Adnan Januzaj felemelkedése

Egy éleslátású, a dolgokat mélységeiben átgondoló interjúalany, mint Robin van Persie alaposan megválogatja szavait, mielõtt válaszolna egy kérdésre. Úgyhogy amikor az üstökösként feltûnt Adnan Januzajról beszélt nemrég, válaszára maximálisan adhattunk.


"Az évek során számos fiatal játékost volt lehetõségem látni" - kezdte, majd következõ mondata elõtt egy hatásszünetet tartva így folytatta: "és õszintén elmondhatom, hogy az összes közül õ ott van a legjobb egy-két játékos között."

 

A Feyenoord akadémiai rendszerének ranglétráját megjárva, majd az Arsenal méltán ünnepelt akadémiájának több tucatnyi fiatal tehetségével évekig együtt játszva, Van Persie a legritkábban elõforduló csiszolatlan gyémántokat is saját szemével láthatta hétrõl-hétre. Az általa leszûrteket pedig szinte bárki oszthatja, aki látta játék közben Januzajt: ebben a fiúban van valami különleges. Egy jól fésült, fess fiatalember, nyelvtörõbe illõ névvel, és rengeteg nemzet vérvonalából keresztezve, Adnannak csak megfelelõ mennyiségû játéklehetõségre van szüksége ebben a szezonban ahhoz, hogy karnyújtásra kerüljön a David Moyes által fémjelzett új manchesteri korszak világsztár státuszának elérésétõl.

 

Elegáns, merész, de mégis céltudatos. Ahogy színpadra lépett, azonnal a reflektorfénybe került a Manchester United történelmének új fejezetének elején. Ezt a szezont megelõzõen 2011-es megérkezése óta csak 39 mérkõzésen lépett pályára, és ezeken 3 gólt szerzett az U-18-as és az U21-es csapatokban. Tündöklése tehát sokkal inkább a jelen eredménye, mint a múltban nyújtott teljesítményének egyik kifutása.

 

Ebben a tinédzserben rejlõ ígéret nem véletlenül érdemelt ki öt éves szerzõdést, amelyet ugyanolyan fanfárokkal és ünnepléssel körítettek, mint amilyen megérkezésekor volt a United akadémiájára. Akkor is, és most is széleskörû érdeklõdés övezte különleges tehetségét.

 

A Vörös Ördögök belga illetõségû megfigyelõje, Alex Verveckken azt követõen lépett kapcsolatba a klubbal 2010. augusztusában, hogy látta Belgiumban egy ifjúsági tornán az Anderlecht színeiben a KV Mechelen ellen játszani.

 

 

"Azt követõen Brian McClair stábjának nagy része a következõ hetekben repülõre szállt, és Belgiumba jött többször is, hogy lássák játszani Adnant" - emlékszik vissza Geoff Watson, a klub regionális és európai toborzásért felelõs vezetõje.

 

"Ez azt jelentette, hogy mindenki egy véleményen volt. Mindannyiunkat lenyûgözött, amit láttunk, és javasoltuk az Akadémia számára, hogy minél elõbb le kell igazolnunk. Az általános vélemény az volt az Akadémiánál, hogy Adnan egy hatalmas potenciállal rendelkezõ játékos. Ilyen játékosok leigazolása ritkán mutatkozik egyszerûnek, de ez teljesen más eset volt."

 

"Adnan csakis a Manchester Unitedhez akart igazolni, és ez tényleg igaz. Hatalmas versenyfutás folyt a kegyeiért - és mindig is az van - és a fiú, illetve a családja hatalmas elismerést érdemel azért a tényért, hogy õk csak a Manchester Unitedet akarták választani. Ez hatalmas elégtétel volt az Akadémia számára."

 

Januzaj 2011. márciusában költözött Manchesterbe, ahol azonnal bürökratikus akadályok tették próbára türelmét.

 

"Meg kell várnom, hogy a papírmunkát elvégezzék az átigazolásom kapcsán" - mondta akkoriban.

