A menedzserek támogatják a B csapat ötletét

Többek között Brendan Rodgers és Ryan Giggs is azok közé a menedzserek közé tartoznak, akik támogatják azt az ötletet, hogy útnak indítsák a Premier League B csapatait.


Az indítványt az FA angol bizottsága terjesztette elõ, amivel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az utánpótlás játékosok kevés lehetõséget kapnak a hazai elit futballban való bizonyításra.

 
A B csapat ötlete közömbös fogadtatást váltott ki a Football League-bõl, akik csak annyit mondtak, hogy "jelenleg ez nem elfogadható", de számos alacsonyabb szintû bajknokságban szereplõ klub már nem volt ennyire visszafogott a kritikájával.
 
Ennek ellenére a Premier League számos menedzserének pozitívak voltak az elsõ reakciói. A Manchester United ideiglenes menedzsere, Giggs így reagált: "Én örülnék neki. Remek lehetõség lenne a fiatalok felkészítésére."
 
Giggs 17 évesen debütált a felnõtt csapatban és még mindig úgy érzi, hogy kulcsfontosságú volt a fejlõdése szempontjából a versenyszintû utánpótlás futball.
 
"Emlékszem, amikor 15-16 évesen játszottam az Old Traffordon egy utánpótlás meccsen az Everton ellen, akkor felnõttek ellen kellett helytállnom" - mondta.
 
"Segített fizikailag és mentálisan is felkészülnem a világ legkeményebb bajnokságára."
 
A Liverpool menedzserének, Rodgers-nek, aki évekig dolgozott utánpótlás edzõként, elsõsorban a Chelsea-nél, ez volt a reakciója: "Nagyon is támogatnám ennek a megvalósítását."
 
"A fiatalok fejlõdésében 17 és 21 éves koruk között egy nagy szakadék van, és mindig is úgy gondoltam, hogy a B csapat létrehozásával lehetne ezt a szakadékot áthidalni. Lehet, hogy ez túl radikálisnak tûnik, de szerintem ez egy nagyszerû ötlet."
 
 
Az alábbiakban néhány Premier League menedzser véleménye a kérdésrõl:
 
Steve Bruce (Hull): "Ha megnézünk egy pár nagy klubot Európában, mint például a Barcelonát, akkor azt látjuk, hogy van egy alacsonyabb szintû bajnokságban szereplõ B csapatuk. Ez érthetõ - néhány klub nem akarja, hogy a játékosaik kölcsönbe menjenek, mert ott nem ugyanúgy játszanak mint a saját csapatukban."
 
"Be kell látnunk, hogy ezeknek az óriási kluboknak rengeteg játékosuk van, de csak 25-öt nevezhetsz a keretbe. Mit fogsz csinálni a többivel? Szerintem ez egy érthetõ felvetés (a B csapat). Miért ne játszhatna mondjuk a Manchester City B csapata akármelyik alacsonyabb bajnokságban? Nem látom ennek az akadályát."
 
Mark Hughes (Stoke): "Elég heves viták folynak errõl, de ez egy egészséges dolog, az ördög pedig a részletekben bújik meg. Azt már nagyjából tudjuk, hogy valamit tenni kell, mert aggódunk amiatt, hogy a fiatalok nem tudnak annyit szerepelni ami szükséges lenne a fejlõdésükhöz."
 
"Ha ezt beakarják vezetni, akkor a kisebb csapatokkal kell egyeztetni. Jó dolog, hogy szó van errõl, de mindenkinek egyet kell értenie."
 
Roberto Martinez (Everton): "Fel kell fognunk, hogy nagy baj van a fiatalok fejlõdését elõsegítõ folyamattal - 18-tól 22-23 éves korukig egyszerûen nem tudnak versenyszinten szerepelni, legalábbis nem eleget."
 
"A bizottság most olyan ötlettel állt elõ ami szerintem nagyon izgalmas. Tudom, hogyha jól irányítják a B csapatokat, akkor azok nagyon hasznosak tudnak lenni. Én támogatom az ötletet, mert mindenkinek csak az elõnyére válna."
 
Ole Gunnar Solskjaer (Cardiff): "Két és fél évig irányítottam a Manchester United utánpótlás csapatát, ez alapján pedig tudom, hogy nem egyszerû feladat az elsõ csapat tagjává válni fiatal játékosként."
 
"Ennek a folyamatát meg kell vizsgálni, most pedig éppen ez történik. Az még elválik, hogy ez mûködni fog-e vagy sem, de az igazán jó játékosok úgyis betörnek majd az elsõ csapatba."
 
Sam Allardyce (West Ham): "Örülnék ha lenne ebbõl valami, mert az U16-os és az ez alatti korosztály játékosainak valahogy meg kell adni a lehetõséget, hogy tapasztalatot tudjanak szerezni."
 
Tim Sherwood (Tottenham): "Szerintem ez a jövõ. Természetesen ez érinti az alacsonyabb bajnokságban szereplõ csapatokat, de ha azt akarjuk, hogy több angol fiatal szerepeljen a nagy csapatokban, akkor lehetõleg minél hamarabb olyan bajnokságban kell õket szerepeltetni ahol komoly versenyhelyzet van."


skysports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!