2014 üzleti év Q3 jelentés

Összefoglaló a május 15-én közzétett harmadik negyedéves (január-február-március) jelentésrõl és egyéb pénzügyi hírek.


 

 

A meccsnapi bevétel 3 millió fonttal több tavalyhoz képest, mivel kettõvel több bajnoki és egy ligakupa meccs esett idén erre az idõszakra, viszont hárommal kevesebb FA kupa találkozó volt.
A média bevételnél 64 %-os növekedés látható, hiszen az idei üzleti év már az új Premier League TV szerzõdés ciklusra esik, valamint az idei Q3-ban több volt az élõben közvetített meccsek száma. A kereskedelmi bevétel 19 %-kal nõtt, a közel 43 millió font a következõ elemekbõl áll:

 

  • Szponzoráció 30,7 millió font (plusz 9,3 millió tavalyhoz képest), köszönhetõen az új partnereknek és megújított szerzõdéseknek.
  • Merchandising 8,4 millió font (mínusz 800 ezer)
  • Digitális média & mobil 3,7 millió font. Ez 1,7 millióval kevesebb, mert lejárt néhány telekommunikációs szerzõdés.

 

 

A negyedév során két új szponzort jelentett be a klub. A Campari csoporttal kötött Aperol szerzõdés globális, míg a Eurofood üzlet regionális, öt ázsiai országban 3,5 évre.


A bevétel fentiek alapján rekord 115,5 millió font, 26 %-os emelkedés.


A bérek 19 %-kal növekedtek az új igazolások és a megújított szerzõdések miatt. Elõzõ üzleti évhez képest pl. érkezett Fellaini és Mata, hosszabbított Rooney, Nani és már Januzaj is milliomos lesz az új szerzõdésével. Itt az a fontos, hogy a bevételhez képest a bérkiadás továbbra is 50 % alatt van, 875 fõ alkalmazotti létszámmal. Az új TV és szponzori szerzõdéseket a játékospiac is leköveti, szóval felesleges csodálkozni, hogy vételárban és fizetésben is ugrás tapasztalható. Top játékos régebben 30 millió, most már inkább 40 millió. Fizetésben korábban heti 100-150 ezer, most már inkább heti 200-250 ezer. Egy nagy tehetségnek számító fiatalt régebben 20-30-40 ezres fizetéssel el lehetett hozni pl. Jones, most Shaw akár heti 100 ezer fontos fizetésre is számíthat és 30 millió fontos ajánlatot kínál érte a klub. Soknak tûnik, viszont legalább 10 évre megoldhatja a balhátvéd posztot, tehát jó üzlet. Más házon belüli példával élve: Fellaini a pár évvel ezelõtti piacon egy kb. 15-20 milliós játékosnak számított, most 25 milliónál is többe került. Mata szintén pár éve 25 millió, most 35 millió felett ért. Rooney új szerzõdése: a lapok a heti 300 ezernél tovább nem látnak, valójában egészen új konstrukcióról van szó. Az alap bére egy kicsit még csökkent is, a teljesítmény bónusszal együtt számít rekordnak jelenleg a PL-ben. (egyébként pedig Messi vagy Ronaldo új szerzõdése többet ér, azok bruttóban és bónuszokkal kb. évi 20-30 millió eurós bérek) És ami újdonság, az image rights jogokat átruházták a klubra. Eddig ha Rooney külön reklámozott egy üdítõt, azt õ és az ügynöke intézte. Mostantól a kereskedelmi jogok a United kezében vannak és a szponzoroknak együtt lehet kínálni a 10 éve összekapcsolódott United és Rooney nevet. Valamint benne van a szerzõdésében, hogy amikor szögre akasztja a csukát, mint nagykövet még a klub egyik arca marad továbbra is. Reklámértékben persze nem Ronaldo, Messi vagy Neymar kategória, de Rooney még mindig a Top 10-ben van és továbbra is a leghíresebb, legjobb angol csatár.


Az egyéb mûködési költség, értékcsökkenés hasonlóan alakult, egyedül az új igazolások miatt a játékosok regisztrációjának amortizációs értéke emelkedett 3,4 millióval. Kivételes költség nem volt.


A teljes mûködési kiadás 91,5 millió font, 16 %-os emelkedés.


