Charni éhes a sikerre

Miután legutóbb sikeres szezont tudhatott az U21-es csapattal, Charni Ekangamene az Inside Unitednek elmondta, készen áll arra, hogy a további fejlõdése érdekében a maximumát adja.


Kissé lassú kezdés volt a felkészülés elsõ meccsén a Club Brugge ellen...
Nagyon jó meccs volt, de nehéz is volt számunkra, mert a belgák - akiket jól ismerek - elleni volt az elsõ mérkõzésünk. Az elején kicsit nehéz volt, mert csak kergettük a labdát, de a második félidõre összeszedtük magunkat és egy jó meccset játszottunk.

A gyõzelem mindenképp lenyûgözõ volt, tekintettel arra, hogy legutóbb harmadik helyen végeztek a belga bajnokságban.
Jó, tapasztalt csapatot alkottak, úgyhogy valós teszt volt számunkra. Úgy gondolom, élveztük a találkozót és erõnlét terén is jól jött, szóval el lehet kezdeni építkezni a szezonra.

Milyennek ítéled a tavalyi szezonodat?
Ha jól emlékszem, elég nehéz volt a szezon rajtja számomra. Két különbözõ csapatunk is volt, néha játszottam, máskor nem, így nehéz volt megállapodnom. Aztán volt egy remek beszélgetésem az edzõmmel, Warren Joyce-szal, karácsonytól pedig megkaptam az esélyt és egészen a szezon végéig játszottam.

A védekezõ középpályás poszt új számodra, de már úgy látod, hogy ez a legjobb posztod?
Most ott látom magam, de amikor még Belgiumban a Royal Antwerpnél vagy más csapatoknál szerepeltem, akkor nem játszottam ott, hanem bal bekk voltam. Aztán a Unitedhez jöttem és megtanítottak ott játszani. Már biztosnak érzem magam ott és jó érzés ez.

Bár rengeteg energia és agresszió van a játékodban, nem sokszor szabálytalankodsz.
Igen - ezt kérte tõlem az edzõ. Úgy vélem, magabiztosságot is adott nekem azzal, hogy megfelelõen teljesítek ott és körém építette a csapatot, úgyhogy jó, hogy része vagyok ennek. Mindvégig aktívnak kell lenned. Nem egyszerû feladat ez, mert folymatosan próbálod elhárítani a veszélyt, segíteni próbálsz a csapattársaknak és mindig úgy helyezkedni, hogy tudjanak passzolni. Élvezem ezt.

Milyen volt, hogy a legutóbbi szezonban mindent megnyertél a csapattal, különösen elsõ U21-es bajnoki címedet?
A Tottenham ellen nagyon rosszul kezdtünk és 2-0-ra elment az ellenfél a félidõben, de Warren azt mondta nekünk: "Gyerünk, ez az utolsó esélyünk, az utolsó 45 perc. Csak tartsunk ki és ha szerzünk egy gólt, meglátjuk, hogy alakul a találkozó." Megszereztük az elsõt, aztán a másodikat és a harmadikat is, fogalmam sincs, honnan hoztunk egy olyan teljesítményt. Hihetetlen volt, egy olyan fordítás volt, mint amit a United szokott csinálni, nagyszerû érzés volt.

 


Az még különlegesebbé tette az egészet, hogy az Old Traffordon volt a döntõ?
Természetesen és a szurkolók mögöttünk voltak. A tévében is tudták nézni az emberek - a családom is hívott utána azonnal. Nagyszerû érzés volt, soha nem fogom elfelejteni.

Az Antwerp csapatában játszottál elõtte - szerepeltél más klubban is?
Egy kis, helyi csapatban játszottam, mielõtt az Antwerphez kerültem, ahol három szezont nyomtam le. Akkoriban Warren volt az Antwerp edzõje és látott engem játszani. Próbajátékra a Unitedhez jöttem, majd szerzõdést kaptam.

Jó kapcsolatot ápolunk az Antwerppel, te remélted, hogy egyszer a Uniteddel dolgozhatsz?
Nem! Hallottam a kapcsolatról, de az igazat megvallva nagyon sokkolt és meglepett, mert néhány belga klub érdeklõdött irántam, de amikor a Manchester Unitedrõl beszélünk, az egészen más. Mint mondtam, az Antwerptõl a Unitedhez történõ lépés nem volt könnyû és amikor ide jössz, ezt észre is veszed.

