Brandon és Mason mentális ereje

A Manchester United segédedzője, Kieran McKenna úgy véli, Brandon Williams és Mason Greenwood mentalitása kulcsfontosságú volt abban, hogy az első csapatba kerültek.


Mint Ole Gunnar Solskjaer stábjának fontos tagja - és az U18-asok korábbi edzője - a 33 éves szakember első sorból figyelte a páros fejlődését az elmúlt években.

 

McKenna szerint mentális erejük és nyugalmuk - még a technikai és fizikális tulajdonságaikon túl is - a legfőbb okai annak, hogy a 2019/20-as szezonban zavartalanul léptek át a labdarúgás legmagasabb szintjére.

 

"Technikailag és fizikálisan is kiemelkedőnek kell lenned ahhoz, hogy szemügyre vegyünk" - mondta az északír edző az MUTV-nek. "De ez valószínűleg az U23-as csapat többségében megtalálható."

 

"Gyakran a mentalitást, a játékos személyiségét vizsgálod meg, hogy vajon ki tudja kezelni mentálisan az előrelépést, ki reagál jól a nyomásra, ki szeret nagy színpadon játszani, nagyokkal együtt focizni és tömeg előtt játszani."

 

"Természetesen azok a srácok, akik az első csapatban vagy akörül vannak, technikailag és fizikálisan a legtöbbjük képes erre a szintre, de megpróbálunk megbizonyosodni arról, hogy szilárdan állnak. Nagyon gyakran arról van szó, hogy miként tudják kezelni mentálisan ezt az ugrást, amiben néhányan nagyon jók voltak ebben az évben. Valószínűleg ez az, ami meghatározza, hogy képesek-e betörni és ott is maradni."

 

Greenwood 12 gólt szerzett már, pedig még csak 18 éves, ám McKenna szerint senkit nem lepett meg azzal, miként tud teljesíteni a legmagasabb szinten.

 

"Nem hiszem, hogy bárkinek, aki az elmúlt néhány évben körülötte dolgozott, kételkedett abban, hogy Mason képes-e szinteket lépni és gólokat lőni. Nagyon fiatal korától fogva mindig magasabb korosztályokban játszott. 15 évesen az U18-asoknál focizott, 16 évesen már az U23-asok között, tehát hozzászokott ahhoz, hogy magasabb szintekre lépjen, és mi mindannyian tudjuk, hogy képes gólokat lőni és ezt is csinálja."

 

"A játékának vannak olyan elemei, amiken dolgozik még és dolgoznia kell és tudja, hogy még mindig sok szintet kell lépnie, hogy top játékos legyen és rendszeres játéklehetőséghez jusson az elkövetkezendő évek során. De nem hiszem, hogy bárkit is meglepett volna az, hogy megugrotta ezt a lécet, felment a pályára és gólokat rúgott, ami ugye a legfontosabb része a játéknak."

 

Ami Williams esetét illeti, az edző úgy véli, hogy a védő váratlanabb felemelkedése inspirálhatja az Akadémián szereplő többi játékost, hogy mindig van esélyük arra, hogy megragadják lehetőségüket.

 

"Nagyon sok tehetséges srác van a korosztályban, épp csak az első csapat alatt."

 

 

"Vannak olyanok, akik gyorsabban érnek el áttörést, mint mások, de nem arról szól ez, hogy te legyél az első, aki odaér. Ez egy hosszú futam, ami arról szól, végül ki lesz ott, úgyhogy Brandon nagy bónuszt jelent nekünk. Nem hiszem, hogy azoknak, akik vele együtt dolgoztak, olyan nagy meglepetés lett volna."

 

"Ő egy olyan gyerek, aki első évében még tanulóként mutatta meg, mire képes. Az U16-hoz érkezett, és nagyon jó benyomást keltett. Elképesztő felkészülési szezonja volt és az U18-asok között felépítette magát."

 

"Ő is olyan, aki megmutatta, hogy képes szinteket ugrani, nem fárasztotta le, inkább kicsit feltüzelte még, képes kihívásokra reagálni, nagyon nagy mentális ereje van."

 

"Szóval igen, talán az a hatás, amit ő tett, az egy nagy bónusz, de valószínűleg nem meglepetés azoknak, akik ismerik, milyen srác is ő és igen, úgy gondolom, ennek nagy motivációnak kell lennie mindenki másnak az U23-as és U18-as csapatoknál, hogy tudják, nem csak azokról van szó, akik most ott vannak a nagyok között."

 

"Az ajtó nyitva áll, Ole mindig figyeli az utánpótlás mérkőzéseket, jelentéseket akar arról, ki hogyan teljesít. Ez a klub nagy részét képezi és aki eléri a szintet, annak biztosan van esélye."
 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!