Exkluzív interjú Rafaellel

Kiváló szezonját követõen Rafael az Inside United Champions különszámában mesélt gondolatairól.


Elõször is gratulálok az újabb bajnoki címhez...
Csodálatos szezon volt, de talán nyerhettünk volna a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája párharcban. De azért, hogy bajnokok lettünk, ez egy nagyon-nagyon jó szezon.

Hihetetlen, hogy az elsõ válaszodban is a szezon kevés negatívumából egyet említesz meg...
Pontosan, ilyen a mentalitásom, nem igaz? Nem tudtunk nyerni a Real Madrid ellen, ezért csalódottak voltunk. De az rendben van, hogy bajnokságot nyertünk, azt hiszem rendkívül koncentráltak voltunk, hogy visszahozzuk a trófeát az Old Traffordra.

Nem kétséges, hogy a United volt idén a legjobb csapat?
Ha megnézed, mekkora különbséggel nyertük meg a bajnokságot, azt mondhatod, mi vagyunk a legjobbak ebben a szezonban. Ahogy már mondtam, annyira koncentráltak voltunk. Számos mérkõzésen hátrányból mentettünk pontokat és ez nagyon jó volt általánosságban.

Hogyan látod a szezont személyes megközelítésbõl?
Úgy gondolom, kiegyensúlyozott voltam ebben a szezonban. Sokkal érettebbé válok, ahogy mindig is mondtam és nagyon jó szezon volt ez számomra.

 


Volt olyan pont, amikor 21 mérkõzésbõl húsz meccsen játszottál. Ez segített?
Biztos vagyok abban, soha nem játszottam ennyit sorozatban! Az állandóság nagyon jó egy játékos számára, nagyon boldog vagyok, hogy kiélvezhettem ezt.

Sir Alex az év játékosa díjra esélyes négy játékos közé sorolt. Milyen érzés volt ez?
Nagyon jó ilyet hallani tõle. Nagyon jó játékosok vannak a Unitednél és az a tény, hogy a négy közé sorolt [Robin van Persie, Michael Carrick és David De Gea mellett], az nagyon jó. Nagyon boldog vagyok.

Fontos volt, hogy a menedzser továbbította üzenetét tavaly, amikor kiábrándító véget ért az a szezon?
Pontosan. A Sunderland meccs után a buszon azt mondta a fiataloknak: 'Nézd, mi történt ma. Ne felejtsd el!' Soha nem szabad elfelejtenem azt és meg kell gyõzõdnöm arról, hogy mindig emlékezni fogok rá.

Melyik gólod a kedvenc? A Liverpoolnak vagy a QPR-nak lõtt?
A QPR ellen szerzett az egyik kedvencem, mert nagyon keményen lezárták ellenünk a területeket, együtt dolgoztak és így talán nehezebb volt betalálni ellenük, de szerencsére sikerült egyet szereznem. Azt hiszem, ez a legjobb, amit valaha lõttem.

 


Melyik volt a legjobb teljesítményed?
Szintén a QPR elleni, azt hiszem. Nagyon jól játszottam. Volt néhány jó meccsem - az Everton ellen is jól szerepeltem hazai pályán. Ezen a két találkozón remekül teljesítettem.

Melyik csapattársadé volt a legjobb teljesítmény?
Szerintem Robiné az Aston Villa ellen. A Southampton ellen is mesterhármast lõtt, de kihagyott egy tizenegyest akkor. Nehéz egy egyén teljesítményét kiemelni, mert sok jó mérkõzésünk volt. Nem emlékszem pontosan, de tudom, hogy Vida és Rio is sokat segített. Ahogyan Carrick is. Nálam õ az év játékosa, rá szavaztam.

Valami, amit észrevettünk, hogy a Villa elleni kapufádon nem nagyon idõztél el és pár pillanattal késõbb fontos légipárbajt nyertél meg, amivel ismét támadásba lendülhettünk. Lenyûgözõ volt...
A koncentrálás volt a lényeg, nagyon összpontosítottam azon a mérkõzésen, mert esélyünk volt, hogy bajnokok legyünk. Igen, sokszor látszik rajtam a csalódottság, amikor kimarad egy helyzet, mondván: 'Nem tudom elhinni!' Remélhetõleg amit észrevettél, az azt mutatja, hogy egyre jobb vagyok.

Mi volt az, ami leginkább segített a bajnoki cím elnyerésében?
Úgy vélem az, hogy elképesztõen összpontosítottunk. Mindenki együtt dolgozott. Robin van Persie érkezése is sokat segített, ahogyan Shinji Kagawa is, mert õ is egy nagyszerû játékos. A megvásárolt játékosok segítettek biztosítani, hogy jó csapatszellem alakuljon ki.

Sir Alex szerint Shinji jövõre sokkal nagyobb hatással lesz a csapatra. Egyetértesz ezzel az állítással?
Biztos vagyok benne. Õ egy okos játékos. Talán nehéz, amikor elõször vagy itt, ez volt az elsõ szezonja. Õ japán, aki Németországban játszott, ahol teljesen más típusú a labdarúgás. De okos játékos és ezt megmutatja az edzéseken.

Van néhány fiatal játékos, akiknek a következõ szezonban is javulni kellene...
Ha megnézed, most kezdenek éretté válni ezek a játékosok. Fiatalok voltunk - én, Jones, Chris Smalling, De Gea, Welbeck - mindannyian fiatalok voltunk. Most kezdjük elérni a 24-25 éves életkort, ami jó év. Minden nap javulnunk kell.

 


Vannak játékosok, akik kezdenek felnézni rád?
Nos, azt hiszem, kezdek öregedeni! Mindig próbálok segítséget adni a fiatalabb játékosoknak. Érettebb és idõsebb leszel, nem lehetsz mindig fiatal. Természetesen élvezem ezt, mindig próbáltam segíteni másoknak. Tudom, milyen kemény az elsõ csapatba kerülni. Tudom, hogy nagyon nehéz ez, úgyhogy mindig próbálom a legjobbat adni, hogy segítsek mindenkinek.

Testvéred, Fabio veled megy Brazíliába pihenni?
Igen, mindig együtt vagyunk! Természetesen, rengeteget tanultam a szezon során abból, hogy nem volt a csapatnál, ami jó volt, de remélem, hogy jövõre már a csapatnál marad.

Szóval már a következõ szezonra is tekintetsz? A cél az, hogy megvédjétek a bajnoki címet és az európai porondon jobban szerepeljetek?
Persze. Amint visszatérünk a felkészülésre, arra összpontosítunk, hogy ismét bajnokok legyünk, valamint ott lesz a Bajnokok Ligája, az FA-kupa és a Capital One Cup is. Régen nyertünk már FA-t, úgyhogy nagyon koncentrálnunk kell, hogy megnyerjük ismét.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!