A Unitedhez érkezésed egyezett azzal, amiket elõre gondoltál a helyrõl?
Elég meggyõzõ volt az, amikor ide érkeztem. Elõször is, nem volt könnyû magam mögött hagyni a családomat, de amint kifutottam az edzõpályára, az teljesen más volt, mint az Antwerpnél. A tévében látod a meccseket, majd egy napon ott látod magad mellett ezeket a nagy játékosokat, nagy neveket. És akkor rájössz, hogy itt az idõ a munkára - itt vagy és el kell érned valamit.

Négy belga is van a csapatban, egy olyan ország játékosai, amely ismét komoly erõt jelent a világ labdarúgásában.
Jó játékosokat termelünk és hozzá is voltunk szokva ehhez. A menedzser ismeri, mit játszanak a játékosok. Belgium jól játszik és nagy Premier League kluboknál vannak a játékosaink, szóval ez jó a mi generációnknak.

Mi a titka Belgiumnak?
Nehéz megmondani, mivel nem vagyok ott, de úgy vélem az a jó, hogy a nemzeti csapatunkhoz felnõtt játékos mind fiatal, tehetséges játékosként nõtt fel. Megadták nekik az esélyt, hogy csapatként bizonyítsanak, ami jó nekünk és mi is reménykedhetünk a válogatottságban. Reméljük, hogy kijutunk a világbajnokságra, most tudunk szurkolni ennek érdekében. Sok-sok évig vártunk erre.

Mi a célod a következõ szezonra?
Maximumomat fogom adni, ahogy tettem legutóbbi szezon során is, próbálok fejlõdni és majd meglátjuk, mit hoz ez az év.

Az U21-es bajnokság jó szint ahhoz, hogy tanulni lehessen?
Úgy vélem, jó tapasztalatot lehet szerezni ebben az osztályban, ahol 21 különbözõ város csapatával csapunk össze. A tartalék bajnokság egyre jobb. Néha kisfiús foci ment itt, de kezd egyre magasabbra és magasabbra jutni a színvonal. Idõnként pár elsõ csapatos játékos is pályára lép itt, ami szintén jó a tapasztalatunk számára.

Mesélj nekünk az Arsenal ellen lõtt gólodról, mely az év gólja címre is esélyes volt!
Büszke voltam rá, de kissé meg is lepett. Nem is tudom, csak úgy gondolom, az egy nagyon-nagyon nehéz pillanat volt a meccsen, Nehéz volt ott játszani. A labda csak pattogott a tizenhatoson, nem igazán tudom, hogy mondjam, de nem láttam senkit a büntetõterületen és arra gondoltam: 'Miért ne?' Amennyire keményen csak tudtam, meglõttem laposan és a sarokban kötött ki. Nagyon tetszett. Remélem, hogy ebben a szezonban sikerül 1-2 gólt szereznem.

 


De a játékod inkább a védelem elõtti pajzsról szól, mint a gólokról...
Védekezõ középpályásként a csapattársaimnak segítek - a hátsó négyesnek is, valamint a középpályát is támogatom.

Van olyan elsõ csapatos játékos, akire felnézel?
Mindig is szerettem a középpályásokat, felnézek Paul Scholesra és Ryan Giggsre, akik fiatalon törtek be a csapatba. Tanulni akarsz tõlük, mindent ugyanúgy akarsz csinálni, mint õk. Nagyon okosan bánnak a labdával és minden mással, és talán ez a két játékos az a posztomon, akikre felnézek, akiktõl tanulni akarok és akik játékát meg akarom érteni.

Nicky Butt is egy újabb példa lehet számodra, figyelembe véve, hogy hasonló poszton szerepelt õ is?
Nagyon sokat segített nekem. Az edzõpályán, ha csinálsz valamit, õ ott van és segít neked, elmondja, hogyan kellene csinálnod. Mint mondtam, nagyon jó õ is, mert az elsõ csapatnál játszott sok éven át és tudja, mit beszél.

Elégedett vagy azzal, ahogyan személyes dolgaid alakulnak?
Igen, örülök a fejlõdésnek. Remélem feljebb tudok lépni és többet tenni. A játékosok mindig éhesek a sikerre és elõre lépek majd, azt csinálom majd, amit tavaly is, de még többet adok hozzá, aztán majd meglátjuk, hogy megy.
 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!