A legvörösebb Vörös Ördög

"Soha nem tudtam elképzelni, hogy egy másik klubban játsszak. Ha van egy olyan csapat, mint a Manchester United, ami ilyen különleges történelmi múlttal bír, soha nem jut eszedbe, hogy másik klubban folytasd." (Scholes)


Paul Aaron Scholes 1974. november 16-án született az angliai Salfordban. Szülei példamutató, boldog házasságban éltek. Van egy huga, Joanne. Scholesy kis növésû, gyenge fizikumú, asztmás kis srác volt. A család egy Langley-i ingatlanon élt. Házuk terasza az oldhami Boundary Parkra nézett. Scholesy innen figyelte vágyakozva a kedvenc csatára, Frankie Bunn edzéseit.

 

Édesapja - Stewart szerint - Mike Coffey, Scholes egykori tanára volt az, aki rábeszélte fiát, hogy csatlakozzon az iskolai futballcsapathoz. Az õ segítségével 11 évesen már az Oldham Athletic ifi csapatában játszott a Neville testvérekkel együtt. A 15 éves Scholesyra Brian Kidd, a United egykori segédedzõje figyelt fel, aki a következõ szavakkal ajánlotta Eric Harrisonnak:

 

"Nézd, itt ez a kis vörös. Lehet nem látszik rajta, de nem fél játszani. Ez a srác nem tanulja a futballt, hanem õrülten rajong érte. Nagyon lelkes és tehetséges, nem fogsz benne csalódni."
 

A legvörösebb Vörös Ördög 1988-ban került a klubhoz, tinédzser kora óta kezdõ volt a Unitedben. 19 évesen mutatkozott be a felnõtt csapatban, két találattal debütált a Ligakupában, majd pár nappal késõbb a Premier League-ben is góllal nyitott.

 

Kicsi volt, csak 170 centi. Eleinte nem is túl erõs, így nehezebben került fel az elsõ kerethez, mint például Giggs, Beckham vagy a Neville testvérek. De amikor sikerült, azonnal bizonyított, és még 38 évesen is bírta a tempót.

 

Scholes 19 éven át viselte a Manchester United ragyogó vörös mezét, melynek dicsõségéhez hatalmas mértékben hozzájárult ez idõ altt. A 2010/11-es szezon végén bejelentette visszavonulását, de 2012. január 8-án váratlanul visszatért a FA-kupa 3. fordulójában csereként beállva a Manchester City ellen, hogy segítse a sérülési válsággal küszködõ Unitedet.

 

Gary Neville a következõket mondta Scholesy utolsó szezonjával kapcsolatban: "Talán utolsó szezonját töltve a klubban arra kérek minden futballszeretõ embert, fõleg a fiatal futballistákat, hogy egyetlen percét se hagyják ki ebben a szezonban játékának, és legyenek büszkék arra, hogy elmondhatják: õk látták Paul Scholest játszani."
 
"Tegyék meg legalább egy alkalommal, hogy semmi másra ne figyeljenek a mérkõzés alatt, csak az õ játékára. Figyeljék, hogy mit mûvel a labdával, lássák milyen pontosak, lábra mennek hosszú keresztlabdái, kövessék a mozgását, hogyan helyezkedik a labdáért és hogyan mozog, hogy megtalálják a társai. Figyeljék hogyan robotol, és ne aggódjanak, ha kapura lõ, mert az a lövés szét fogja szakítani a hálót. Minden fiatal srácnak azt javaslom, csak egyszer nézze végig a 90 percét, és többet fog tanulni tõle, mint bármelyik edzésen."
 
 
Nagyjából mindent megnyertek a 90-es évek közepétõl, 1999-ben pedig triplázott a Uniteddel, bár a BL döntõ egy kicsit fájdalmas emlék Scholesnak, mivel nem játszhatott eltiltása miatt, (ahogy Keane sem) de 2008-ban a Chelsea ellen pótolta a kimaradt élményt.
 
"Akkor Moszkva jelentett nekem mindent. Örök emlék marad számomra az a mérkõzés, hihetetlen drámai pillanatokat élhettünk meg mindannyian. Nagyon akartuk ezt a gyõzelmet, az egyik legnagyobb amit elértünk, végig keményen harcoltunk érte és megcsináltuk. Nem tudom szavakba önteni, amit akkor éreztem, de pályafutásom legszebb pillanata volt. Sosem felejtem el azt a napot." (Scholes)
 
Az sem gyakori, hogy valakinek három szövetségi kapitány könyörögjön, térjen vissza a válogatottba. Scholes 2004-ben szerepelt utoljára, elõször Sven-Göran Eriksson, majd Steve McClaren, aztán Fabio Capello kérlelte a visszatérésre. Egyiküknek sem sikerült, bár Scholes Capellónál megcsillantva humorát, annyit mondott a VB közben: “hát, ha hamarabb szól”. 
 
A világszerte elismert középpályás tehetségérõl a United egykori edzõasszisztense, Carlos Queiroz a következõ költõi hasonlattal élt: "Ha Paul pályán van nincs szükség a reflektorokra."
 