 

"Csak a kemény edzés volt az egyetlen lehetõségem, még ha nem is játszhattam, és csak arra gondoltam: 'Nem tudok semmit, de talán holnap minden megoldódik'. Szóval csak abban reménykedek, hogy sikerül a legjobb teljesítményemet nyújtani."

 

Miután a 2010/2011-es szezon hátralévõ részében, illetve a következõ szezon kezdetén is még váratott magára bemutatkozása újdonsült klubjánál, 2011. októberében végre bemutatkozhatott Paul McGuinness U18-asai között, és lenyûgözõen teljesített mind csatárként, mind hátravont ékként. Azonban mindössza 11 mérkõzést követõen parádés felemelkedését törés érte, egy súlyos térdsérülés képében.

 

 

"Korábban még soha nem volt sérülésem, ez volt az elsõ ilyen eset" - emlékezett vissza a tinédzser korú játékos, akinek rehabilitációjába egy, a Nike fõhadiszállására, Portlandbe tett látogatás is belefért.

 

"Sokat tanulhatsz, amikor sérült vagy. Az edzõterem is segít ilyenkor, mert erõsebbé válsz és a futball más oldalaival is tudsz foglalkozni. Úgyhogy igazából ez egy jó tapasztalat volt számomra, még ha remélem is, hogy többet nem leszek sérült! Ezt követõen visszatértem és megakartam mutatni az edzõknek, hogy mire vagyok képes."

 

Míg hat hónapos sérülésébõl való lábadozása során az U-21-esek menedzsere, Warren Joyce volt az, aki a legtöbbet volt kapcsolatban a játékossal, Sir Alex Ferguson is fokozott figyelemmel követte végig a fiatal játékos felépülését. Hat napal az Accrington Stanley ellen a Lancashire Senior Cup döntõjében 2012. augusztusában történt tartalékoknál való bemutatkozását követõen, Januzaj elutazhatott Ferguson felnõtt keretével az Aberdeen elleni felkészülési mérkõzésre.

 

Bár az utazó keret akkori, és korábbi játékosok elegyébõl állt össze, 45 percnyi játéklehetõsége hihetetlen érettségérõl és önbizalmáról tett tanúbizonyságot. Quinton Fortune, aki egyik csapattársa volt a Pittodrieben, kijelentette, hogy már akkor mindenki számára nyilvánvalóak voltak az ifjú tehetség képességei.

 

"Mindenki tudta, hogy õ egy különleges tehetség" - kezdte az egykori dél-afrikai Vörös Ördög.

 

"Adnan hihetetlen fejlõdésen ment át, és amikor elkezdett együtt edzeni a felnõtt kerettel, a csapattársak egyre gyakrabban kezdtek róla beszélni."

 

 

A 2012/2013-as szezon során Adnan 24 sérüléstõl mentes mérkõzésen segíthette Warren Joyce U-21-eseit, emellett pedig négyszer kezdett az U-18asok között is. Fantasztikus játékintelligenciája az ellenfelek fölé emelte, míg trükkarzenáljának, balettos egyensúlyérzékének és hihetetlen labdakezelésének köszönhetõen tarthatatlanná is vált.

 

Nagyobb részt csatárként játszva, Januzaj mindkét U-21-esek között szerzett gólját 2013. februárjára tartogatta, a Southamtpont és az Oldhamet szomorítva. Egy héttel késõbb az Arsenal fiataljai ellen elért 2-2-es döntetlen alkalmával Nick Powellel karöltve mindenki figyelmét felkeltették, Sir Alex Ferguson pedig "egyértelmûen Manchester United szintû játékosnak" nevezte mind Januzajt, mind Powellt.

