Visszavonult Rob Swire

A Manchester United vezetõ fizioterapeutája, Rob Swire 23 éves manchesteri pályafutása végén visszavonult. Helyét a 15 évvel ezelõtt asszisztensének kinevezett Neil Hough veszi át.


Amikor egy játékos sérülés miatt a pályán szenvedett, Swire ismerõs arc volt mellette az utóbbi másfél évtized során, amióta 1999-ben kinevezték õt a fizioterapeuták fõnökének. Azóta fontos, ám kevésbé ismert részét képezte a United sikereinek, segítve többek között David Beckham, Cristiano Ronaldo vagy Wayne Rooney pályáját és Premier League címekhez, európai kupákhoz juttatva a klubot. Maga mögött hagyva mindent - ami érthetõen nehéz volt - Rob úgy érzi, most van itt az ideje, hogy lelépjen egy sokat követelõ, ám élvezetes szerepbõl.

 

"Nem volt könnyû, hatalmas döntés volt" - ismerte el Rob. "Egy éve, vagy annál is több ideje gondolkoztam azon, mikor is lenne a megfelelõ idõpont."

 

"Régóta betöltöttem ezt a feladatkört, de nem könnyû, hogy állandóan dolgozol, hétvégén is és esténként is, rengeteget utazol, miközben a családod otthon van."

 

 

"Ez egy fantasztikus, briliáns állás volt, nem is kívánhatnék jobbat, de 23 évnyi manchesteri és összesen majd 30 évnyi munka szinte a hét minden napján olyan, amit nem csinálhatok örökre. El kellett döntenem, mikor hagyom abba és most jött el az ideje."

 

Swire hosszú és kiváló munkássága 1991-ben kezdõdött a Unitednél, amikor egy szaklapban megjelenõ hirdetésre reagálva Jim McGregor asszisztense lett. A lelkes kerékpáros Rob már 15 éves kora óta foglalkozott ezzel a területtel, miután térdsérülése miatt ápolni kellett. A labdarúgásba a Halifax Townnal került be, majd 18 hónappal késõbb egy korábbi United-játékos, Jim McCalliog segítségével Manchesterbe került, ahol egy igen híres személy volt az elsõ páciense.

 

"Amikor elsõ napomon kilátogattam a Cliffre, a csapat távol volt egy túrán" - emlékezett vissza Rob. "Az egyetlen, aki ott volt, az Bryan Robson volt, aki rám várt, hogy kezeljem. Senki nem volt ott, hogy bemutasson minket egymásnak, de Bryan fantasztikus volt. Néhány remek napig együtt dolgoztam vele."

 

Swire úgy érezte, három évnyi munka McGregorral, majd öt évnyi Dave Fevre-rel teljesen felkészítette õt arra, hogy 1999-ben átvegye a vezetõ fizioterapeuta szerepkört.

 

"Mindkettejükkel jó volt dolgozni, fantasztikusak a munkájukban és sok dologra megtanítottak" - folytatta Rob, aki úgy véli, a Premier League-ben õ töltött el legtöbb idõt egy klubnál ezen a poszton.

 

"Úgy gondolom, ez az állás a labdarúgásban betölthetõ fizioterapeuta állások csúcsa. Persze válogatottnál is betöltheted ezt a feladatkört, de az csak idõszakos munka, ezért úgy hiszem, a klubfutball talán a csúcs, mivel napi kapcsolatban vagy a játékosokkal."

 

Ez a napi kapcsolat segítette a Vörös Ördögöket ahhoz, hogy Ryan Giggs évrõl-évre a klubot szolgálhassa, kinek játékospályafutása párhuzamosan haladt Swire karrierjével Manchesterben - kezdve 1991-ben és tartva egészen 2014-ig. 

 

"Minden Ryannel kezdõdik, õ tette messze a legtöbbet azért, hogy évrõl-évre a pályán legyen. Sir Alex Ferguson is figyelt rá és ott voltam én is, a többi fizioterapeuta, az edzõk, az erõnléti stáb, a jóga oktatók és a táplálkozásért felelõs személyzet. Ryan mindent megtett és a saját javára használta fel a segítséget."

 

 

Giggs immár a menedzser segítõje, és közeli munkakapcsolatban lesz az új, vezetõ fizioterapeutával, Neil Hough-gal, aki - Rob szerint - tökéletes utód.

 

"Fantasztikus volt vele dolgozni, nagyon támogató volt velem. A legjobbaknak kell körülötted lenniük és Neil zseniális volt."

 

Rob új életet kezd majd, amiben a kikapcsolódásnak, szórakozásnak is szerepe lesz, hiszen a Unitednél töltött idõ alatt ezek háttérbe szorultak.

 

"Miután sokáig heti hét nap dolgoztam olyan, mintha 25 év alatt 40-45 év munkáját végeztem volna el, úgyhogy szeretném feltenni a lábam, sokkal többet látni a családomat, mivel oly sok idõt töltöttem tõlük távol."

 

"Azt is várom, hogy olyan dolgokban legyen részem, amiket nem tudtam megtenni eddig. Kertészkedni, biciklizni, lazítani fogok."

 

A Manchester United minden tagja õszinte köszönetét fejezi ki és minden jót kíván Robnak!

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!