Robson véleménye a kínai túráról

A Manchester United legendája, Bryan Robson az év korábbi szakaszában Kínában járt a 2016-os, Aon által támogatott túra bejelentése okán és a következõ héten a csapattal tart a Borussia Dortmund és Manchester City elleni összecsapásokra.


Egy ManUtd.com-nak adott exkluzív interjú keretein belül a korábbi United csapatkapitány visszaemlékezett korábbi látogatásaira az országban és a United elõtt álló felkészülési szezonról beszélt...

Milyen reakcióra számíthatunk a szurkolóktól, amikor a csapat megérkezik Kínába?

Az Ázsiában tapasztalt támogatás mindig nagyszerû és a futball folyamatosan növekszik arrafelé, különösen Kínában. A rajongók szenvedélye hihetetlen, ezt különösen akkor tapasztalhattam meg, amikor fogalmam sincs hogy honnan, de számos kínai diák megszerezte a levelezési címemet és fotókat, autogramokat kértek. Úgy gondolom, Kínában mindenki élvezi a Premier League-t, az érdeklõdés irányába folyamatosan nõ, és ez nagyszerû a klub számára, hogy odautazhat és találkozhat a rajongókkal.

Szerepeltél a Uniteddel Ázsiában 1984-ben, melyek a kedvenc emlékeid arról?

Remek tapasztalat volt, de 1979-ben is szerepeltem Kínában a West Bromwich-csal, méghozzá öt mérkõzésen. 1984-ben visszatérni és látni, milyen fejlõdésen ment keresztül minden, valamint szemtanúja lenni annak, ahogy a futball betör Kínába, egy nagyon jó tapasztalat volt, és már nagyon várom, hogy ismét ott szerepeljünk.

A United nagyköveteként melyek voltak a legkiemelkedõbb momentumok melyeket Ázsiába utazásod során tapasztaltál?

Úgy gondolom, a szurkolók lelkesedése; nagyon izgatottá válnak és imádják a futballt, imádnak a csapat körül lenni, és ha a klubhoz kötõdõ személlyel találkoznak, azonnal autogramot kérnek és közös fényképeket.

Mi a véleményed Sanghairól és Beijingrõl, mint városokról?

Nagyszerû városok, de teljesen különbözõek; Beijing a történelmet és kultúrát reprezentálja, ezt kell összehasonlítanod a korszerû Sanghai-jal. Mindkettõ várost nagyon érdemes meglátogatni.

Említetted a Premier League növekedését Kínában, mit gondolsz a kínai Super League növekedésérõl?

Láthatod, hogy minden évben egyre nagyobb és nagyobb. Próbálják a legjobb játékosokat magukhoz csábítani a világ minden tájáról és ez a szurkolók érdeklõdését is felkelti, hiszen top játékosokat szeretnének látni a saját országuk bajnokságában. Az õ bajnokságuk teljesen más most, és az a véleményem, hogy egyre csak nagyobb lesz.

 

 

 


Olyan játékosokat vásárolnak, akik még mindig jó szintet képviselnek, szemben az olyanokkal, akik már karrierjük vége felé járnak...

Igen, egyetértek ezzel. Úgy vélem Amerika is hasonló problémával szenvedett évekkel ezelõtt. Ha visszagondolsz a Super League indulására Kínában [2004-ben], olyan focistákat szereztek meg, akiknek egy, maximum kettõ év volt hátra profi pályafutásukból. Most már képesek olyan játékosokat is vonzani a ligába, akik még karrierjük csúcsán vannak, szóval ez csak jó lehet a kínai futball számára.

Két mérkõzést fogunk játszani a 2016-os túra keretében Kínában a Dortmund és a City ellen - mire számíthatunk ellenük?

Ezek nagy mérkõzések. Láthattad, hogy a Dortmund az elmúlt pár évben milyen jól teljesített, és a Bayern München mögött mondhatjuk, hogy Németország második legjobb csapata. A Dortmundnak van pár fantasztikus játékosa és nagyon jó csapat, így ez egy jó kihívás lesz. Aztán ott van a derbi a City ellen - egy olyan találkozó, amit mindig meg akarsz nyerni. Élvezet lesz a szurkolóknak egy ilyen mérkõzést megtapasztalni.

Amikor az elõszezon szót hallod, mi ugrik be egybõl számodra?

Mindig élveztem az elõszezonokat. Annak az ideje van ilyenkor, hogy visszaszerezd a meccs fitnesszed, ugyanakkor kicsit lazíthatsz is, hiszen nincs rajtad nyomás. Természetesen meg akarod nyerni a mérkõzéseket és megszerezni a fittséget, de nincs olyasfajta nyomás, mint amikor nagyon fontos bajnoki vagy kupamérkõzéseket játszol.

Mennyire fontos az elõszezon a játékosok számára, hogy kész legyenek a következõ szezon kezdetére?

Ezért fontosak az elõszezoni mérkõzések, a játékosoknak vissza kell térniük arra az útra, mintha bajnoki összecsapásokon szerepelnének, hiszen az elsõ ilyen találkozóra készülsz fel. Szeretnél a lehetõ legfittebb lenni a szezon elsõ napjára, annak érdekében, hogy jól kezdhesd az évet.

Mennyire fontosak a túrák az olyan fiatal játékosok számára, akik épp az elsõ csapat ajtaján kopogtatnak?

Nagyszerû tapasztalat a fiatal srácok számára, hiszen együtt tudnak szerepelni a tapasztaltabbakkal, így elleshetik tõlük, hogyan készülnek fel és hogyan viselkednek. A kínai emberek kultúráját látni is remek lesz a fiatalok számára és olyan városokat meglátogatni, mint Sanghai és Beijing. Ez tényleg egy fontos tapasztalat számukra, ahogy az is, hogy az idõsebb játékosok mellett beilleszkedhessenek és láthassák, milyenek is a túrák és az élet az elsõ csapattal.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!