Rafael: A koncentráció tett bajnokká minket

A legtöbb mérkõzésen kezdõ volt és vitathatatlanul a 2012/13-as szezon volt Rafael eddigi legjobbja, mely során visszanyerték a bajnoki címet. Elmondja, mi a siker titka és hogy hogyan készül feltöltõdni Brazíliában egy újabb nagy versengés elõtt...


Elõször is gratulálok az újabb bajnoki címhez...
Csodálatos szezon volt, de talán nyerhettünk volna a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája párharcban. De azért, hogy bajnokok lettünk, ez egy nagyon-nagyon jó szezon.

Hihetetlen, hogy az elsõ válaszodban is a szezon kevés negatívumából egyet említesz meg...
Pontosan, ilyen a mentalitásom, nem igaz? Nem tudtunk nyerni a Real Madrid ellen, ezért csalódottak voltunk. De az rendben van, hogy bajnokságot nyertünk, azt hiszem rendkívül koncentráltak voltunk, hogy visszahozzuk a trófeát az Old Traffordra.

Mely tulajdonságok segítettek ehhez?
Az összpontosításunk és a mentalitásunk. Mindenki együtt dolgozott. Robin van Persie érkezése is sokat segített, ahogyan Shinji Kagawa is, mert õ is egy nagyszerû játékos. A megvásárolt játékosok segítettek biztosítani, hogy jó csapatszellem alakuljon ki.

A menedzser szerint Shinji jövõre sokkal nagyobb hatással lesz a csapatra. Egyetértesz ezzel az állítással?
Biztos vagyok benne. Õ egy okos játékos. Talán nehéz, amikor elõször vagy itt, ez volt az elsõ szezonja. Õ japán, aki Németországban játszott, ahol teljesen más típusú a labdarúgás. De okos játékos és ezt megmutatja az edzéseken.

Van néhány fiatal játékos, akiknek a következõ szezonban is javulni kellene...
Pontosan. Ha megnézed, most kezdenek éretté válni ezek a játékosok. Fiatalok voltunk - én, Jones, Chris Smalling, De Gea, Welbeck - mindannyian fiatalok voltunk. Most kezdjük elérni a 24-25 éves életkort, ami jó év. Minden nap javulnunk kell.

 


Vannak játékosok, akik kezdenek felnézni rád?
Nos, azt hiszem, kezdek öregedeni! Mindig próbálok segítséget adni a fiatalabb játékosoknak. Érettebb és idõsebb leszel, nem lehetsz mindig fiatal. Természetesen élvezem ezt, mindig próbáltam segíteni másoknak. Tudom, milyen kemény az elsõ csapatba kerülni. Tudom, hogy nagyon nehéz ez, úgyhogy mindig próbálom a legjobbat adni, hogy segítsek mindenkinek.

Három bajnoki címed van - hol tartod a medálokat?
Õszintén szólva, odaadtam apunak, õ pedig egy szobában õrzi Brazíliában. Rengeteg minden van ott - pólók, fontos mezek, cipõk, sípcsontvédõk, minden. Remek dolog ez.

A nyáron visszamész Brazíliába?
Igen, megyek. Strandröplabdázni fogok. Imádom, szeretek a barátaimmal röpizni. Egész nyáron ott maradok majd, jó lesz a barátaimmal lenni, nagyon élvezetes.

Mi hiányzik legjobban otthonról?
Mikor visszamegyek oda, mindig imádom a péntekeket, mert a régi barátaimmal focizunk, utána pedig sütögetünk. Ez hiányzik, mert jó dolog. Hozunk néhány srácot is, akik szamba zenékel játszanak - nagyon élvezem azt. Megnyugtat, olykor pedig ilyeneket kell csinálnod, mert egy kemény szezon után, amikor nyaralni megyek, a családommal és a barátaimmal akarok lazulni.

Testvéred, Fabio is visszamegy veled?
Igen, mindig együtt vagyunk! Természetesen, rengeteget tanultam a szezon során abból, hogy nem volt a csapatnál, ami jó volt, de remélem, hogy jövõre már a csapatnál marad.

Nem lesz furcsa, hogy ismét a Unitednél lesz?
De igen, most is furcsa. Vicces, hogy talán elfelejtjük majd, milyen is volt együtt lenni, de sokat játszott a Queens Park Rangersnél és azt hiszem, jó tapasztalattal gyarapodott.

Szóval már a következõ szezonra is tekintetsz?
Persze. Amint visszatérünk a felkészülésre, arra összpontosítunk, hogy ismét bajnokok legyünk, valamint ott lesz a Bajnokok Ligája, az FA-kupa és a Capital One Cup is. Régen nyertünk már FA-t, úgyhogy nagyon koncentrálnunk kell, hogy megnyerjük ismét.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!