A negyedéves EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) a tavalyi 25 millióhoz képest most rekord 40 millió font. A korábbi adósságtörlesztés és refinanszírozás miatt a nettó pénzügyi költség (és az adósság is) jelentõsen csökkent, ahogy a táblázatban látható. Az adózás elõtti profit 20 millió, adózás utáni 11 millió, viszont ahogy az elõzõ beszámolókban már megszokhattuk, a klub egy ún. tisztított profit/veszteség eredményt is megad. Ezt csak a mûködéssel szorosan összefüggõ mutatókból számítják ki, ez az adat kizárja pl. az árfolyamhatást és más adózási, finanszírozási megoldásokat. A menedzsment szerint ez a módosított eredmény tisztább képet ad a klub valós teljesítményérõl. Ez tehát, mint végsõ eredmény 13 millió font profitot jelent.


Kilátások a teljes üzleti évre: a bevételt 420-430 millió font, az EBITDA-t 128-133 millió környékén várják.


Cash flow
 

 


Konferenciahívás


A számok ismertetése elõtt Ed Woodward sok sikert kívánt Michael Bolingbroke-nak, aki júniusban távozik a klubtól hét év után. Milánóba megy, hogy az Internazionale új igazgatója legyen, ez neki elõrelépés. Feladatait házon belül osztja szét a klub, nem egy az egyben pótolják. Aztán megköszönte Ryan Giggs-nek, hogy elvállalta ideiglenesen a menedzseri feladatokat. A 7. helyezés nagy csalódás, azon dolgoznak, hogy a United visszatérjen a csúcsra, elsõ lépésben leváltották David Moyes-t és a nyári átigazolási idõszakban is nagyon aktív lesz a klub. Már zajlanak tárgyalások bizonyos játékosokról. Az új menedzser bejelentése hamarosan várható. Természetesen a konferenciahíváson név nélkül beszélnek errõl a témáról, gyakorlatilag viszont kész tény Louis van Gaal lesz az új menedzser. Joel Glazer, Woodward és Giggs is találkozott vele személyesen és Van Gaal már rábólintott pár átigazolási célpontra is pl. Shaw, Kroos.


A Bajnokok Ligája hiányát pénzben 2015 üzleti évre kb. 35 millió fontra becsülik, ebben már benne van a prémium székek kapcsán a 15 %-os árcsökkentés hatása is. Az új TV szerzõdés és a kereskedelmi bevételek miatt a klub nem fog megérezni egy BL nélküli szezont. A Financial Fair Play mellett elkötelezett a klub, az új igazolások mellett a sajátnevelésekre is hangsúlyt fektetnek. A bérek terén továbbra is növekedésre számítanak, százalékban nem fejezték ki, a United a fizetés-bevétel mutatóra figyel, az pedig rendben van.


Az amerikai nyári túra elõkészületei jól haladnak, a Real Madrid elleni meccsre az általános értékesítés során kínált jegyek egy óra alatt elfogytak, a legnézettebb mérkõzés lesz Amerikában. Az új digitális média stratégia kapcsán a hivatalos Manchester United okostelefon app már megjelent. Egyelõre Apple és Google platformokra készült el, a Windows Phone verzió a következõ hónapokban várható. Az egyik elemzõi kérdés Moyes menesztésének anyagi vonzatára irányult, a válasz az volt csak Q4-ben jelentkezik a hatása, de millióban nézve egyszámjegyû összegbe került. (tehát igazak a hírek, olcsó volt a záradékok miatt a kirúgás)
Woodward még beszélt arról, hogy a bérletek megújítása bár kezdeti szakaszban van, a megszokott ütemben zajlik. Nem tapasztalnak visszaesést a gyenge szezon után, és ahogy korábban már közölték, az árak befagyasztva. A sportszergyártó szerzõdésrõl most is csak az hangzott el, tárgyaltak több céggel, majd bejelentik amikor itt az ideje.


