori sikerekhez az egész csapat hozzájárult. Viszont kevesen tudnának ötnél több játékost megnevezni a dicsõ 92-es osztály kupagyõztes keretébõl.

 

Vajon mi történt a többiekkel? Mit tudhatunk arról, hogyan alakult a sorsuk az elmúlt 20 évben?

 

Kevin Pilkington, kapus

A "Fergie fiókák" egyik nagy reménysége volt, de soha nem érhette el célját, hogy egyes számú kapus lehessen, mert egy óriási "akadály állt az útjába", melynek neve: Peter Schmeichel. Kevin csak hat alkalommal léphetett pályára hat év alatt és Raimond Van Der Gouw érkezésével még visszább csúszott a ranglétrán. További fejlõdése érdekében másik klubnál próbált szerencsét, a Port Vale-hez igazolt, de ott is csak másodhegedûs szerep jutott neki. Majd a Wigan és a walesi Aberystwyth Town következett, míg végül a Mansfield Town csapatánál érte el célját, ahol egyes számú kapusként szerepelhetett. Itt 167 alkalommal lépett pályára, mikor a rivális Notts Countyhoz igazolt, amikor a szerzõdése lejárt, öt évet írt alá a Meadow Lane-re és itt újra egyes számú kapusként számítottak rá, majd a történelem megismételte önmagát és most Schmeichel fia,  Kasper szorította ki pozíciójából. Pilkington jelenleg a Luton Town kapusa, ahol szintén csak második a ranglétrán. 

 

John O'Kane, hátvéd

A jobb bekk, akinek nem mással, mint Gary Neville-lel kellett felvennie a versenyt posztjáért, két alkalommal is kölcsönbe került a Bury csapatához. Miután öt év elteltével csak két alkalommal lépett pályára a Vörös Ördögök színeiben, a United elengedte õt az Evertonhoz, ahol szintén nem került be az állandó kezdõbe, majd szerencsét próbált a Blackpoolnál, azután a Hyde Unitednél, ahol egészen 2006-os visszavonulásáig futballozott.

 

George Switzer, hátvéd

A bal bekk ragyogott az ifjúsági csapatban, majd ajánlatot kapott a United elsõ csapatától, de alacsony termete miatt hamar akadt vetélytársa a posztján és kétéves szerzõdése nem került meghosszabbításra. Úgy tûnt, fényes jövõ vár a srácra, de akkor Ferguson úgy döntött, hogy George túl kicsi ahhoz, hogy a védelem bal szélén szerepeljen és lemondta a szerzõdést. A Darlington ellen ugyan kiváló teljesítményével kitûnt és abban a szezonban 14 alkalommal szerepelt, mielõtt távozott a Vörös Ördögöktõl. Ezek után különbözõ manchesteri klubokban fordult meg és a mai napig is aktívan futballozik. Foglalkozása optikai technikus. Jelenleg pedig egy futárszolgálat vezetõje.

 

Chris Casper, hátvéd

Védõként az angol ifjúsági keret csapatkapitánya volt és tagja a '93-as Eb gyõztes csapatnak. Mindig reménykedtek edzõi az áttörésben, de sajnos nem tudott magának utat törni a elsõ csapatba. Két mérkõzésen szerepelt a felnõtt keretben, kölcsönbe került a Bournemouth-hoz és a Swindonhoz, majd 1998-ban a Readinghez igazolt. Ott bebetonozta helyét a kezdõ védõsorba, de egy szörnyû baleset véget vetett pályafutásának. A sporttal nem tudott szakítani és több klub is alkalmazta edzõként, a Bury élén két évet töltött, viszont szerzõdése lejárta után állás nélkül maradt. De útja visszavezette a Unitedbe, ahol jelenleg az ifi csapat edzõjeként tevékenykedik.

 

Davies gólja 2.20-nál látható a videón.

