Exkluzív interjú Büttnerrel

Egy, az Inside Unitedben megjelent interjúban Alex Büttner elsõ manchesteri évérõl, valamint a holland neveltetésérõl is mesélt.


Milyen érzés volt elsõ szezonod végén bajnoki érmet szerezni? Olyan jó, ahogy elképzelnénk?
Igen, természetesen. Úgy vélem, az elsõ szezonom igen jól ment. Összességében 13 alkalommal léptem pályára, úgyhogy úgy érzem, a csapat része vagyok már. Az elsõ pár hónap során javulnom kellett és nehéz volt, hogy a családomtól és barátaimtól távol voltam. Mostanra már kezdem élvezni az itteni életet és azt gondolom, az elsõ szezonom fantasztikus volt.

Sir Alex Ferguson azt mondta, egyetlen edzést sem hagytál ki a szezon során...
Soha nem hagyok ki edzést. Minden nap edzeni akarok, keményen edzeni azért, hogy minden nappal jobb legyek. Mindenki láthatja ezt. Az egész csapat ezt teszi, ahogyan én is.

Óvatosan rázódtál bele a manchesteri életbe?
Idõbe telt, mire hozzászoktam, mert nem egy nagy klubtól érkeztem. Csak egy kis holland csapat volt, úgyhogy a Vitesse Arnhemtõl a Manchester Unitedhez történõ igazolás nagy lépés volt számomra. Az elsõ néhány hónap során hozzá kellett szoknom az egészhez, de már kezdem élvezni. Otthon érzem magam itt. Jó focit játszom és keményen edzem.

Hogyan alakult ki az átigazolás? Olyan hírek is voltak, hogy a Southampton is szeretett volna megszerezni.
Nem csak a Southampton, de 4-5 más klub is Angliából, Franciaországból és Németországból. Máshova is mehettem volna, de ha olyan klub, mint a Manchester United akar téged, az számomra egy gyors döntés volt, mert szerintem ez a legszebb klub a világon. Mindenki a Manchester Unitedben akar játszani, ahogyan én is, ezért választottam a Unitedet.

Mikor beszéltél Sir Alex-szel?
Az aláírásom után egy nappal. Csak a tévébõl ismertem õt - mindenki tudja, hogy õ egy hatalmas ember és fantasztikus menedzser. Ugyanígy gondoltam én is. Kissé ideges voltam, amikor elõször találkoztam vele, de nagyon kedves ember és egy jó edzõ. Élveztem vele dolgozni.

Bal bekket játszol most, de támadóként is képes vagy szerepelni.
Támadóként játszottam korábban, de néhány éve már bal bekket játszom és szeretem ezt a posztot. Jól el tudok beszélgetni Pattel [Evra], aki sok éven át magas szinten teljesített. Rengeteget segített elsõ szezonom során.

Patrice is volt szélsõ egyszer - ez segít egy szélsõ védõnek abban, hogy tudja, milyen ott játszani?
Persze, mivel én is szélsõ voltam korábban, tudom mit utálnak a csatárok. Azért is jó, ha ott játszol, mert akkor is tudsz segíteni, ha feljössz a labdával. Ha támadó vagy elõtte, majd bal bekk, tudod, mit nem szeretnek a szélsõk, mert te is játszottál ott.


 


Nagy pszichológiai csata van a szélsõk és a szélsõ védõk között?
Igen. Az idõ nagy részében egy az egy ellen kell küzdj és megnyerni a párharcokat. Extra segítséget is kell adni elõre és azt hiszem, a bal bekk poszt egy jó pozíció.

Nézzük a hátteredet... az Ajaxban nevelkedtél - ez azt jelentette, hogy sokat utaztál?
Az Ajax-ban játszottam és édesapámmal hat éven át minden egyes nap több mint 50 mérföldet mentünk Arnhembõl. Majd azt mondták, nekem oda kell költöznöm, de ezt nem akartam. Közelebb szerettem volna maradni, ezért mentem a Vitesse-be.

Tudjuk, hogy édesapád profi focista volt.
Játékos volt korábban, igen, de nem volt túl jó a mentalitása. Sok évvel ezelõtt játszott, olyan csapatokban, mint az Ajax, a Twente és a Go Ahead Eagles... jó csapatokban. De nem játszott hosszú ideig, mert nem volt megfelelõ a hozzáállása.

