Rivalizálás az Álmok Színházában

A hamarosan sorra kerülõ Manchester United - Liverpool találkozó tiszteletére egy összeállítást tekinthetnek meg a szurkolók a két klub legemlékezetesebb hazai összecsapásaiból.


Az Angol futball legnagyobb rivalizálásáról beszélünk, mikor a Liverpool és a Manchester United találkozik. Bár egyéb oka is van a két város közti ellentétnek, a pályán 1894-ben kezdõdött minden, amikor is a két gárda elõször csapott össze egymással, ekkor még a Liverpool gyõzedelmeskedett 2-0 arányban, azonban ahogy múltak az évek a Vörös Ördögök fölülmúlták riválisuk megdönthetetlennek hitt fölényét. Mindössze 16 alkalommal kapott ki a United 81 közös mérkõzésükbõl a bajnokságban. Lássuk, melyek a legemlékezetesebb összecsapások az Álmok Színházában.

Manchester United 2-0 Liverpool, 1965 október 09.

Ebben az évben a Liverpool a BEK-ben az elõdöntõig jutott, emellett szép szezont futott a bajnokságban, két vereségének egyikét pont a United-nek köszönheti, amikor is idegenben kaptak ki 2-0 arányban. A gólgyártást George Best kezdte meg a 18. percben, majd Denis Law be is biztosította a gyõzelmet még az elsõ félidõben. (A képen a United játékos, David Herd látható, jobbról sötét mezben, ahogy küzd a magas labdáért.)




Manchester United 2-0 Liverpool, 1977 október 01.

A United 1974-ben kiesett az elsõ osztályból, így várni egy újabb Liverpool elleni gyõzelemre 77 októberéig, amikor 2-0-ra ütötték ki az ekkor BEK-et nyert Merseyside-i csapatot, Lou Macari és Sammy Mcllroy góljainak köszönhetõen.

Manchester United 2-1 Liverpool, 1980 április 05.

1980 Húsvét vasárnapján az akkori listavezetõt látta vendégül a Vörös Ördögök csapata, miután három nappal korábban elintézte a Nottingham Forest gárdáját. A vendégek ekkor hat ponttal vezettek a United-el szemben, s bár a Vörös Ördögöknek meg kellett elégedniük a szezon végén a második helyezéssel, azért még otthon egy izgalmas mérkõzésen elintézte a Liverpool-t. Kenny Dalglish révén a Pool szerzett vezetést, de egy drámai fordítást követõen Mickey Thomas biztosította a 2-1-es végeredményt.

Manchester United 1-0 Liverpool, 1987 április 20.

Sir Alex Ferguson ezen a találkozón ízlelhette meg elõször a Liverpool-al szembeni rivalizálás ízét, mikor is a Vörösök 1987 áprilisában az Old Trafford-ra látogattak. Ahogy késõbb híressé vált, egy tipikus "Fergie-time" féle mérkõzést láthattak a kilátogató szurkolók, Peter Davenport jóvoltából, szoros volt a meccs, de a Vörös Ördögök otthon tartották a három pontot.
 
Manchester United 1-0 Liverpool, 1994 március 30.

Az egyetlen gólt Paul Ince szerezte a találkozón, mely az elsõ hazai gyõzelme volt ekkor a Manchester United-nek 1994 márciusában a Liverpool ellen. Egyébként a szezon végén a United duplázni tudott, miután 4-0-ra verte az FA-kupában a Chelsea-t és nyolc pontos elõnnyel végzett a tabella élén a Blackburn Rovers elõtt. Ezek azért is fontos adatok, mert a Manchester United az elsõ olyan csapat, mely duplázni tudott a 20. században.

Manchester United 1-0 Liverpool, 1996 október 12.

A két rivális 1996 októberében ismét találkozott egymással és ugyancsak egy gól döntött a találkozón. A gólt az akkor még "baba-arcú" David Beckham szerezte, megtörve ezzel a Liverpool veretlenségét.

 



Manchester United 4-0 Liverpool, 2003 április 05.

2003 áprilisában többek között két Ruud van Nistelrooy büntetõnek köszönhetõen alaposan elpáholta a United a Liverpool-t, ez volt akkor a United legnagyobb arányú gyõzelme riválisával szemben az elmúlt 50 év távlatában.

Manchester United 1-0 Liverpool, 2006 január 22.

Egy drámai mérkõzésen, ahol a feszültség már eget verõen nagy volt, 2006 januárjában ismét egy gól döntött a 90. perc környékén Rio Ferdinand jóvoltából, ezzel ismét megálljt parancsolt a Liverpool gyõzelmi hadjáratának.

Manchester United 3-2 Liverpool, 2010 szeptember 19.

Dimitar Berbatov mesterhármast ért el ezen a mérkõzésen a Liverpool ellen, félollós találata pedig nyilván híres marad. Izgalmas mérkõzés volt, de ez a gyõzelem segítette a Manchester United-et 19. bajnoki kupájuk elhódításához, amivel megelõzték a Liverpool-t, kinek ekkor összesen 18 volt.

Manchester United 2-1 Liverpool, 2013 január 13.

A United következõ magabiztos gyõzelme 2013 januárjában érkezett az õsi rivális Liverpool ellen, ahol már az elsõ félidõben eldõlt a mérkõzés Robin van Persie és Nemanja Vidics találataival, a Liverpool ugyan még tudott szépíteni, de a három pont az Old Traffordon maradt.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!