 

Simon Davies, középpályás

Nagyon közel volt ahhoz, hogy sikeres legyen a United elsõ csapatában, ahol tesztmérkõzést játszott, de Giggs és Lee Sharpe mellett nem sok esélye volt a továbbiakban. Végül úgy döntött, karrierje szempontjából a Luton-hoz igazol. Néhányan még biztosan emlékeznek csodálatos góljára a Bajnokok Ligájában a Galatasaray ellen, melyen egyébként David Beckham is belõtte elsõ gólját. Davies a walesi ligában 2003-ban elnyerte az Év Játékosa díjat, majd 4 évvel késõbb visszavonult. Volt pár igen sikeres éve a Chester menedzsere mellett, ahol jelenleg az ifi csapat edzõje. 

 

Colin McKee, csatár

A klub szerzõdést ajánlott neki, de miután csak egy mérkõzésen jutott lehetõséghez, így szülõhazájába, Skóciába igazolt a Kilmarnock csapatához, ahol 67 alkalommal lépett pályára, majd nyolc különbözõ klubnál is megfordult, ahol összesen 25 alkalommal játszhatott, miután úgy döntött, hogy visszavonul 2001-ben, 27 évesen.

 

Robbie Savage, csatár

Igen, Robbie Savage. Sokan nem tudnak róla, hogy a Unitedben kezdte pályafutását az élen, de középpályásként lett ismert. Õ volt a másik játékos, akinek profi szerzõdést ajánlott a klub, de nem tudott áttörni, így a Crewe Alexandrához igazolt és tagja lett Dario Gradi fiatal csapatának. Ezt követõen a Leicester Cityhez igazolt, ahol Ligakupát nyert. Ezután a Birminghamnél kötött ki, majd Blackburnhöz ment, ahol remek teljesítményt produkált, de a Premiership legsportszerûtlenebb játékosának kiáltották ki, akkori 39 sárgájával. Összesen pályafutása végéig 99 sárgát gyûjtött be, piros lapja viszont mindössze kettõ volt. Mindig is azt vallotta, hogy a focit csak keményen lehet játszani, de vigyázott arra, hogy ne vigye túlzásba és ellentmondásos karrierje alatt mindössze két alkalommal állították ki. 2005-ben csatlakozott a Derby-hoz, ahonnan 2008-ban vonult vissza.

 

Ben Thornley, középpályás

Erõsen elgondolkodtatta Fergusont. Õ debütálhatott elõször a '92-es osztályból a United elsõ csapatában. Mindenki úgy gondolta, hogy hamar át fog törni a felnõtt keretbe, de egy szerencsétlen sérülés megállította. Kilenc alkalommal szerepelt a bajnokágban, amikor a Blackburn ellen térdszalag szakadást szenvedett és már soha nem nyerte vissza ragyogó formáját. A United után a  Huddersfieldnél játszott, ahol 99 alkalommal lépett pályára, majd rövidebb idõt töltött az  Aberdeennél, a Blackpoolnál, a Burynél, a Halifaxnál, a Bacup Boroughnál és a Salford Citynél. Végül 2006-ban a Witton Albionhoz igazolt, ahol mai napig is játszik.

 

Leonard Taylor & Joe Roberts, csere

Taylor a döntõ után még egy alkalommal szerepelt az elsõ csapatban, míg Roberts egyszer sem. Mindketten korán abbahagyták a futballt.

 

Keith Gillespie, csere

Nagy reménység volt, de õ is áldozatul esett a játékosok közötti hierarchiának. Kanchelskisen, Beckhamen és Andy Cole-on kellett volna túltennie, hogy szerephez juthasson az Old Traffordon. A Newcastle-ben viszont 113 játéka alkalmával bizonyíthatott, majd a Blackburnnél folytatta 138 megjelenéssel, ahol Ligakupát nyert csapatával. Még néhány év varázslatos játék következett a Leicester Citynél, a Sheffield United után. Ezt követõen hazájába igazolt a Belfast Glentoran klubba. A jelenleg 80-szoros észak-ír válogatott a Longford Townnál játszik.


therepublikofmancunia.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!