A Van Gaal stáb: Frans Hoek

Széles körben elismert, mint az egyik legjobb kapusedzõ, aki képes a tehetségekbõl igazi klasszist faragni. Frans Hoek lehengerlõ filozófiával rendelkezik azt illetõen, hogy miként kell a nagy ugrás elõtt álló és már stabilan teljesítõ játékosokkal bánni.


Az innovátor és tanár jelzõk is jól illenek a holland szakemberre, aki a '90-es évek közepétõl az UEFA technikai tanácsadójaként dolgozott, emellett pedig Louis van Gaal bizalmas kollégája, akivel sikeresen együtt dolgozva kijuttatták a holland válogatottat a 2014-es brazíliai világbajnokságra, mindezt veretlenül elérve.

 

Edwin van der Sar, a Manchester United történetének valaha volt egyik legjobb kapusa, Hoektõl tanulta meg a szakma alapjait az Ajaxnál, de mellett még olyan játékosok sajátították el tõle a kapusposzt csínját-bínját, mint Vitor Baia és Victor Valdes, akik nem mellesleg szemmel látható fejlõdésen mentek keresztül keze alatt.

 

A hazaadás szabályában 1992-ben beállt változások szeizmikus mozgásokat indítottak be a kapusok szerepét illetõen, ez pedig a hoorni születésû edzõ számára megnyitotta az utat, hogy letegye névjegyét a szakmában.

 

 

"Mára a kapusok feladatai sokkal inkább a labdával való mozgáshoz kapcsolódnak, sem mint a labda nélkülihez" - mondta.

 

"A kapusoknak sokkal jobban kell integrálódniuk csapatuk játékába. Együtt kell teljesíteniük a csapatukkal az ellenfelek ellen, és mindenre fel kell készülniük."

 

A csapat többi tagja által követett taktikai utasítások elsajátítása kulcsfontosságúvá vált a kapusok képzésekor, Hoek tanítási gyakorlata pedig pontosan erre fókuszál, azon belül is az egyéni munkára, amellyel biztosra mehetünk, hogy David de Gea szerepe a csapaton belül még a korábbiaknál is fontossabb lesz.

 

"Ez a jövõ útja. A kapus részét képezi csapata taktikájának, így többé már nincs elizolálva a csapat többi részétõl. Vele az edzések sokkal inkább hasonlítanak egy éles mérkõzésre. Nem csak gyakorló lövésekkel kell megküzdened" - mondta Hans-Jörg Butt, aki a Bayern Münchennél együtt dolgozott Hoek-kal.

 

12 év hazájában, Hollandiában az FC Volendam színeiben eltöltött kapusévet követõen Hoek igazán impresszív karrierépítésbe kezdett edzõként, amely során önéletrajzába olyan csapatok neveit írhatta be, mint az Ajax, a Barcelona, Lengyelország válogatottja, és a Bayern München, emellett olyan neves szakemberekkel dolgozhatott együtt Van Gaal mellett, mint Sir Bobby Robson, Jose Mourinho és Leo Beenhakker.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!