Kiemelkedõ egyéni teljesítmények Európában

A Manchester United 250. európai szereplésére készül, mi pedig ebbõl az alkalomból tekintünk vissza néhány fantasztikus egyéni teljesítményre...


1. George Best vs Benfica 5-1 (1966. 09. 03) 

El Beatle egy varázslatos estével ajándékozta meg a United szurkolóit, amikor Lisszabonban a házigazdák sokat magasztalt védelmét ízekre szedte. Best egy csodálatos fejes góllal indított, majd egy hihetetlen egyéni akcióban a félpályáról megindulva belõtte élete egyik legszebb gólját. "Ez szürreális volt. Egyszerûen nem hittem el, hogy ilyen könnyen el tudok menni a védõk mellett" -lelkendezett Best a mérkõzés után.
 
 
2. Roy Keane vs Juventus 3-2 (1999. 04. 21) 
A Vörösök kapitánya jellegzetesen csak megvonta a vállát, Sir Alex Ferguson elismerésre, miszerint:" Keano felszántotta a pályát ma este", - "Csak tettem a dolgom" - mondta Roy. Valójában viszont fantasztikus, társaira is inspirálóan ható munkát végzett a mérkõzésen. Annak ellenére, hogy sikerült begyûjtenie egy sárgát, döntõ fontosságú volt jelenléte a gyõzelemhez. 
 
3. Cristiano Ronaldo vs Arsenal 3-1 (2009. 05. 05) 
Egy szép, napos délután Londonban, egy fantasztikus szabadrúgásgól Ronaldótól. Ez már önmagában is csodálatos élmény volt, de ráadásnak a portugál szélsõ még egy góllal hozzájárult csapata gyõzelméhez. Ronaldo egyszerûen túl jól játszott ahhoz, hogy az Ágyúsok bármit is tegyenek ellene. Ezen a meccset minden kétséget kizárólag bebizonyította, hogy méltán illették a világ legjobb játékosa jelzõvel.
 
 
4. Wayne Rooney vs Fenerbahce 6-2 (2004. 09. 28) 
Szó szerint a mélyvízbe dobta Sir Alex az Evertontól 25 millió fontért érkezõ tinédzsert. Rooney mesterhármassal és gólpasszal debütált a találkozón. Azonnal bebizonyította, hogy nagy hatással lesz a következõ években a Vörös Ördögök teljesítményére. Wayne már elsõ fellépésekor, mindössze 19 évesen képes volt eufórikus hangulatba hozni az Old Trafford közönségét.
 

 
5. Ryan Giggs vs Juventus 3-2 (1997. 10. 01)
A walesi varázslóra aligha emlékeznek szívesen vissza a torinóiak. Ryan ezen a meccsen is bebizonyította, hogy Európa egyik legjobbja posztján. Teddy Sheringham átadását követõen, két védõt is lerázott, mielõtt Angelo Peruzzi kapujába lõtt. Amúgy a meccsen Sheringham és Scholes is eredményes volt, de Giggsy kezdõtalálatának és mesteri formájának nagy szerepe volt a Zinedine Zidane és Alessandro Del Pieroval megerõsített olasz gárda felett.
 
6. Tommy Taylor vs Athletic Bilbao 3-0 (1957. 02. 06)
Az 5-3-as vereséggel záruló elsõ fordulóra a Busby Bébik válasza a reflektorfényben úszó Maine Roadon egy csodás 3-0-s gyõzelem volt. Jesus Garay, a nagyra tartott védõ nem tudta megállítani Taylort. "Ez Tommy meccse volt. Már jó néhány alkalommal nyújtott kiemelkedõ teljesítményt Európában, és ez most kifejezetten a legjobbak közé tartozik" - lelkedzett Jimmy Murphy, a United edzõasszisztense.
 
 
7. Ji-sung Park vs AC Milan 3-2 (2010. 02. 16) 
Néha elõfordul, hogy egy-egy kiemelkedõ teljesítmény nem szemet gyönyörködtetõ megmozdulásokban nyilvánul meg. A dél-koreai játékos önzetlen munkájával Andrea Pirlót is képes volt kiiktatni a játékból, majd a visszavágón hasonló módon semlegesítette a Milan játékosát és még arra is futotta az erejébõl, hogy visszaérjen a támadásoknál, és góllal segítse csapatát 4-0-s, megsemmisítõ gyõzelemhez. "Ahogy Ji játszott Pirlo ellen, az egy örök emlék marad számomra. Egyszerûen nem engedte szóhoz jutni, zseniális volt amit mûvelt a srác" - emlékezett vissza Sir Alex Park teljesítményére. A középpályás még jó pár alkalommal kiemelkedõen teljesített Európában, és gyakran szerepelt trénere taktikai terveiben.
 
8. John Aston vs Benfica 4-1 (1968. 05. 29)
Fantasztikus meccs volt, bár Charlton és Best is csodás góllal járultak hozzá a Vörös Ördögök diadalához, de a meccs embere a Wembley-ben egyértelmûen a villámlábú balszélsõ, John lett. "Johnny fantasztikus volt, óriási keresztlabdákat osztogatott. Széthúzta a játékteret, ezzel helyet csinált nekünk." - mondta a meccs után Charlton. De a Benfica edzõje, Otto Gloria is elismerésének adott hangot: "Tudtam, hogy mire számíthatunk Besttel és Charltonnal kapcsolatban, de erre a srácra (Astonra) senki nem figyelmeztetett."
 
9. Mark Bosnich vs Real Madrid 0-0 (2000. 04. 04)
Az ausztrál keményen küzdött, hogy belenõjön Peter Schmeichel hatalmas kesztyûjébe. Gyakran volt ellentmondásos a teljesítménye, de amit a Bernabeu-ban mûvelt, az széles körben elismerést váltott ki. Fantasztikus bravúrral védte a United kapuját olyan nevekkel szemben, mint Michel Salgado, Steve McManaman, Fernando Morientes és Roberto Carlos. "Nem kérdés, Mark a meccs embere" - mondta Sir Alex a mérkõzés után.
 
 
10. Ernie Taylor vs AC Milan 2-1 (1958. 05. 08)
Mindössze egy hónappal a müncheni tragédiát követõen õ segítette a Vörös Ördögöket az FA-kupa döntõjében. Mégis Ernie Taylor az, akinek közvetlen hatását a katasztrófa után gyakran figyelmen kívül hagyják. Csodás góljával a Milan ellen hozzájárult csapata gyõzelméhez, mely a Vörös Ördögök megható visszatérését jelentette.
 
 
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!