Megjegyzés: A hírek szerint az Adidas komolyan gondolja, de én továbbra is úgy gondolom, meglepõ lenne a váltás és nem is a klub részérõl. Szerintem a Nike nem engedheti meg a United elvesztését, mint elit klub csak a Barcelona maradna náluk, plusz City, PSG. A túloldalon Real Madrid, Bayern München, Juventus, AC Milan, Chelsea és nem utolsó sorban a United mind Adidas lenne. Hiába teszi le az Adidas a min. évi 60 millió fontot, vagy még többet, a Nike-nak opciója van megadni bármilyen rivális ajánlatot. Egyes hírek szerint a Glazer testvérek vizsgálják, hogy három árkategóriában árulnák a mezeket: a jelenlegi normál bolti replika mez, egy drágább, exkluzív változat amelyik minõségben megegyezik a játékosok mezével és lenne egy olcsó is, amelyet szupermarketekben árulnának. Téma még, hogy bizonyos jogokat megtart a klub és a sportszer partner mellett lenne egy divatáru partner is.


Egyéb hírek a legutóbbi jelentés óta


A Glazer testvérek és Woodward Húsvétkor az Everton vereség után menesztették David Moyes-t. Az Olimpiakosz vereség után kezdett elfogyni a bizalom és egy másik kilátástalan meccs, az Everton vereség zárta le a történetét, elvesztette az öltözõt, így a tulajdonosoknak lépni kellett. Ekkor vált matematikailag biztossá, hogy nem sikerül a BL helyezés, ez Moyes szerzõdésének záradékai miatt volt lényeges. Így a 6 éves szerzõdés ellenére kb. 7 millió fontos kompenzációval, olcsón ki lehetett rúgni. (véleményem róla és az ügyrõl a fórumban a pénzügyek topikban dátum szerint) Az említett összeg tartalmazza a fizetését és a végkielégítést is.


Ferdinand nem kapott új szerzõdést, Vidic után tehát õ is távozik, Evra opciója még kérdéses. Giggs számára lesz hely Van Gaal edzõi stábjában, nála a kérdés játékosként is folytatja?


A nyári túrán a Q2 jelentésben említett klubok mellett a Los Angeles Galaxy csapatával is lesz egy meccs. Bankkártyás szponzoráció Szerbiában az Eurobankkal, ez 4 éves üzlet és Dél-Koreában egy élelmiszeripari cég, az Ottogi kötött szerzõdést.


Tõzsde: A Baron Capital növelte részesedését, a piacon lévõ részvények több mint fele az övék, ezzel 5,5 %-os tulajdonrészük van a klubban. A korábbi shortolások után erre a hírre emelkedett az árfolyam és a tavaszi hónapokban visszatért 16-17 dollár körüli szintre. Moyes kirúgására 1 dolláros emelkedéssel reagált a tõzsde, 18 dollár felé mozgott az árfolyam, másnap ugyanennyivel csökkent. A részvényesek gyûlése június 17-én lesz Bostonban, ahol újabb egy évre megszavazzák a Manchester United plc igazgatótanácsának tagjait. Glazerék szavazati joga miatt a voksolás csak formalitás, a következõk lesznek igazgatók: Joel, Avraam, Bryan, Edward, Kevin és Darcie Glazer, Ed Woodward, Richard Arnold, Robert Leitao, Manu Sawhney, John Hooks.


Szurkolói kedvezmények, hírek: A klub múzeuma április után májusban is ingyenesen látogatható, valamint az U21 bajnoki döntõ is ingyenes volt az Old Traffordon. Ha sikerült volna EL helyen végezni, akkor nem került volna a kötelezõ ACS (automatic cup scheme) rendszerbe az a sorozat, tehát a bérleteseknek nem kellett volna megvenni az EL jegyeket is, valamint 25 %-kal olcsóbb lett volna az EL jegyár, mint a BL szokott lenni. Szurkolói egyeztetések, akusztikai mérések, próbák után véglegesítik az ún. Singing Sectiont. Ez a J szektor a stadion észak-keleti sarkában, kb. 1600 fõt csoportosítanak át a hangulat javítása érdekében. (Biztonsági okokból az idegenbeli szurkolók szektorát nem akarták áthelyezni máshova.) Tehát most United drukkerek között lesz a székcsere. Akinek eddig ott volt a széke, de nem akar egész meccsen énekelni, az átülhet máshova és a prioritási lista élére kerül. A klub mindenkivel egyénileg egyeztet, hogy a meccset végig éneklõ baráti társaságok és a miattuk áthelyezett családok is megfelelõ helyre kerüljenek.


