Manchester United 2019 üzleti év jelentés

2019. szeptember 24-én közzétették a június 30-ig tartó teljes üzleti évre vonatkozó adatokat.


 

A meccsnapi bevétel 1 millió fonttal nőtt, a média 37 millióval az új Bajnokok Ligája ciklus miatt. Ennek második évéből idén kimarad a klub, az UEFA értelemszerűen csak Európa Liga összeget fog utalni.


A kereskedelmi bevétel gyakorlatilag változatlan. Nagyjából a szponzori hosszabbítások és új partnerek fedezték a világbajnokság miatti kisebb túrát amikor a két manchesteri csapat meccsét Kínában elmosta az eső. A kereskedelmi bevétel megoszlása: szponzoráció 173 millió és retail & merchandising kategóriában 102 millió. Utóbbi 700 ezer fonttal kevesebb 2018-hoz képest, hát igen tavasszal már senki nem vett Fellaini mezt és parókát. Komolyra fordítva, mivel az eladási mutatókkal elégedett a klub, az Adidas és a többi licence partner is, a konferenciahívás alapján a világbajnokság miatt később bemutatott merchandising kollekciók okán nem fedi egymást teljesen a két év eredménye

A bevétel a három fő kategóriából így összesen 6%-os növekedéssel 627 millió font lett. A 2020 pénzügyi évre Bajnokok Ligája bevétel hiányában 560 milliótól 580 millióig közti sávba várják az éves bevételt. PL és EL szereplés függvényében. Idei szezontól a bajnoki helyezés már számít a PL külföldi TV bevételeinek elosztásánál, a külföldi közvetítési jogoknál az eddigi kb. 3,3 milliárd font részt továbbra is egyenlően osztják el a 20 klub között, viszont az ezen felüli bevételt már a végső tabella alapján.

A bérek 12%-kal emelkedtek az új igazolások és hosszabbítások során. Alkalmazotti létszám 958 fő, a fizetés-bevétel arány 53%.

Az egyéb működési költség 8 millióval kevesebb a kisebb túra és kevesebb kupameccs miatt.

A két nem készpénzes tétel közül az értékcsökkenés kicsit több, a játékosok regisztrációjának amortizációja kicsit kevesebb. (játékos vételára osztva a szerződés éveinek számával) Valószínűleg idén is hasonló lesz ez a mutató, hiszen nagyjából kikerülő Lukaku és bekerülő Maguire számai kioltják egymást pongyolán fogalmazva, Wan-Bissaka amortizációs mutatóját pedig kompenzálják a hosszabbítások és könyvelés szempontjából ingyen játékos sajátnevelések mint pl. Greenwood és Tuanzebe. Szurkolói szempontból sajnos hasonló lesz ez a 129 milliós mutató idén (konferenciahíváson 125 milliót várnak, persze függ attól januárban lesz-e vásárlás, eladás, hosszabbítás) és nem 140-150 millió, mivel a három nyári igazolás mellé még egy komoly középpályás elfért volna például és a távozókat is csak házon belül pótolta a klub.

Kivételes tételek: majdnem 20 millió az előző évi 2 millió helyett, ami a Football League nyugdíjalapjához való hozzájárulás volt, szóval ehhez képest a jelentős növekedés a kirúgott Mourinho és stábjának végkielégítése.

Fentiekből következik az EBITDA eredmény (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) ami 2019-ben 5%-os növekedéssel közel 186 millió font lett. 2020-ra a várakozás a Bajnokok Ligája bevétel hiányában, amit részben kompenzál a némileg kisebb bérkiadás, 155 millió és 165 millió font közé várják az EBITDA eredményt.

Nettó pénzügyi költség 22,5 millió volt, ami nem realizált árfolyamveszteségből ered. Az adózás előtti profit 27,5 millió lett, az adó úgymond normál szinten az előző 63 millió felettinél, mivel ahogy arról tavaly szó volt az akkor tartalmazott egy nem készpénzes egyszeri leírást a 2017 decemberi amerikai adóváltozások miatt. Már szokás szerint közölt a klub egy nem realizált hatásoktól tisztított, tényleges adókulccsal stb. számolt értéket is, amely szerintük jobban tükrözi a valós teljesítményt, ez alapján az üzleti év módosított profitja közel 40 millió font lett.