Scholes bevilágította egy teljes generáció labdarúgását. Csapattársai imádták, boldogan játszottak mellette, de akik csak messzirõl láthatták tehetségét, mind elismerõen beszéltek róla. Többek között Xavi, Andres Iniesta és Zinedine Zidane is nagy csodálói voltak Scholesy játékának.
 
2007-ben, amikor a United négy év után bajnokságot nyert, Cristiano Ronaldo tehetségétõl volt hangos a világsajtó, de az akkoriban a még Arsenálos Thierry Henry azt mondta: "Scholesnak köszönheti a bajnoki címet a United".
 

Hogy miben különbözött õ a többi nagy futballistától? Paul Scholes egy igazi régi vágású alakja a futballvilágnak. A "Class of '92" diplomását nem vonzotta a sztároknak kijáró felhajtás, pedig kevés szórakoztatóbb elõadást láthattunk a futball színpadján, mint ahogy a salfordi születésû középpályás játszott illusztris karrierje alatt. Kivételes stílusa és lelkesedése Scholesy nevét az intelligens futball márkájává tette. "Scholes vitathatatlanul generációja legjobb középpályása." (Zinedine Zidane)

 
Mi volt a legnagyobb pillanata? Nehéz ezt megmondani egy olyan játékosról, akinek kivételes tehetsége 19 szezont átölelve segítette gyõzelemhez a Vörös Ördögöket. Scholes legújabb interjújában az 1999-es FA-kupában szerzett gólját említi a Newcastle ellen. Ezzel a találatával is hozzájárult a United történelmi csúcspontjához. A másik csoda-góljaként 2008-ban a Barcelona elleni találata említhetõ.
 
Mit mondott magáról? "Nem vagyok a szavak embere, de azt elmondhatom, hogy a futball a mindenem, mindig ezt akartam csinálni és megtiszteltetés számomra, hogy ilyen hosszú idõn keresztül a Manchester United játékosa lehettem."
 
Mit mondtak róla mások? "A futball egy nehéz játék, de ha Paul Scholest nézed könnyûnek tûnhet minden. 2009-ben a Wembleyben odamentem hozzá, amikor lefújták a meccset. Mezt cseréltünk és megráztam a kezét, hogy köszönetet mondjak a játékáért. És õ azt mondta nekem: "Én köszönöm". Haza vittem a mezét, méltó helyet kerestem neki az otthonomban és elmeséltem a páromnak, hogy milyen nagy játékos is Scholes. Mindig is szerettem volna olyan lenni, mint õ." (Andres Iniesta)
 
Mit mondott róla Sir Alex? "Nagyon kevés játékos képes arra, amire Scholes. Nem lehet kérdés, hogy Anglia legjobb játékosa. Õ rendelkezik a legjobb képességekkel és aggyal. Senki nem hasonlítható hozzá. Paul pótolhatatlan."
 
Mi az, amit nem sokan tudnak róla? Scholes gyerekként krikettezett a Middleton és a Blackley csapatánál. Sõt egy helyi klubban lacrosse-t is játszott. "Szörnyû volt, nem nagyon élvezem. Ha helyzetbe kerültél, ahol értek ütöttek, kíméletlenül lerántottak. Nem nekem való sport." 
 
Mit mondanak a számok? 718 mérkõzés, 155 gól, 25 trófea a Unitedben. Többek között 11 bajnoki cím, 5 FA Community Shields gyõzelem, 3 FA-kupa trófea, és két Bajnokok Ligája diadal. Nem rossz egy asztmában szenvedõ sportolótól! 
 
Mindazok mellett, hogy mindenkinél gyorsabban és pontosabban passzolt, és irányította a játékot, elképesztõ visszanézni, hogy szinte bármilyen helyzetbõl, bármelyik testrészével képes volt gólt szerezni, még akkor is, amikor egyetlen alkalommal életében lyukat lõtt. Minden lehetséges módon betalált: jobbal, ballal, sarokkal, fejjel, kapásból, dropból, emelve, nyesve, csavarva, távolról erõvel, közelrõl gurítva, becsúszva, vetõdve még mellel is képes volt lefektetni az ellenfél kapusát.
 
Nagyon mélyen kellene keresgélni a futballtörténelmében, ha még egy ilyen fantasztikus futballistát szeretnénk találni. Az õ tudománya és becsülete páratlan. Scholesy megmaradt annak a szerény srácnak, aki Middleton Road-on futballozott egykor, és szembeszállva minden nehézséggel kitartóan azon dolgozott, hogy elérje álmát és a Manchester United játékosa lehessen.
 
 
Végezetül a távozó legenda utolsó mondata játékosként a szurkolókhoz:
 
             "Remélem, õriznek majd rólam néhány szép emléket."
 
Az egyik leghûségesebb, legönzetlenebb, legvörösebb Vörös Ördög ma ünnepli 40. születése napját. A ManUtdFanatics.hu közössége nevében kívánunk boldog születésnapot! Isten éltessen Paul Scholes!
 
Források: A ManUtdFanatics.hu régebbi írásaiból válogatva
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!