A Premier League már közölte az idei szezon kifizetési listáját, ez már az új TV szerzõdés alapján történt, ami látszik is az összegeken. A klubok neve és helyezése után az oszlopok sorrendben: egyenlõ rész, közvetített meccsek száma alapján kapott összeg, helyezésért kapott összeg, a külföldi jogok bevétele egyenlõ alapon szétosztva, a bajnokság szponzorai (fõleg Barclays) által adott összeg szintén egyenlõen és végül ez mind összeadva a teljes kifizetés:
 

 

 

A tavalyi bajnoki címhez járó 62 millió font után az új szerzõdéssel idén a hetedik hely ellenére is közel 90 milliót kap a United. Gyakorlatilag az idei kiesõk többet kapnak, mint a tavalyi dobogósok. A számok összhangban vannak a 2012-es becsléssel és más ligákkal is érdemes összevetni. Top szinten ez azt jelenti a PL dobogósok a kollektív szerzõdésbõl szinte annyit kapnak, mint a Real Madrid, Barcelona az egyéni szerzõdésükkel, tehát lassan elfogy ez az elõnyük. Az angol közép- de még alsóházi csapatok is pedig könnyebben fognak 10-20 millió fontos játékosokat igazolni, vagy úgy általában többet költeni. Nyáron látszani fog, hogy több PL klub a szorult helyzetben lévõ spanyol csapatoknál költi majd el a plusz pénzt. (aminek az FA nem fog örülni a válogatott miatt) A hazai piacon pedig tovább mennek fel az árak.


A Forbes magazin idei rangsora a klubok általuk becsült értékérõl:

 

1.Real Madrid 3,4 milliárd dollár
2.Barcelona 3,2 milliárd dollár
3.Manchester United 2,8 milliárd dollár

 

 

A sajtóban nem kérdõjelezik meg, mivel Forbes, pedig eléggé problémás. Nincs részletes útmutató mellékelve, pontosan hogyan történt a becslés. Ami számítási megjegyzés le van írva a cikkben, az pedig értelmetlen. A szerzõ, Mike Ozanian azzal kezdi vállalati értéken hasonlította össze a klubokat, ehhez képest a Unitednél csak a 2,8 milliárd dolláros tõzsdei érték szerepel. A stadion értékkel is nagyon lehet variálni egy ilyen becslésben, mivel a Barcelona és a Real Madrid is bejelentette már a jövõbeli fejlesztéseket és ezek értékét beleszámolták az idei listába. Nem ez az elsõ eset, hogy a Forbes csak úgy meglepõ módon variál a rangsorral. A 2012-es listán a Real Madrid 1,9 milliárd dollár, 2013-ban hirtelen már 3,3 milliárd dollár. Milliárd feletti ugrás a becslésben indoklás nélkül. Nyilván ez csak játék a számokkal, mivel a klub nem eladó és ha az is lenne, a Forbes szerinti értékre nemet mondana a Glazer család.


A szokásos Glazer-ellenesség témában volt egy BBC podcast áprilisban. A MUST ebben és más sajtó megjelenésekben ugyanazt hajtogatja 2005 óta, és a riportereknek általában nincs meg a tárgyi tudása visszakérdezni, vitatkozni:


"A szurkolókat vásárlóknak tekintik."
Ebben nincs semmi különös, az üzlet az üzlet. Már a 2001-es (tehát jóval Glazerék elõtti) üzleti beszámolóban is külön bekezdésben írt az akkori plc elnöke, Sir Roland Smith a szurkolói hûség pénzre fordításának stratégiájáról. Csak egy mondatot idéznék szó szerint: "50 millió szurkolóval világszerte a klub ígéretes kereskedelmi lehetõségekkel rendelkezi. A kihívás itthon és külföldön a szurkolókat fizetõ vásárlóvá konvertálni, minél közelebb vinni az emberekhez a Manchester United és Old Trafford élményt."


