Schmeichel: Sir Alextől tátva maradt a szám

Peter Schmeichel elárulta, milyen hatással volt rá Sir Alex Ferguson '90-es dániai látogatása.


Akkoriban a Dán Óriás a Superliga elődjének számító 1st Divisionban szerepelt a Brøndby színeiben, de régóta a Manchester United látókörében mozgott. Mielőtt 1991-ben elköteleződött volna a szigetországba, már túl volt egy sikertelen átigazolási procedúrán.

 

Keserű frusztráció vette körül azt követően, hogy a két fél nem jutott dűlőre az átigazolási díj kapcsán, de a történtek után képes volt teljes erőbedobással arra koncentrálni, hogy a hazai porondon továbbra is a legjobbját nyújtsa. Később Ferguson személyesen biztosította arról, hogy számol vele a jövőben.

 

"Elképesztően magam alatt voltam, hogy nem jött össze az üzlet, de sikerült 180 fokos fordulatot vennem, így még nagyobb motivációként fogtam fel ezt a csalódást. Az ebből fakadó energiámat arra használtam, hogy képes legyek ennél is jobb teljesítményre, olyanra, ami a Unitedet újra visszacsábítja."

 

"Körülbelül 2 hónapja megállás nélkül keményen edzettem, mikor egy nap azt kérték, hogy menjek az ügynököm házához. Sir Alex már ott várt rám. Csak egyszer láttam néhány évvel azelőtt egy edzőtábor idején, ugyanabban a szállodában szálltunk meg, de sosem beszéltem vele."

 

Kettős hatás érte a kapust a menedzser látogatása okán: először is roppantul inspirálta, hogy a skót célkeresztjében maradt, másodszor pedig tudta, hogy a United minden követ megmozgat a meghiúsult transzfer ellenére, hogy megszerezze őt.

 

"Nem is kell mondani, szinte leesett az állam. Emlékszem, az újságírók szerint abban az időben közelebb állt a menesztéshez, mint a lovagi cím elnyeréséhez."

 

"Egy szeptemberi reggel szállt fel egy Koppenhágába tartó gépre, eljött ehhez a házhoz és csak annyit mondott, tudatni akarja velem, én vagyok az a játékos, aki neki kell, és dolgozzak kitartóan, jövő nyáron pedig újra látni fogjuk egymást."

 

"Kezet fogtunk, majd elindult a repülőtér felé, én meg csak bámultam magam elé. Természetesen nem dőlhettem hátra, minden odaadással folytattam a munkát."

 

 

"Személy szerint kitűnő szezonom volt, ha ezt számokban is ki lehet fejezni, akkor mondjuk 30 százalékot fejlődtem magamhoz képest egy év leforgása alatt, köszönhetően remek edzőnknek (Morten Olsen), valamint annak, hogy Fergie vizitációját követően csak rajtam múlott, valóra válik-e az álmom."

 

Azelőtt, hogy a kétszer a világ legjobbjának megválasztott kapus 1991 augusztusában átköltözött volna következő állomáshelyére, ismételten egy váratlan beszélgetésben lehetett része a csapatváltást véglegesítő tárgyaláson.

 

"Csak az volt a fejemben, hogy megérkezek, leülök a tárgyalóasztalhoz, a szerződés készen ott fog várni, és nekem csak annyi a dolgom, hogy aláírjam, ami hihetetlenül büszkévé fog tenni. De akkor Martin Edwards elnök azt kérte, hogy menjek vele. Levitt a múzeumba, annak minden részletét bemutatta, hogy pontosan megértsem, milyen tradíciókkal körül övezett klubhoz is fogok kerülni, mik lesznek a feladataim, miután részesévé válok a Vörös Ördögök történetének."

 

"Végig figyelte a reakcióimat, hogy mennyire veszem komolyan a mondandóját. Ha nem érdekelt volna őszintén, akkor biztosan lefújja az egészet. Ezt nagyon becsülöm."

 

"Mindent kellő gondossággal végeztek. Javában edzésben álltam az Old Traffordon, de csak akkor tudtam meg, hogy Alan Hodgkinson (kapusedző) legalább tizenötször nézett meg abban az évben, amikor Fergie Dániában járt. Pontosan tisztában voltak azzal, kiket igazolnak le, teljeskörűen felmérték, mire képes az ember a pályán. De azután továbbra is szorosan ott álltak az újoncok mellett, hogy ne csak a képességeikről kapjanak tökéletes képet, hanem a személyiségükről is."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!