 

 

Warren Joyce mindent megnyerõ együttese ideális felkészülési terepnek bizonyult ahhoz, hogy felnõtt szinten is csak a trófeák megnyerése jelentse számukra a sikert. Adnan mindvégig villogott, amikor a Manchester United U-21-es csapata megnyerte az U-21-es Premier League-t, és a Manchester Senior Cupot, mielõtt megkapta volna a szezon legjobb tartalék játékosának járó Denzil Haroun-díjat. Mindezt négy nappal késõbb újabb jutalom követte, ugyanis bekerült Sir Alex Ferguson pályafutásának utolsó keretébe, nem kisebb meglepõdést kiváltva ezzel. Bár mindvégig a kispadon ült az 5-5-ös döntetlennel végzõdõ West Brom elleni találkozó során, megjelenése a háttérben Sir Alex Ferguson búcsúzásakor készült képeken apró jelzésként szolgálhatott a jövõt illetõen a történelem ünneplése közben.

 

A Ferguson utáni éra Unitedjének vezetésével megbízott David Moyes július 1-én állt munkába, és két héttel késõbb már a kezdõbe nevezte a brüsszeli születésû tehetséget a thaiföldi Singha All-Stars elleni felkészülési mérkõzésen. Pályára lépése a csapat túrájának mindegyik ázsiai és ausztrál állomásán, magáért beszél Moyes játékosba vetett hitét illetõen, majd pedig már tétmérkõzésen is bemutatkozhatott, a Wigan Athletic ellen 2-0-ra megnyert Community Shield döntõben.

 

 

A Crystal Palace, a Liverpool és a West Brom elleni mérkõzéseken csereként beállva, ahányszor labdához ért, annyiszor morajlott fel az Old Trafford közönsége. Bátorságát, technikásságát és egyértelmû tehetségét hihetetlen módon díjazta az a közönség, amely a sportág legjobbjait láthatta már korábban hétrõl-hétre. Azonban már egy idegen pályán történt meg az igazi áttörése, amikor elõször kezdõként pályára lépve eldöntötte a Sunderland elleni bajnokit, két fantasztikus befejezéssel. Bár megoldásai sokkolóak voltak, menedzserének nem okoztak meglepetést.

 

"Adnan kezdõként való szerepeltetése nem volt rizikó számomra" - jelentette ki Moyes.

 

"Mindennap látom az edzésen, láttam a túrán és igazából azóta csak még jobb, mióta visszajöttünk onnan. Ugyanannyira felkészültnek tûnik, mint bárki más az edzésen, úgyhogy úgy éreztem, hogy megérdemli, hogy játsszon. Emlékszem, hogy Wayne Rooney és Ross Barkley is az én kezeim alatt mutatkozhatott be, Adnan pedig egyértelmûen ugyanolyan szintet képvisel, mint õk."

 

A Januzaj válogatottbeli szerepeltetéséért vívott harc is egyfajta dicséretként értelmezhetõ, amely kapcsán Anglia mellett Belgium, Koszovó, Albánia, Szerbia, Törökország és Horvátország is azért küzd, hogy a 18 éves játékos nemzeti csapata soraiban tudhassa. A pletykák folyamatosak nemzetközi karriere kapcsán, míg szemet gyönyörködtetõ kezdése klubszinten sokakat arra ösztönzött, hogy Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, illetve sok más hozzájuk hasonló játékos pályájának kezdetével vonjon párhuzamot. Van Persie számára azonban az összehasonlítások értelmetlenek.

 

 

"Ha visszamegyek 10 évet az idõben, amikor én még elég fiatal voltam, hasonló képességekkel bírtam" - mondta a holland gólvágó.

 

"Õ magabiztos, a jó értelemben. Nem igazán zavarják meg a mérkõzéseket övezõ felhajtások, vagy az ezzel kapcsolatos nyomás. Én is nagyon magabiztos voltam és én látok benne valamit, a döntései pedig pedig hasonlóak ahhoz, mint amit én ugyanilyen idõs koromban hoztam. De õ nem az új Van Persie, õ az új Adnan. Õ egy nagyszerû játékos, hatalmas rajongója vagyok. A felkészülési szezon elején azt gondoltam, õ valami egészen különleges. Rengeteg gólt fog szerezni és parádés teljesítményt fog nyújtani a Manchester Unitedben. Õ egy különleges játékos."


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!