A táblázat alján az adósság résznél a szokásos megjegyzés, ténylegesen dollárban változatlan az adósság (és kamat is), csak itt a jelentésekben fontban kifejezve változik papíron az aktuális dollár-font árfolyam és az alapján nettó adósságot nézve éppen mennyi készpénze van a klubnak. (nettó adósság csökkent, mert nőtt a készpénz)

 


Cash flow

 

"Ingatlan befektetés" rövid néven van egy új sor új idén 12 millióval, a szokásos ingatlanok, eszközök működési költségei sor után. A beszámolóban külön nem tértek ki rá pontosan mit értenek “ingatlanok fejlesztésére fordított befektetésen” viszont a konferenciahíváson említették mi lehet ez a 12 millió font. Elvileg a mozgáskorlátozott szurkolói helyek bővítését, a VAR technika szerelését és biztonsági fejlesztésekre fordított összegeket számolták ehhez. Játékos vásárlásra 135 millió ment el, 27 millióval több 2018-hoz képest. A részvényesek számára kifizetett osztalék pedig 23 millió felett. (2018: 22 millió)


Konferenciahívás


Woodward a korábbiakhoz képest bővebben beszélt az általános irányról, gyakorlatilag a pénzügyi híváson is elismételte, amit a legutóbbi szurkolói fórumon is elmondtak, ahogy erről a manutdfanatics.hu már beszámolt.

“Mi és a növekvő globális szurkolótábor sikert vár el. A siker alatt trófeákat értünk. Ez a cél és követelmény soha nem változott a Manchester Unitednél. A fejlődés, amit az üzleti oldalon elértünk, biztosítja a folyamatos befektetést a futball oldalra.

Ez a befektetés részben az akadémiánál, az utánpótlás, játékos megfigyelő részlegnél és edzőközpont fejlesztés kapcsán a függöny mögött zajlik és kívülről nem látszik azonnal. Például növeltük a játékos megfigyelői létszámot az utóbbi években, hogy növeljük a hatékonyságot és frissítsünk. A tapasztaltabbak közül pedig néhányan már több mint tíz éve a klubnál dolgoznak. A célpontokról való javaslatok és döntések napi szinten történnek a részleg és a menedzser és stábja között.

Ezek a befektetések az Ole irányába történt elkötelezettséggel együtt jelentik a siker alapjainak első kockáit. Magabiztosak vagyunk abban lesz eredménye, de fontos türelmesnek maradnunk miközben Ole építi a csapatát a jövőnek. Folytatjuk a koncentrálást a hosszú távú stratégiára és nem befolyásolnak rövid távú tényezők. Mint mindig, a Manchester United kapcsán a nyári átigazolási időszakban rengeteg spekuláció történt a sajtóban sokszor alap nélkül. A nyarat az említett fókuszált és fegyelmezett szemlélettel közelítettük meg a stratégia alapján és igazoltuk le James-t, Wan-Bissakát, Maguire-t valamint kulcsjátékosokkal hosszabbítottunk mint Rashford, De Gea, Martial, Shaw, Lindelöf többek közt. Optimisták vagyunk a jövőt illetően. Az eladások és kölcsönadások ezen a nyáron lehetővé tették a menedzsernek több fiatal sajátnevelés juthasson szerephez a klub kultúrájával összhangban készülve a következő trófeát nyerő generációra.


A sportigazgatót illető spekulációkhoz: folytatjuk a struktúránk ellenőrzését és fejlesztési lehetőségeit a futball oldalon. Sok pletyka ennek a pozíciónak kapcsán szinte csak az utánpótlás, igazolási feladatokat érinti, viszont ezen a területen változtattunk az utóbbi években. Ahogy említettük, úgy érezzük a nyáron igazolt játékosok igazolják ez az irány helyes. Visszatérni a klub gyökereihez és szelleméhez fiatalos támadó futballal a helyes irány előre. Mindenki a klubnál a vezetőség, a keret, a menedzser és a stáb eltökélten dolgozik visszajuttatni a klubot az angol labdarúgás élére. Folytatjuk a szükséges befektetést ennek érdekében az első csapatnál, az akadémiánál és utánpótlásnál. Ez a hosszú távú hozzáállás a helyes a keret építésére."


