Pete Molyneux: Bocsánat Fergie!

Az üzenet rövid volt és kemény: "Három éve a kifogásokat halljuk, de nem történik semmi. Viszlát Fergie!"


1989 decemberében, amikor az Old Trafford lelátóin komor és elégedetlen hangulat uralkodott, Pete Molyneux, Manchester United szurkoló a fenti bannert tartotta a magasba, amikor imádott csapata kivonult az Álmok Színházának gyepére.

 

A most 58 éves Pete azon a vasárnapon, amikor a világ valaha élt legnagyobb menedzsere utolsó hazai mérkõzését követõen elbúcsúzott az Old Trafford közönségétõl, könnyek között emelte magasba a régi lepedõt, melyen már a következõ volt olvasható: "Huszonhárom éve a csúcson és még mindig õ a legjobb. Bocsánat Fergie!" Pete azóta is ostorozza magát, a fiatalkori meggondolatlan bannere miatt. Soha nem tudja megbocsájtani magának, hogy nem bízott Frgieben.

 
A nyugdíjba vonuló Sir Alex  öröksége ugyanolyan szilárd, mint a stadion, ahol több mint 26 éven keresztül dirigálta a Vörös Ördögök gárdáját. Õ az az ember, akirõl azt mondják: Nem azt nehéz megmondani, hol kezdõdik az ereje, hanem hogy hol ér véget.
 
Egyszer megkérdezték tõle, mi a titka hihetetlen kitartásának, elszántságának, erejének. "Egy mágikus tabletta" - viccelõdött, majd így folytatta. "A gyõzni akarás és a gyõzelembe vetett hit. Ez hajtott elõre egész életemben."
 
Csodálatos pályafutása alatt  a Manchester United élén túlélte a Real Madrid 24, a Chelsea 18 és a City 19 menedzserváltását. 49 trófeájával, Ferguson minden idõk legsikeresebb brit futballmenedzsere. Többek között begyûjtött, 13 bajnoki címet, 5 FA-kupát, 4 Ligakupát, 10 Community Shield és két Bajnokok Ligája trófeát, továbbá, két világ- és két Európa kupát. Rengeteg egyéni díja mellett, 10 alkalommal volt az Év Menedzsere, 27-szer pedig a hónap edzõje.
 
Amikor Ferguson 1986. november 6-án átvette a Vörös Ördögök irányítását, közel két évtizede nem nyert bajnoki címet a klub. A Fuji abban az évben dobta piacra elsõ eldobható fényképezõgépét. Mike Tyson megszerezte elsõ világbajnoki címét. Ez volt az év, amikor elkészült a Crocodile Dundee és a Top Gun, valamint ebben az évben ünnepelte Wayne Rooney elsõ születésnapját.
 
Az azóta eltelt huszonhét évben megannyi trófea megszerzése után, megannyi gyõztes és elvesztett mérkõzést követõ interjúja után, van egy sejtésem, hogy a Real Madrid elleni találkozó végén miért nem vállalta, hogy nyilatkozzon. Utolsó szezonjában újra közel került ahhoz, hogy a számára hõn áhított kupát ismét megszerezze. Nagy reményekkel, csapatát feltüzelve, remek taktikát kidolgozva várta az Old Traffordra Mourinho gárdáját. Sajnos az utolsó nagy játszmájának tisztaságától egy súlyos bírói hiba fosztotta meg, pedig nincs a futballtörténelemnek még egy olyan trénere, aki nála jobban megérdemelte volna, utolsó nagy játszmáján a szakszerû és igazságos játékvezetõi intézkedést. Az õ pályafutását figyelembe véve nem nehéz elképzelni, hogy mennyire vágyhatott a tökéletes befejezésre. 
 
Mindannyian tudtuk, hogy 71. életévét betöltve egyre közelebb van a nap, amikor fájdalmas búcsút kell vennünk tõle, de mégis úgy ütött fejbe, mint egy furkósbot a hír: "Sir Alex visszavonul." Olyan természetes volt az õ jelenléte, mint a stadion pályáján a fûszálnak. Elképzelhetetlen volt nélküle a kispad. Hiánya a mai napig mélyen ott van a szurkolók lelkében, és minden egyes alkalommal mikor meglátjuk õt a lelátón, a szeretet és a hála melegsége tölti el a szívünket.
 
Önéletrajzi írásában beszámolt arról, hogy zavaróan hatottak rá elsõ éveiben az Old Trafford lelátójáról érkezõ elégedetlen hangok, de legbelül tudta, hogy el fogja érni amit akar. Távozásakor a bajnok Manchester Unitedet hagyta ránk. Õ már bizonyított. Most rajtunk a sor! Bizonyítsuk be, hogy hiszünk a döntésében, és utolsó hozzánk intézett kérését szentírásként tekintjük! (Ha másért nem, nehogy úgy járjunk, mint Pete.)
 
Köszönjük Sir Alex a csodás éveket, az örömkönnyeket, az izgalmakat, a Fergie time-okat, a felejthetetlen humorodat, az emberségedet, az elmúlt 26 és fél évet.
 
 
 
A ManUtdFanatics.hu közössége nevében kívánunk még nagyon sok, egészségben eltöltött boldog évet a valaha élt legnagyobb menedzsernek! Boldog 72. születésnapot Sir Alex Ferguson!


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!