Boldog születésnapot, Old Trafford!

Pontosan 104 évvel ezelõtt játszotta elsõ mérkõzését az Old Traffordon a Manchester United. Ennek apropójából áttekintjük a stadion gazdag történelmi és kultúrális örökségét.


A Bridgewater-csatorna és egy vasútvonal között fészkelve, ipari építmények és teraszos házak között kiemelkedve az Old Trafford minden arra közeledõ számára mutatja, ez a Manchester United, ez az Álmok Színháza.

 

Sir Bobby Charlton találóan adta a stadionnak ezt a nevet John Riley "Soccer" címû könyvében még 1987-ben, Sir Alex Ferguson uralkodásának elején. Azóta a United otthon drámai fejlõdésen esett át, amivel - szerény véleményünk szerint - a brit labdarúgásban szereplõ klubok otthonai közül a legjobbá vált.

 

Sõt, az Egyesült Királyságban a Wembley után az Old Trafford a legnagyobb stadion, Európában a kilencedik, nagyot fejlõdve azóta, hogy 1909-ben megtervezte a híres építész, Archibald Leitch, akinek többek között olyan ikonikus munkái vannak, mint a liverpooli Anfield, a Fulham Craven Cottage stadionja és a Rangers Ibrox Stadiuma.

 

Akkoriban az ambiciózus elnök, John Henry Davies úgy gondolta, az omladozó, szmoglepte Bank Street nem megfelelõ egy olyan klub számára, mint a United. Megoldása az volt, hogy 60 ezer fontot költött egy olyan stadionra, mely megfelelõ a hõsök számára, miközben ösztönzött egy újságírót, hogy azt írja, "ez a legszebb, legtágasabb, legfigyelemreméltóbb aréna, amit valaha láttam. Maga a pálya is páratlan a világban, megtisztelõ Manchester városa számára." Mindezen bemutatással összhangban az Old Trafford hamarosan (1911) FA-kupa újrajátszott döntõjének adott otthont, 1915-ben döntõt rendeztek itt, majd 11 évvel késõbb elsõ alkalommal válogatott meccs is megrendezésre került.

 

Ritkán volt teltház a második világháborút megelõzõ években, amikor a csapat az elsõ két osztály között ingázott, de 1941. március 8-án sokkal rosszabb dolog történt a létesítménnyel; német bombázók a Trafford Park ipari ingatlanjait vették célba, ám két bomba az Old Traffordot találta el, lerombolva a fõ tribünt, felperzselve a pályát, melynek révén a United arra kényszerült, hogy kibérelje a Manchester City pályáját, a Maine Roadot. Hatalmas költségek miatt a klub 15 ezer fontos adósságot halmozott fel, mire 1949-ben sikerült újból megnyitni az Old Trafford kapuit.

 

 

Belépve az európai kupákba, kötelezõvé vált a reflektorok felszerelése, és az áprilisi, Real Madrid elleni elõdöntõt már megvilágított pályán játszották a csapatok. Az 1966-os világbajnokság miatt átépítették az északi lelátót, brit pályán elõször alkalmazva privát box-okat, mely Matt Busby ötlete volt azután, hogy az Egyesült Államokban megnézett egy baseball mérkõzést. Az 1970-es években elterjedõ huliganizmus miatt a stadion új bútort kapott szegélykerítések formájában, melyeket kötelezõ volt felszerelnie minden klubnak.

 

Az 1989-es Hillsborough-i tragédia után a Taylor-jelentés azt javasolta, minden elsõ osztályú klub stadionjában csak ülõhely legyen, így csökkent akkoriban 44 ezresre az Álmok Színházának befogadóképessége. Ám ahogy emelkedett a kilencvenes években a Vörös Ördögök népszerûsége, megépült a teljes ülõhellyel ellátott Stretford End. Háromszintes északi lelátót a nyugati és keleti rész bõvítése követett kevéssel azt megelõzõen, hogy a stadion otthont adott a 2003-as Bajnokok Ligája döntõjének. Miután az észak-nyugati és észak-keleti sarkok megkapták második szintjüket, a szurkolók tömege elérte a 76098-as számot, mely a Blackburn Rovers látogatásakor jött össze 2007-ben, ami rekordnak számít. Manapság, miután néhány változtatás végrehajtásra került az ülõhelyek elrendezésében, a stadion kapacitása 75524 fõ.

 

 

A klub hagyományának értékei szerint az Old Traffordon megtalálható a müncheni tragédia emlékmûve is éppúgy, mint olyan urak bronzszobrai, mint Busby, Best, Law, Charlton és Ferguson, akirõl az északi lelátót is elnevezték.

 

Mint maga a város, úgy a stadion is rengeteget változott az elmúlt években - takarosabb, ötletesebb, sokkal modernebb - de a mag még mindig ugyanaz. 104 éves fennállása után a stadion továbbra is a labdarúgás egyik katedrálisa, minden Manchester United szurkoló zarándokhelye.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!