Mekkora befolyással bírt õ?
Õszintén szólva ha édesapám nem segít olyan sokat, akkor most nem lennék itt. A karrieremet - mint korábban mondtam - neki köszönhetem. Minden nap elvitt edzésre. Segített nekem, mert tudta, mit csinált rosszul focistaként. Nagy része a pályámnak és büszke rám.

Mégis kritikus volt a teljesítményeddel, amit fiatalon mutattál. Ez pozitívan hatott rád?
Amikor jól játszottam, akkor is csak azokat mondta, amiket elrontottam. Azt hiszem, ez jó dolog. Voltak olyan srácok a csapatomban, akiknek a szülei csak azt mondták, hogy jól játszott a gyermekük és jó dolgokat tett. Õk soha nem tanultak a hibáikból. Amit apám tett, azzal határozottan tanultam a hibáimból. Ha három vagy négy gólt lõttem, nem érdekelte. Csak azt mondta: 'Ezt tettem rosszul, azt tettem rosszul.' Ez sokat segített nekem.

 


Kemény környékrõl származol?
Igen, így igaz [Kleintjeskampból]. Kemény környék, de közben szép is, édesapám pedig mindig figyelt rám. Ha valami rosszat tettem, mindig odajött megnézni, mi van velem. Sok idõt töltöttem az utcán. Szinte minden nap ott voltam, fociztunk vagy csináltunk valamit a barátokkal. De apám mindig gondoskodott rólam, figyelt rám és ez jó volt.

Milyen volt focizni az utcákon?
Testvéreim és barátaim ellen játszottam. Nagyon nagyok, ha most megnézed õket, majd két méter magasak. Azt hiszem, ez erõsebbé tett engem. Soha nem akartam veszíteni. Mezõn, vagy kint az utcán játszottunk, de volt egy kavicsunk is, amit meg kellett tartani lábbal, de ha leesett, kiestél. Mindig nagy harc volt a labdáért, mert nem akartál veszíteni.

Közel kell lenned a testvéredhez, mert a twitter fiókotokat is megosztjátok.
Igen, a testvéremmel közös fiókunk van, 'A Büttner-testvérek'. Õ is twitterezni akart, én is, így együtt tesszük és tetszik neki.

A szurkolók értékelik karakteredet - tudtad, hogy a Sunderland elleni meccsen téged választottak a legjobbnak?
Persze. Soha nem játszottam azelõtt a Sunderlanddel és jó volt egy olyan nagy stadionban szerepelni. Jó, hogy kedvelnek a szurkolók, de én mindig harcolni akarok. Minden meccset meg akarok nyerni és szerintem ez a jó hozzáállás.

 


Nem semmi bemutatkozás volt a Wigan ellen...
Gyönyörû volt. A Sunderland ellen is szerezhettem volna gólt, de nem volt szerencsém. Az elsõdleges feladatom az, hogy jól védekezzem, és azt gondolom, immár jól is teszem azt. Az elõzõ szezon során sokat tanultam.

A mai világban a szélsõ védõ rengeteget megy elõre is...
Olykor beszélgetek errõl Pattel, mert az Old Trafford pályája olyan, mint egy hangár. Elképesztõen nagy. Erõsnek kell lennünk, szélsõ védõknek, mert a csatárokat is segíteni kell, miközben vissza kell zárni. Rengeteget segített nekem ebben a szezonban. Sokat beszélt velem, és jó, hogy megtette.


Az U21-es szinten is játszottál. Elégedett vagy azzal a játékidõvel, amit ezen a két szinten kaptál?
Természetesen. Ez az erõnlétrõl és arról szól, hogy fitt maradj, úgyhogy játszottam a meccseken. Úgy vélem, nagyon boldog lehetek az elsõ szezonom miatt. Tizenhárom elsõ csapatos szereplés jó szám a szezon során.

A szezon korábbi szakaszában azt mondtad, hajlandó vagy türelmesnek lenni. Ez volt a helyes megközelítés?
Tisztában vagyok azzal, hogy Patrice itt van és sok meccsen játszik. Tudom ezt és tudom azt is, hogy én vagyok a jövõ. Ez rendben van. Ha 12 vagy 13 mérkõzést játszom ebben a szezonban, én boldog leszek.

Végezetül, szerinted közel vagy a holland válogatotthoz?
Igen, remélem, közel van. Türelmesnek kell lennem. Ha itt játszom, ott is játszhatok. Türelemmel bírok, amikor azt mondom, én vagyok a jövõ. Persze most is figyelnek engem, és remélhetõleg minden rendben lesz.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!