Van Gaal: Vagyok,aki vagyok...

David Moyes kinevezését követõen, Gary Neville arról elmélkedett, hogy vajon az egykori Everton menedzser illeszkedik a Unitedhez, vagy a Unitedet illeszti saját elképzeléseihez.


Nos Louis van Gaal kinevezésével kapcsolatban, ilyen dolgokon nem kell rágódnunk.

 
Kétségtelenül a futballvilág egyik legmagabiztosabb edzõje a holland, aki saját magáról a következõképpen nyilatkozott:" Vagyok, aki vagyok, magabiztos, arrogáns, domináns, becsületes, szorgalmas és innovatív."
 
 
Köztudott, hogy a média nem éppen a szíve csücske, és dühét általában a sajtón tölti ki, talán ezért is tarják jellemzõen konfrontatív és arrogáns személyiségnek.
 
Az irányítása alatt lévõ játékosoktól feltétel nélküli engedelmességet követel, szakmai téren elkötelezett a támadófutball mellett, legszívesebben 4-3-3-as felállásban játszatja csapatait, és ebbe nem tûr semmilyen beleszólást. "A játékosoknak kell a rendszeremhez alkalmazkodniuk, nem pedig fordítva" - mondogatja gyakran. 
 
Nehezen tûri a feleselést, ami miatt kemény vitái is voltak olyan sztárokkal, mint Rivaldo, Franck Ribéry, Wesley Sneijder, Luca Toni és Gerard Piqué. Nála ugyanis nem számítanak a nevek, nincs kivételezés, csak is a tehetséget, az elszántságot és a formát tartja szem elõtt. A fentiek alapján eléggé diktatórikus vezetõnek tûnhet, viszont volt testnevelõtanárként, ha "diákjai" betartják a rendet, türelmes, együttérzõ és egészen szerethetõ is tud lenni.
 
Dennis Bergkamp elmondta, hogy Van Gaal kedvenc szlogenje, a "kollektív felelõsség és kölcsönös megértés. Akik a keze alatt dolgoznak felnéznek rá integritása és becsületessége miatt." Pep Guardiola szerint pedig: "Õ az a fajta menedzser, aki igazán mindent megtesz a csapatáért."
 
Nem kétséges, hogy az Old Traffordra jelen pillanatban egy igazán keménykezû menedzserre van szükség, de amiért Louis van Gaal a leginkább beleillik a Manchester United edzõinek sorába, és méltó arra, hogy Sir Matt Busby és Sir Alex Ferguson helyét elfoglalja a kispadon, az a fiatal tehetségek felkarolása, beépítése.
 
Van Gaal az Ajaxnál hasonlóan a skót edzõlegendákhoz, olyan saját nevelésû fiatal futballistákkal járatta csúcsra az amszterdami csapatot, mint Edgar Davids, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Ronald de Boer és Clarence Seedorf. Akik a kilencvenes évek és az ezredforduló holland válogatottjának gerincét adták, és nemzetközi szinten is generációjuk kiemelkedõ labdarúgói lettek. Majd a Barcelona kispadján sem tétlenkedett. Õ indította el az útján Andrés Iniestát, nála lett kulcsember Xavi, de aztán a Bayern München edzõjeként is segített David Alabának és Thomas Müllernek megtenni az elsõ lépéseket. "Testnevelõtanár voltam, ezért szeretek fiatalokkal dolgozni" - magyarázta.
 
És ha már itt tartunk, óriási szerepe van a mai edzõi gárda formálásában is, hiszen a szárnyai alatt kezdte karrierjét és nõtt fel José Mourinho valamint Josep Guardiola. Lehet utálni Louis van Gaalt, de ezeket az érdemeket nem lehet elvenni tõle, ezekért nem lehet, nem becsülni õt. A jelleme meg "olyan amilyen", finoman szólva: nem hátrál meg a konfliktusok elõl, pár pökhendinek tûnõ kijelentése miatt pedig nem túl népszerû, de akik közel állnak hozzá azt mondják, ezek nem önteltségbõl erednek, csupán imádja polgárpukkasztó kijelentésekkel felkavarni az állóvizet.
 
Taktikája
 
A 4-3-3-as felállást, kreatív középsõ védõpárossal és szigorú védelmi vonallal gondolja igazán hatékonynak.
 
Míg Jones a vakmerõ, erõs testalkatú, levegõben is jeleskedõ játékos, addig Evans az ésszel játszó, bajmegelõzõ védõ. Van Gaal szereti az ilyesfajta párosokat.
 
 
Mind Rafaelrõl, mind pedig Evráról elmondható, hogy képesek remekül segíteni a támadásokat, bár a francia meglehet utolsó szezonját játssza a Vörös Ördögöknél, így az õ posztjára mindképpen szereznie kell a holland trénernek utánpótlást. Viszont Van Gaal, nagy hangsúlyt fordít a védõk taktikai fegyelmezettségére. Nem várja el ugyanis, hogy ámokfutókként száguldják át a pályát, mivel elsõdleges kötelességük a stabil védelmi vonal megõrzése. Ha ezen felül képesek hozzájárulni a támadásokhoz, azt csak egy külön bónusznak veszi, de jaj annak a védõnek, amelyik nem ér vissza idõben a posztjára.
 
A tökéletes Van Gaal középpálya háromjátékosa: egy védekezõ, egy box-to-box középpályás és egy játékmester. Egy igazi box-to-box-ot manapság nem könnyû találni. A Roy Keane tipusú játékos mára már nagyon ritka és drága árú. A komplett készségek, a  bátorság, a játék befolyásolja szinte minden fázisában, a legfontosabb eleme Van Gaal  középpályájának. Ide mindenképpen igazolnia kell majd.
 
 
A szélektõl teljes kiszolgálást, kreatív játékot vár, melyre talán Mata és Januzaj lesz a legmegfelelõbb választás. 
 
Fetehetõen van Persie lesz ebben a rendszerben az elsõ választás a középcsatár poszton, így Rooeynak vagy visszább kell húzódnia, vagy szélre kerül, esetleg második választás lesz a sérülékeny holland után. Ha van Gaal valóban nem a kerethez igazítja a taktikát, akkor érdekes lesz látni, hogyan oldja meg a csatárduó dilemmát.
 
 
Nézzük ki, melyik poszton jöhet számításba Van Gaal kezdõjében!
 
Kapus: David de Gea
Bal szélsõ védõ:  Patrice Evra, új igazolás
Középsõ védõk: Jonny Evans , Phil Jones , Chris Smalling, Michael Keane
Jobb szélõ védõ:  Rafael,  új igazolás
Védekezõ középpályás:  Michael Carrick , Darren Fletcher, Marouane Fellaini
Box-to-box középpályás:  Darren Fletcher, Tom Cleverley, új igazolás
Középpályás:  Wayne Rooney , Shinji Kagawa, Tom Cleverley
Bal szélen:  Juan Mata , Danny Welbeck, Ashley Young
Jobb szélen:  Adnan Januzaj , Antonio Valencia, Nani
Csatár:  Robin van Persie,  Wayne Rooney, Danny Welbeck, Javier Hernandez
 
Források: squawka.com, fourfourtwo. com, fourfourtwo.hu


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!