(Hát, mindenki értse ahogy akarja Woodward szövegét, van-e elég tett a szavak mögött. Mindenesetre szokatlan ilyen üzleti híváson ekkora terjedelemben a csapatról beszélni, ez is jelzi a gondokat annyi a szóbeszéd a csapatról és a vezetőségről, muszáj volt már valamit reagálnia az állapotokról a szokásos három mondat sablon helyett bővebben. Természetesen a pozitívumokra koncentrál Woodward, azért sajnos több változás kellett volna. A három igazolás valóban ígéretes, viszont tegyük hozzá Maguire-nek már előző nyáron kellett volna érkezni és középpályás nem sikerült, így nézve kevés az erősítés. Lehet mondania megnyílt az út a sajátnevelések előtt, és onnan is nézni a távozó Lukaku, Herrera, Fellaini (Sanchez és Smalling kölcsön) sort nem tudta/akarta piaci befektetéssel pótolni a klub, csak házon belül. Pár sérülés és a Swansea-tól érkezett fiatal újoncon a teher rúg-e a csapat akciógólt és egy másik 18 éves újonc a backup csatár kispadról. Az is kérdés főleg középpályán és elöl ez a mennyiség és minőség elég lesz-e több sorozatra. Valamint hiába a védelem erősítése, ha a lyukas középpálya és egy sérülés már nehezíti az új hátsó igazolások dolgát is, ha előttük átjáróház van. Lehet mondania az örökös sportigazgató kérdésre így is változott már a szervezeti struktúra utánpótlásban, Butt névben előléptetése összekötőnek első csapat és akadémia között, pár új erőnléti edző stb. Mégis sokan kevésnek érzik a változást. Woodwardtól szintén nem újdonság az aktuális menedzser támogatása szóban láttuk Mourinho hosszabbításakor az ugyanilyen bizalmi-türelmi-támogatás nyilatkozatot aztán nyárra már össze is vesztek az igazolásokon második hely ellenére. Hallottuk már Ferguson utáni sokadik újrakezdések idején a szavait a hosszú távú stratégiáról, türelemről, amit most is előadott aztán kérdőjel marad vajon Solskjaer megkapja-e a második nyarat az újjáépítésre vagy őt is utoléri a tabellán az eredménytelenség következménye.)


Visszatérve a konferenciahívás pénzügyi részére, Richard Arnold kereskedelmi igazgató szokás szerint sorolta a remek social media hókuszpókusz mutatókat és az új Kantar szurkolói felmérést. Nem beszélek marketing menedzserül, aki akarja hallgassa meg a lenti linken. Csak röviden: a klub megrendelésére 2012 után a Kantar cég ismét felmérte a világon a United szurkolók és Unitedet követők számát egy kérdőív alapján. 39 országban kb. 54 ezer embert megkérdezve, ebből a mintából hozták fel statisztikailag globális szintre: 1,1 milliárd szurkolója és követője van a klubnak. 467 millió szurkoló, 635 millió követő. Szurkoló besorolást kapott az, aki kifejezetten azt válaszolta a Manchester United a kedvenc csapata és követőnek számoltak azt, aki a kedvenc csapata mellett a United meccseit és híreit is követi. Kínában történt a legnagyobb növekedés. A módszer és kérdőív sajátossága alapján kezeljük a helyén ezt.


Az okostelefon app és MUTV app előfizetés egy év alatt értékes adatokkal szolgált számukra. Régiókhoz igazított árak és tartalmak ahogy kezelik ezt a digitális üzletet. Főleg most Kínában helyi nyelvű app, helyi tartalmak és promóciók.


A kézzelfoghatóbb eredmények: a bérletek rekordidő alatt elfogytak nyáron az új szezonra, 255 ezer tagságival. Kínában United közösségi szórakoztató központokat nyitnak több városban a Harves China ingatlanfejlesztő céggel együtt, hogy elvigyék hozzájuk virtuálisan az Old Trafford élményt és nemcsak meccsnapokon, interaktív kiállításokkal és programokkal. A nyári túra alatt is a szponzorokkal együtt több eseményt és beszélgetést szerveztek. Aztán ennek közvetítését ott tízezren nézték a kínai tartalomra szabott streamen keresztül.


Az üzleti év során több globális szponzor hosszabbított: Apollo Tyres, Casillero del Diablo, Gulf Oil, Tag Heuer

Új partner: Chivas, Marriott Bonvoy Hotel, Harves China, Maui Jim, Remington 


Cliff Baty pénzügyi igazgató a jelentés számait sorolta el, ahogy a táblázatban látható és egy megjegyzés hangzott el tőle, amely az írásos beszámolóban nem szerepel: tájékoztatott arról ahogy benyújtják a beszámolót a pénzügyi szerveknek, csatolnak mellé a SEC számára két másik dokumentumot is prospektussal együtt, mint amikor 2012-ben tőzsdére léptek. Ez technikai papírmunka, ahhoz kell fenntartják a lehetőséget részvénykibocsátásra. Viszont ez most csak formaság, lehetőség, nem jelenti azt ténylegesen újabb részvényeket dobnak piacra. Erre hívta fel a figyelmet.  


