Grimshaw élvezi a karszalagot

Liam Grimshaw abban a megtiszteltetésben részesült, hogy csapatkapitányként játszhat a United színeiben az UEFA Youth League-ben, miután az U18-asoknál már megtapasztalta ezt az érzést. A sokoldalú 18 éves játékos az Inside United-nek mesélt ambícióiról.


Milyen érzés volt a csapatkapitányi karszalagot viselni az U18-asoknál?

Nagyszerû volt. Egy olyan klubnál, mint a Manchester United, minden szinten nagy felelõsség ez. Jó szezonunk volt tavaly, habár kicsit szerencsétlenek voltunk az újrajátszásokat illetõen. Az Everton - Crystal Palace mérkõzést kísértük figyelemmel, de nem úgy alakult, ahogy mi szerettük volna. Volt néhány mérkõzés, ahol több pontot is szerezhettünk volna, de ez egy nehéz liga, ahol több csapat van ugyanolyan szinten. Sajnos már az elsõ fordulóban kénytelen voltunk elbúcsúzni az FA Youth Cup-tól, egy igazán remek mérkõzés után a Burnley ellen. Számomra különösen rossz érzés volt, mivel a szülõvárosomról van szó. Nem volt kellemes este. Fantasztikus meccs volt mindkét oldalról, de talán kicsit több szerencséjük volt, és úgy gondolom hogy nem kellett volna ilyen hamar kiesnünk.
 
Most az UEFA Youth League-ben újra viselheted a csapatkapitányi karszalagot. Milyen érzés ez számodra?
Nagyon jó érzés és nagyon élvezem. Különbözõ típusú foci, és különbözõ kultúrák alkotják a ligát, és itt egy kicsit talán másképp kell játszanod. A Leverkusen elleni mérkõzést a középpályán kezdtem, de miután Paddy McNair lement, hátvédként kellett bizonyítanom szélen és középen is.
 
Paul McGuinness azt mondta, olyan lehetsz, mint Phil Neville, vagy John O'Shea. Ezt bizonyítja, hogy egy mérkõzésen három különbözõ poszton is tudsz játszani?
Igen, amíg csak játszani fogok, bárhol elvégzem a feladatom. Ez nem okoz nekem kellemetlenséget. Kezdetben szélsõ védõként szerepeltem, majd a tavalyi szezont középhátvédként játszottam végig. Türelmesesen várok, és majd kiderül, hogy melyik poszt a legjobb számomra.
 
Warren Joyce gyakran szokott védekezõ típusú játékosokat alkalmazni középpályán. Frederic Veseli jó példa tavalyról. Mit gondolsz, segíthet felfedezni a védõk képességeit, ha ebben a szerepben játszanak?
Mindenképpen. Ott van például Tom Thorpe. Többször van nálad a labda és tudnod kell jól kihozni azt. Mindig nyíltnak kell lenned, ez a legfontosabb. A csapatban akarok lenni. Ez a United. Rengeteg jó képességû játékos van, aki szeretne játszani. Szóval ha megkapod a lehetõséget, az minden egyes alkalommal egy kiváltság.
 
Mit gondolsz, segít az UEFA Youth League áthidalni a különbséget az akadémisták és a tartalékok között?
Igen, és nagyon jó dolognak tartom, mivel a játékosok egy része még nem szerepelt sokat a tartalékokkal. Nem egyszerû bekerülni hozzájuk. A szezon elején páran elmennek kölcsönbe, és nyilván jönnek a sérülések. Ez egy nagyszerû verseny, és remek torna. Elég nagy a különbség az U18 és az U21 között, szóval ez mindenképp egy jó elõrelépési lehetõség. Ha tudunk még szerezni pár pontot - mondjuk meg tudnánk nyerni a hazai meccseinket -, akkor elég nagy esélyünk lenne továbbmenni az egyenes kieséses szakaszba, ami megint egy másfajta tapasztalatot adna. Kilencven perc játék és esetleg a tizenegyesek döntenek a csapat sorsáról.
 
