Chicharito: A gólszerzés mûvészete

Javier Hernandez a közelmúltban ismét megmutatta ragadozó képességét: a Stoke ellen csereként beállva gyõztes gólt fejelt, majd a Norwich ellen kezdõként duplázott a 4-0-ra megnyert találkozón.


Ennek apropójából úgy döntöttünk, szeretnénk megérteni, milyen gondolatok fogalmazódnak meg egy õsi gyilkológép fejében... 

 

Félreértés ne essék, Chicharito imád gólokat szerezni. "A gólszerzés a legjobb érzés egy csatár számára" - mondja. De amiért annyira értékessé teszi õt a United részére az, hogy kegyetlensége mellé olyan önzetlenség is társul, amely ritka a csatárok között.

"Nagyon élvezem azt, mikor egy jó átadást vagy gólpasszt adok" - magyarázta a mexikói támadó. "Szeretni kell ezeket a dolgokat is úgy, mint a gólszerzést. Nem csak a gólokért játszom; nem vagyok feszült, ha néhány meccsig nem lövök gólt. Nem gondolok olyankor arra, hogy 'a következõn gólt kell szereznem', mert tudom, hogy a fociban néha ilyenek is vannak. Amíg nyer a csapat, addig nincs gond, mert ez a legfontosabb. Mint csatárnak, a munkám része a gólszerzés, de úgy dolgozok edzésen és úgy játszom, hogy élvezzek minden átadást, lövést, helyezkedést, gólpasszt és gólt. Megpróbálok mindent megtapasztalni, amit a labdarúgás adhat."

 Mikor a labda a kapu közelébe kerül, tagadhatatlan ösztönnel és reakcióval csap le rá. Hogy ez természetes dolog vagy tanulható? "Ez egy nehéz kérdés" - feleli Chicha, erõsen mérlegelve a választ. "Néhány dolog sokkal könnyebben jön, mint másoknál, de úgy vélem, mindig keményen kell dolgoznod a fejlõdésért. Mindig igyekeztem keményen dolgozni. Nem feltétlenül igaz az sem, hogy így születtem...nem arról szól ez, hogy idejöttem, edzettem, játszottam és lõttem a gólokat. A világ minden játékosa, ideértve olyanokat is, akik itt vannak, mint Wayne [Rooney] és Robin [van Persie] keményen dolgozik azért, hogy a lehetõ legjobb legyen."

Egyenes beszéd ez a csatáról, aki mesterségének mûértõje. Felhoztunk változatos góljai közül néhány példát és megkértük, mondja el, mire gondolt akkor és ott, abban a pillanatban:

Egy-egy ellen, 2011 májusában a Chelsea elleni bajnokin:
Ez egy megérzés. Nem igazán gondolod át, mit fogsz csinálni, csak egy adott pillanatban jön elõ, mi is következik. Mikor megkaptam a labdát, nem gondoltam arra, mi lesz a következõ. Csak a kapusra és a labdára figyeltem, valamint eldöntöttem, melyik oldalra akarok lõni. Nem olyan ez, hogy ahogy itt ülünk és azt mondhatom, hogy ilyen meg olyan lehetõségeim voltak. Egyzerûen csak azt teszed, ami éppen jön. Nagyon gyors folyamat ez, kevesebb, mint egy másodperc alatt eldõl. Imádtam azt a meccset, fenomenális volt számomra, mert az a gól és az a gyõzelem is hozzásegített minket a bajnoki címhez.

 


Pontrúgások után, 2013 szeptemberében a Liverpool elleni Ligakupa mérkõzésen:
Szeretek sokat mozogni, mert nem vagyok a legmagasabb és legerõsebb játékos, ezért próbálok gyorsan mozogni, mert így tudok a védõket megelõzve megfelelõ helyre kerülni. Az ilyen típusú gólok a jó koordinációról szólnak. Láttam, hogy Wazza a szögletnél van és be fogja ívelni, én elindultam. Szerencsére a labda megtalált engem, én pedig a kapuig a rést, hogy gól legyen belõle.

Improvizáció, 2010 októberében a Stoke elleni bajnokin:
Érdekes volt, mert talán többet is gondolkoztam ezen, mint az eddigi kettõn, amirõl beszéltünk. Ha jól emlékszem, egy szögletünk volt, amit kicsiben játszottunk meg. Aztán jött az ívelés és emlékszem, Vida a hosszún fejelt. Amikor láttam, hogy a labda Vida felé megy, ösztönösen elkezdtem arra futni, ahova a labdát vártam. Végül kicsit mögém jött de arra gondoltam, ebbe bele kell fejelnem. Dolgoztam a fejelésemen itt és Mexikóban is, biztos voltam, hogy oda fogok éri és sikerült elfejelnem a labdát, majd megfordultam és láttam, hogy bement. Nagyszerû pillanat volt.

 


Fejes, 2013 márciusában a Chelsea elleni FA-kupa összecsapáson:
Semmi másra nem emlékszem, csak arra, hogy láttam a kapust hozzám közel és azt gondoltam, kicsit kint volt a kapujából a szokásoshoz képest, így az elsõ gondolatom az volt, hogy el akartam fejelni felette. Szerencsére bement.

Lesipuskás megoldás, 2013 januárjában a Wigan elleni bajnokin:
Olykor szerencséd van és a labda megtalál. Ennél a két gólnál abban reménykedtem, hogy a labda elér hozzám és én reagáltam. Néha tudod, hogy a labda eljuthat hozzád. A Chelsea elleni 3-2-es siker során [2012 októberében] szerzett gólomnál a labda felé szaladtam, mert sejtettem, hova jöhet. De a Wigan elleni góljaim során mindkétszer visszapattanás után került elém a játékszer. Minden gól másmilyen. Vannak olyan gólok, amelyek elõtt többet gondolkozol, másoknál pedig csak reagálsz vagy megérzés alapján lépsz.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!