Két elemzői kérdés volt mindössze a híváson, az is minek... Az egyik elemző nem értette a játékos kölcsönadások vonzatát, Woodward elmagyarázta neki a tulajdonjog marad a klubnál, fél vagy egész szezonra szokás kölcsönadni, a fogadó klub fizeti a játékos bérének egy részét vagy kölcsönvételi díjat. A másik pedig a már említett kínai lehetőségekről kért pontosítást, válaszul elismételték nekik az általános szöveget fontos Kína. Tudhatnák már az elemzők konkrét összegeket és jövőbeli pontos terveket nem húznak ki Woodwardból. Ezzel véget is ért a hívás. 


Egyéb hírek


A 2019 üzleti év június végi zárása után, az új szezon indulásával jelentették be a korábbi sportfogadás partner MoPlay helyett az ázsiai Yabo Sport az új. Lett egy partnerség a máltai turisztikai hivatallal is. A Konami partnerség alapján a cég licence jogokat kap a klubtól, így a PES 2020 játékban hivatalosan is szerepel a United. 


2018 február eleje és 2019 január vége közötti időszakban a PL klubok 260 millió fontot raktak az ügynök zsebébe, ebből kerekítve Liverpool 44 millió, Chelsea 27 millió, Manchester City 24 millió, Manchester United 21 millió, Arsenal és Tottenham 11-11 millió font. 


A Juventus vezér Agnelli BL reform ötleteit folyamatosan elutasítják az angol klubok. Mivel az olasz liga közvetítési jogainak értéke elmarad a PL-től, Agnelli több BL meccset akarna akár a nemzeti bajnokságok kárára is. A terve szerint négy csoportban nyolc csapat lenne, 2024-ig még lehet vitatkozni, addig szól a mostani megszokott formátumról az UEFA megállapodás.  
UEFA hír még: BL-ben 70 eurós, EL-ben 45 eurós jegyár plafont írtak elő a kluboknak a vendégdrukkerek számára, ennél többet nem kérhetnek az utazó drukkerektől. Régi probléma sok esetben akár 100-120 eurót is elkértek egyes klubok a vendégdrukkerektől. Amit a saját klub kompenzált és visszavágón rávert a másikra, vagy benyelte a különbözet költségét. 


Mivel a többi top liga nem követte a PL példáját, hogy a nyári átigazolási időszak zárjon korábban és így az angol klubok hátrányba kerültek a piacon, ezért a klubvezetők gyűlésén napirenden lesz csinálják vissza a rendszert. Egyszerű többség, 11 szavazat elég lesz a módosításhoz.

A MUST szurkolói szövetség levonva a régebbi Green & Gold tüntetések tanulságát, már nem ilyen megosztó tiltakozási formában gondolkoznak. 


Még februárban elhunyt Eric Harrison legendás utánpótlás edző, akinek nagy szerepe volt a Fergie fiókák nevelésében.


A klub alapítványának konyhájára 1,5 millió fontot hozott az 1999-es triplázás 20 éves évfordulójára rendezett jótékonysági meccs az öregfiú United-Bayern között. 5-0 lett a meccs, névsorok itt.


Októberben érkezik majd a 2020 üzleti év első negyedévének jelentése, a Manutdfanatics hírei között szerepelni fog a lényeg, viszont részemről ilyen blog formában idő hiányában átállok a féléves és éves beszámolóra. (már a 2019 Q2 és Q3 is kimaradt tőlem) Tehát februárban Q2 negyedév megjelenésekor várható írás az első félévről egyben. A 18/19 Deloitte lista is akkor jelenik meg, abban a gyenge bajnoki helyezés és a gyenge Brexit font is hatással, a 19/20 Deloitte listán pedig BL bevétel nélkül szerepel majd a klub. A Real Madrid és a Barcelona a főszereplő a mostani években ezen a bevétel listán. 


Forrás: hivatalos beszámoló, konferenciahívás, szponzori bejelentések, szurkolói fórum jegyzőkönyv


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!