Rafael interjú

A pálya jobb szélén fel-alá rohanó brazil játékos beszélt korai angliai élményeirõl, hazai világbajnoki álmairól és a fiataloknak is tanácsot adott, miként robbanjanak be.


Visszanyúlva a kezdetekig, mi az, amit tudtál a Manchester Unitedrõl, mielõtt ide kerültél, és mit gondoltál, amikor megtudtad, hogy a klub érdeklõdik irántad?

Elég sokat tudtam, mert rengeteg angol meccset néztünk Brazíliában. Emlékszem, akkoriban talán Ruud van Nistelrooy volt a legnépszerûbb United játékos Brazíliában, és természetesen Ryan Giggs, illetve Paul Scholes is ott volt a kedvencek között. De amikor a klub bejelentkezett értem, egyszerûen nem tudtam elhinni, hogy igaz - nagyon boldoggá tett. Elõször 15 évesen jártam a klubnál, és együtt edzhettem a felnõtt csapattal - azóta csak az járt a fejemben, hogy a Manchester Unitedben kell játszanom. Mindig is felnéztem apámra, és arra, ahogyan azon dolgozott azért, hogy minket segítsen. Egyszerûen fantasztikus volt. A bátyámnak megvolt rá az esélye, hogy profi játékos legyen belõle, de neki velünk ellentétben nem sikerült. De számomra és Fabionak nagy inspirációt jelentettek a szüleink. Ezért akartunk annyira nagyon futballisták lenni.

 

És mik jelentették a legnagyobb kihívást, amikor elõször Angliába érkeztetek?

Az idõjárás és az étkezés eléggé különbözik természetesen, de nekem és Fabionak könnyen ment a beilleszkedés. Szeretem az angol konyhát is, úgyhogy otthon érzem magam itt is. Amikor a futballról van szó, akkor viszont elmondható, hogy viszont az én stílusom - gyors és agresszív. Nagyon az elején még kisebb nehézségekbe ütköztem [az ak,limatizáció miatt], de szerintem mostanra már nagyon jól megbirkóztam ezzel.

 

Fiatal vagy, de már több mint öt évnyi tapasztalat van a hátad mögött a Unitedben. Milyen tanácsot tudnál adni azon fiatal játékosoknak, akik a felnõtt csapat küszöbén állnak?

Bízniuk kell önmagukban, és keményen kell dolgozniuk. A kemény munka szükségessége különösen igaz az angol futballra. És sokat kell figyelned és hallgatnod. Néha egy fiatal játékos, és ez különösen igaz a brazilokra, hajlamos azt hinni, hogy tud mindent. De hallgatnod kell, tanulnod és keményen dolgoznod. Ez minden!

 

 

Mikor hazatérsz Brazíliába, sokat segítesz gyerekeknek a szülõvárosodhoz közeli Petropolisban...

Labdákat és mezeket adományozunk - amikor fiatal voltam én is ott játszottam, de labda nélkül elég nehéz! Amikor hazatérünk, a gyerekek odajönnek hozzánk és azt mondják "láttunk ezen, vagy azon a meccsen játszani" és amikor ránk néznek, úgy tûnik, mintha remény gyúlna a szemükben.

 

Játszottál már a brazil válogatottal az Olimpián. Egy hazai rendezésû világbajnokság elõtt vannak olyan ambícióid, hogy bekerülj a válogatottba?

Igen, persze - mindig ez jár az eszemben! Szerintem mióta a Manchester Unitedben játszom, mindig is jó eséllyel pályázok arra, hogy pályára léphessek a válogatottban, mert ez a világ legnagyszerûbb klubja. Csak a lehetõ legjobb teljesítményemet kell nyújtanom itt, bajnokságokat nyernem, mint tavaly, és akkor szerintem a brazil válogatottban is megkapom az esélyemet. Ez egy álom - arról álmodom, hogy jövõre ott lehessek Brazíliában a világbajnokságon a válogatott tagjaként.

 

 

Ki a legjobb FIFA-ban?

Chicha nagyon jó! És a testvérem, Fabio is. David de Gea azt hiszi magáról, hogy õ is jó, de közben nem! [nevet]

 

Ki a legjobb ping-pongban?

Rio és Robin [van Persie] is nagyon jók. Szerintem õk a legjobbak a Unitednél.

 

Ki öltözködik a legjobban?

Ki hiszi magáról azt, hogy a legjobban öltözött? Vagy ki a legjobban öltözött!? [nevet] Talán Michael Carrick, õ minden pillanatban jól öltözött. A legrosszabbul: vannak egy páran! Nani és Patrice [Evra] is okozott már egy pár vicces pillanatot!

 

Ki a legjobb DJ?

Egyértelmûen Rio és Patrice. Mindig az õ zenéjük szól az öltözõben, úgyhogy õket mondanám.


Membership magazine

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!