Az év, amikor De Gea fiúból férfivá lett

Sok változás történt 2013-ban az Old Traffordon, de az egyetlen, ami megmaradt, az a Manchester United most már vitathatatlanul elsõ számú kapusának formája.


A Manchester United életében talán soha nem történt annyi változás, mint a 2013-as évben.

 

Több mint 26 év után távozott a csapat kispadjáról a legendás Sir Alex Ferguson, és vele együtt átadta a csapat körüli teendõket az ügyvezetõ-igazgató, David Gill is utódjának. Mellettük a Ferguson irányítása alatt többször is bajnokságot nyerõ Mike Phelan-Rene Meulensteen edzõpáros se dolgozik már Manchesterben.

 

Vannak olyan szóbeszédek, miszerint most éljük a poszt-Ferguson, vagy éppen az 'átmeneti' érát az új menedzser alatt. Egy dolog azonban egyértelmûen megmaradt: David de Gea.

 

Az Old Traffordon kezdõdött új éra talán jobban hatott De Gea-ra, mint bármely más játékosra.

 

Az átszervezések következtében elveszítette kapusedzõjét, Eric Steele-t, azt az embert, aki elõször utazott Madridba azért, hogy szemügyre vegye az Atletico tinédzserkorú kapusát, mint Edwin van der Sar leendõ utódja. Ugyanaz az ember, aki képes volt megtanulni spanyolul, csak azért, hogy segítsen beilleszkedni De Gea-nak Manchesterben.

 

 

David Moyes a helyére az angol válogatott egykori kapusát, Chris Woods-ot nevezte ki.

 

De bármilyen félelem, miszerint De Gea újra olyan ideges fiúvá válhat, mint amikor Angliába igazolt, már a múlté.

 

Ha valaki, akkor a 23 éves játékos azóta is folyamatosan fejlõdik - a Boxing Day-en az utolsó pillanatban bemutatott védésen a KC Stadiumban három pontot ért a Unitednek a Hull City ellen.

 

Több, mint egy év telt el azóta, hogy utoljára kikerült volna a kezdõcsapatból - öt mérkõzésen 2012. novemberében - és ez idõ alatt pályafutása során elõször bajnok lett a Premier League-ben, és a PFA által a bajnokság legjobb kapusának választották.

 

Ferguson számos megoldandó problémát hagyott Moyesra, de a kapuskérdés nem tartozik ezek közé.

 

 

"Szerintem a játékvezetõk egy fiatal spanyol játékosként tekintettek rá, akinek még edzõdnie kell, és szinte semmilyen védelmet nem kapott" - mondta Ferguson.

 

"Most már mindenki láthatja, hogy milyen érettség lakozik benne. Már semmi nem tudja õt kizökkenteni."

 

"Tudja kezelni a körülötte lévõ helyzetet. Igazán klasszis kapussá fejlõdött az idõk során. Gyors és megfontolt, és mostanra már semmilyen problémánk nem lehet vele."

 

"Korábban aggodalommal töltött el minket, vajon elég érett-e ahhoz, hogy kezelni tudja a helyzetet. De most már egyáltalán nem aggódunk emiatt."

 

 

Most már David Moyes arathatja le Ferguson azon 'bátorságának' babérjait, hogy megbízott egy ilyen fiatal kapusban.

 

És ha most rátekint keretére, és megvizsgálja, hol kell megerõsítenie a januári átigazolási idõszakban, talán az egyetlen a kapusposzt, ahol nem kell törnie a fejét.

 

"Sir Alex egy fiatal kapust tett be a Manchester United kezdõjébe, és elõfordult, hogy hibázott" - mondta Moyes.

 

"De ez hihetetlen bátorság volt a menedzsertõl. Kitartott mellette, berakta és kivette a csapatból, és amikor úgy érezte, hogy itt a megfelelõ idõ, és szükséges, akkor ezeket újra és újra meglépte. Nagyszerûen kezelték õt."

 

"Folyamatosan jobb és jobb lesz a fiatal kora miatt, és hogy ennyi idõsen már ennyi mindent megélt. Összességében termetre is nõtt. Nagyobb lett, magabiztosabb és emellett nagyon jól is játszott. Képes volt kezelni a keményebb szituációkat is."

 

"Sokkal jobban kezeli a szituációkat, mint korábban tette, de ez az életkorából is fakad. Érettebbé válik és remélhetõleg a legjobb évei még David elõtt állnak."


MEN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!