 
Milyen érzés Nicky Butt mellett dolgozni?
Felemelõ érzés, hogy ott vannak mellettünk Paul Scholes-szal. Óriási tapasztalattal rendelkeznek, és játszottak a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is. Világklasszis játékosok voltak, és mindenki felnéz rájuk. Mindent tudnak, amire csak szükségünk lehet, ezért mindenki rájuk hallgat.
 
Az idei cél minden bizonnyal az U21, és ehhez minden adott is...
Tavaly már sikerült párszor. Ott voltam a padon a Spurs elleni gyõzelem alkalmával. Remek fordítás volt. Nem voltunk jók az elsõ félidõben és nem is látszott úgy, hogy megnyerhetnénk, de minden beleadtunk a végére és az erõnlétünknek köszönhetõen sikerült gyõznünk.
 
Hogy kerültél a United-hez 2002-ben?
Öt vagy hat éves lehettem, és a helyi csapatban játszottam Burnley-ben amikor felfigyeltek rám. Játszottam a The Cliff-ben is fiatalabbakkal, majd ide kerültem.
 
Ténylegesen a klub részének érzed magad most?
Természetesen. Egy igazi vonzódás alakul ki, ha már ennyi ideje a klubnál vagy. Mindenkit megismersz magad kürül, beleértve az itt dolgozókat. Körülbelül öten vannak még hozzám hasonlóak a csapatban, akik ennyi ideje itt vannak. Más kluboknál rengeteg idegen játékost megfigyelhetünk, és ez természetes, de én úgy gondolom, hogy a United szurkolók szivesebben látják azokat a fiatal srácokat, akiket a klub nevel ki.
 
Mik a céljaid az idei szezonra?
Az hogy felkerüljek az U21-be és állandó helyem legyen a tartalékoknál. Ehhez nagyon sokat kell dolgozni és jól kell teljesíteni az edzéseken. Ennyit kell tenni, és a többi jön magától. A lehetõ legjobbat kell nyújtani az UEFA Youth League-ben.
 
Csapatkapitányként elsõként a Lennart Johansson trófeát emelhetted magasba...
Így van, ez volt az elsõ alkalom. Egy nagyszerû verseny volt. Minden angol csapat kiegyensúlyozott lesz és ott vannak az olyan csapatok, mint a Real Madrid, vagy a Barcelona. Nem beszélve a német és az olasz csapatokról.
 
Mi a véleményed az U21-es mérkõzések számának csökkentésérõl?
Ez azért van mert megváltozott pár dolog a ligában. Már elõzõ évben kvalifikálni kell magunkat egy második csoportba. A rengeteg mérkõzésnek köszönhetõen számos lehetõség volt bekerülni a csapatba. Úgy gondolom, hogy lesznek zárt ajtós barátságos mérkõzések. A Birmingham-el játszottunk, akiknek rengeteg tapasztalt játékosuk van, beleértve Darren Ambrose-t. Ez egy nagyon jó dolog. Hiszem, hogy ha szeretnél felkerülni az elsõ csapathoz, a fiatalok elleni meccseken kívül a felnõttekkel is játszanod kell.
 
Szerinted több tapasztalatot lehet szerezni ezekkel a mérkõzésekkel?
A Birmingham sok érettebb profi játékossal rendelkezik. Habár nem volt annyira különleges a játék, mégis a legjobb formámat szerettem volna nyújtani. Kiváló játékosok és minden tiszteletet megadunk nekik, de szeretnénk feléjük kerekedni. Ez sokat segít abban, hogy mégtöbbet beleadj a játékba. Ha saját korodbeli játékosok ellen lépsz pályára, akkor is oda kell tenni magad, de az nem olyan, mint világklasszis játékosok ellen játszani, amikor tényleg egy pillanatra sem szabad kiengedned.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!