"Nem kommunikálnak a szurkolókkal egy 2005-ös MUTV riportot kivéve. Emelték a jegyárakat."
Amilyen ellenséges a hangulat feléjük, fõleg a MUST részérõl, ez nem csoda. És egyébként a tulajdonosok a vezetõségre bízták ezt is, valamint ha nem akarnak nyilatkozni, akkor nem akarnak. Magnier vagy McManus sem nyilatkoztak, vagy más klubot nézve a Chelsea orosz tulajdonosa sincs kapcsolatban a szurkolókkal. Jegyárak: egy nagyobb emelés volt rögtön az elején 2005-ben, de ezt még a régi plc is jóváhagyta a stadionbõvítés költségei miatt. Az utóbbi években tapasztalt árbefagyasztások és kedvezmények már azt jelentik 7-8 éves idõszakot nézve százalékosan gyakorlatilag egyforma a növekedési ütem a Glazer-korszakban, mint a régi plc alatt volt.


"Pénzt nem tettek a klubba, csak az adósság és kamatok miatt kifolyik a pénz a klubból..."
Közvetlenül saját zsebbõl nem tettek, viszont pl. a kereskedelmi részleg fejlesztésével mégis. A régi plc utolsó idõszakában éveken át gyakorlatilag stagnált a szponzori bevétel. Joel Glazer (és Woodward) több üzletet hoztak össze személyesen és átalakították a kereskedelmi stratégiát, úttörõ megoldások és ez látszik az eredményeken. Más külsõ forrásból is szereztek pénzt, pl. újralistázták a klubot a tõzsdén. Az pedig tény, hogy a klub értéke miatt csak hitelbõl tudták megvenni, de a terv mindig is az volt, hogy a klub kinövi az adósságot. Ez az üzleti növekedéssel és refinanszírozásokkal most már talán mindenki elõtt nyilvánvaló. Ha a kamatokat számolják a kritikusok, akkor az adósság miatti adópajzs és ki nem fizetett osztalékok összegeit is figyelembe kellene venni. Ha a mostani bevétel mellé odatennénk a régi plc osztalékpolitikáját és az adófizetést, akkor százalékosan nagyjából ugyanannyi pénz folyna ki a klubból, mint most az adósság finanszírozására.


"Nem költenek a csapatra, fejlesztésekre."
Sir Alex Ferguson ezt mindig is cáfolta és a számok (nettó transzfer) is azt mutatják ugyanúgy költ a klub. Ha most azt kérik számon nem sikerült/tudtak top játékosokért õrült összegeket kifizetni, akkor jegyezzük meg régen sem sikerült/tudtak az akkori vezetõk leigazolni olyan kinézett játékosokat mint Batitusta, Ronaldinho, Ronaldo. Amikor Ferguson az erõs kezdõ után, már erõs keretben gondolkozott, Peter Kenyon kijelentette új játékos csak úgy érkezhet, ha elõbb elad valakit a klub. Glazerék alatt Ferguson/Gill egy telefonhívással elintézték az ügyeket, a bérkeret az olajklubok után a harmadik legmagasabb a PL-ben és maga Ferguson is Glazerék alatt keresett elõször eredményeihez méltóan. A stadion és edzõközpont fejlesztésére költött milliók pedig elég jól dokumentáltak.


"Szurkolói tulajdonban lenne ideális a klub, profi menedzsmenttel."
Egyrészt Angliában nincs meg a törvényi háttér ehhez ahogy Németországban. Másrészt több mint egy évtized volt arra, hogy a szurkolók annyi részvényt vegyenek, amivel blokkolhatták volna a felvásárlást. A menedzsment pedig most is profi és futballal kapcsolatos szakmai dolgokba a tulajdonosok nem szólnak bele. Az, hogy egy külsõ fél (sejk, Red Knights csoport) megveszi a klubot és a szurkolók kezébe adják, eléggé valószínûtlen. A Red Knights csoport (ha még létezik) csak hitelbõl tudná megvenni a klubot. A sejkek bár képesek lennének zsebbõl megvenni a klubot, eltörölve az adósságot, de a sejkek eleve nem nagy klubokat vesznek. Hanem megvesznek egy kisebbet 100-200 millióért játékszernek, transzferekben és bérekben ráköltenek 1 milliárdot és elmondhatják örökre egybeforrt a nevük a csapatuk sikereivel.


Forrás: hivatalos beszámoló (ir.manutd.com), Guardian, Daily Telegraph, BBC, Forbes, PL közlemény


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!