A túrák mérföldkövek a fejlõdésben

Mielõtt elment volna nyári szabadságára, a Manchester United fiatal kapusa, Ben Amos a 2014-es túráról, illetve arról beszélt a ManUtd.com-nak, milyen a futballisták élete a felkészülési idõszakban....


Mik a legkimagaslóbb emlékeid a Manchester United túráiról eddig?

Az elsõ tapasztalatom még Dél-Afrikából származik, és nagyszerû volt megízlelni, milyen a felnõtt csapattal együtt készülni. Azóta voltam még néhány felkészülési túrán, és jó volt, hogy össze tudtunk szokni a társakkal, és hosszabb idõt tudtunk együtt tölteni egy kicsit egy új helyen. Ilyenkor mindenkit megismersz, és lehetõséged nyílik szinte mindenkivel arra, hogy együtt játssz.

 

Mi jut eszedbe arról, ha meghallodd azt a szót, hogy "felkészülési idõszak"?

Tikkasztó meleg, és kõkemény munka! De én ezt mindig is élveztem. Amikor visszajössz a nyaralásodból, felfrissülsz, elõre tekintesz, és készen állsz rá, hogy újra felépítsd magad erõnlétileg.

 

Mik a legjobb, és legrosszabb dolgok a felkészülési idõszakban?

Ezekben a napokban nem igazán bánik velük kesztyûskézzel az edzõi stáb, egy kicsit betörnek ilyenkor minket - és ez nem olyan, mint amilyen amúgy szokott lenni! Kötött erõnléti edzéstervet kell olyankor is követnünk, amikor éppen távol vagyunk, és ilyenkor is, mert nem szabad senkinek se elhagynia magát a nyaralás során, így viszont kevésbé fájdalmas újra edzésbe állni nyáron. Persze ettõl még ugyanúgy elmondható, hogy néha ezek fájdalmas dolgok, de a stáb minden tõlük telhetõt megtesz azért, hogy a lehetõ leggyorsabban, akár már az elsõ hetek után újra a legmagasabb sebességi fokozaton pörögjünk - ilyenkor elég sok a fáradt láb, és a jeges fürdés!

 

Mennyire várjátok, hogy újra az Amerikai Egyesült Államokba látogassatok?

Imádom az Államokat, és szerintem a legtöbben nagyon élvezni fogjuk. Ugyanis a futball arrafelé nem annyira nagy dolog, mint másutt, például Ázsiában, így könnyedén sétálgathatunk az utcán, és megnézhetünk bizonyos helyeket, amikor éppen nem edzünk, vagy meccset játszunk.

 

 

Az International Champions Cup elnevezésû tornán megmérkõztök majd a Real Madrid, az AS Roma és az Internazionale együtteseivel is - mennyire lesz hasznos számotokra, hogy ilyen nehéz ellenfelekkel kerültök majd szembe?

Ez segít abban, hogy minél gyorsabban legfelsõbb sebességbe kapcsoljunk. Minden csapat ugyanabban a helyzetben van, és az a legfõbb célja, hogy minél elõbb a lehetõ legjobb edzettségi szintet érje el. Ilyen minõségû csapatok játékosai ellen játszani kimondottan jó lehetõség, még akkor is, ha ez egy sokkal nyugodtabb körülmények között megvalósuló csata lesz, mintha az európai kupaporondon futnánk össze.

 

Minden, a tornán résztvevõ csapat szeme elõtt ott lebeghet, hogy elérje a Miamiban rendezendõ döntõbe jutást. Még ha ez csak egy felkészülési torna is, titeket eltökéltséggel tölt el, hogy ez sikerüljön?

A Manchester Unitednél nincs olyan, hogy részt veszünk egy sorozatban, és nem akarjuk megnyerni azt. Tökéletes kezdet lenne úgy indítani a szezont, hogy nyerünk egy trófeát.

 

A Rose Bowlban a Los Angeles Galaxyval is megmérkõzik a csapat - mire számítasz tõlük? A Major League Soccer csapatai a múltban többször is megnehezítették a United dolgát...

Igen, ez így van. Azáltal, hogy õk éppen a szezonjuk közepén fognak tartani, így minden bizonnyal erejük teljében, lendületben lévõ csapatként fogják várni az összecsapást, míg épp frissen kezdjük meg csak a munkát, és egészen más kihívások elõtt állunk majd, mint õk. De ettõl függetlenül már nagyon várjuk a mérkõzést.

 

 

Mennyire fontosak a túrák az új játékosok beilleszkedését, illetve a fiatalok beépülését tekintve?

Szerintem a túrák ezekbõl a szempontból hihetetlenül fontosak. Láthattuk Tom Cleverley, és más játékosok példáján is, hogy ha megkapják a lehetõséget, és sikerül is vele élniük, akkor azt követõen a menedzser már számítani fog rájuk, amikor kezdõdik a szezon.

 

Adnan Januzaj mintha vissza se nézett volna azóta, hogy a tavaly nyári túrán debütált a felnõttek között....

Ez egyértelmûen így van, elment a túrára, volt egy erõs felkészülési idõszaka és azóta szárnyal. Nagy lendületet vett a túrákon játszott mérkõzésekbõl, és ahogy korábban is mondta, bejátszotta magát a menedzser gondolataiba.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!