Taktikai mágnestábla: Manchester United 1-0 FC København

Kedves Olvasó! Köszöntelek újra itt a Taktikai mágnestábla rovatban. Szeretnélek megkérni, ha bármiféle építő jellegű véleményed van, akár az elemzéssel, akár a Uniteddel kapcsolatban, akkor használd nyugodtan a cikk alatti komment lehetőséget.


Az összeállításra pillantva észrevehető, hogy a Manchester Unitednél végre megjelent a rotáció halvány jele. Amennyiben emlékszik még bárki arra, hogy mennyire hulla fáradtak voltak a játékosok a bajnokság befejezése előtt, akkor nem meglepő, hogy elkezdte az edzői stáb forgatni a csapatot. Ezúttal a nyári hőség szedheti majd komolyabban az áldozatait, ha nem lesz megfelelő a regeneráció és játékidő spórolás.

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-3-3 (védekezésben 4-4-2)

 

 

Remélem nem haragszik meg daisy1 nevű felhasználónk, ha kiemelem az előző elemzés végéről a komment ,,eszmecserénk”. Ott ugyanis a kapus posztról beszélgettünk. Nekem a véleményem az volt, hogy nem raknám ki De Gea-t a kapuból. Ezúttal azonban kikerült, ami elnézve a mérkőzés eredményét utólag azt mondanám, hogy jó döntés volt Ole Gunnar Solskjaertől. Romeronak is meg kell adni az esélyt, hogy védjen. Ezzel egy időben a padon De Gea sem tud akkorát hibázni, hogy újra hullámvölgybe kerüljön. A háttérben a sportpszichológusok pedig tudnak dolgozni az önbizalmán. Mindemellett ahhoz a véleményemhez tartom magam, hogy a kapus poszt valóban speciális és ott nem lehet úgy rotálni, mint mezőnyben. Sajnos eléggé bizalmi poszt, így ha megérzi az ember a bizalmatlanságot, akkor bekerül egy hullámvölgybe, egy eléggé kulcs poszton. 
 

Na így írjon az olvasó kommentet, még a végén visszalátja a következő elemzésben. :)

 

Forrás: Taktikai mágnestábla: Manchester United - LASK 2-1

 

A másik pozitív változás számomra a kezdőben, hogy Matic végre kapott egy kis pihenőt. Úgy látszik Fred írt előbb kettest Ole-nál Matic játékából. Miért is mondom ezt? Mert Matic előszeretettel lépked vissza a két belső védő mellé, ezzel segítve a labda kihozatalokat. A LASK elleni mérkőzésen McTominay és Fred kezdett középen, azonban ebből a visszalépésből szinte semmit sem láthattunk.

 

Ezúttal azonban nagy örömömre, végre Fred is meglépte ezt a dolgot. Kellett is, ugyanis a København elleste azt a védekező felállást a United ellen, amit a Premier League-ben már több közép vagy alsóházi csapattól láttunk. Védekezésben 4-4-2-re álltak át, ezzel passzárnyékba és a belső védő által megjátszhatatlanná téve a két védekező középpályást. Ezért volt kulcs, hogy Fred ezúttal Maticosan kilépett ebből a passzárnyékból.

 

 

Rettentően fontos volt, mert amikor Pogba is kilépett onnan, akkor középen teljesen üres terület maradt, ahova alkalomadtán Fernandes vissza tudott lépni. Sajnos ennek a hátránya is egyből megmutatkozott, ugyanis a United így teljesen kiürítette a középpályát. Túl nagy terület maradt a középen játszó játékosok között. Ráadásul kettő védelmi vonalat kellett az ilyen helyzetekben átpasszolni, ahhoz, hogy a támadó négyes közül bárkit pontosan megjátsszon Fred vagy Pogba. Esetleg a belső védők közül bárki. Ráadásul Fred úgy vette át a labdát, hogy a testtartásából csak a pálya közepe felé tudta folytatni a játékot. Williams felől nyomás érkezett Biel személyében. Később az elemzésben még olvashat az olvasó arról, miért gond, ha Fredet szinte azonnal nyomás éri.

 

 

Amikor Matic megérkezett a 70. perc környékén, akkor tőle újra láthattuk a belső védők mellé történő visszalépést. Azonban egyik alkalommal emelte a tétet. Ugyanis megmutatta, hogy lehet csupán mozgással mélységi passz nélkül végig szlalomozni egy København szintű csapat ellen. Labdakezeléstől számítva 8 másodperc kellett neki ahhoz, hogy felérjen az ellenfél büntetőterületéig és adjon egy pontos passzt. Szóval reméljük Fred jegyzetelt, mert a következő dolgozatban már ezt is kérdezheti Solskjaer.

 

 

 

A két csapat védekezésben is más rendszert alkalmazott. Míg a United megtartotta a 4-2-3-1-s formációt védekezésben is, addig a København 4-4-2-re váltott. A manchesteriek mindenképp a szélre szerették volna szorítani a København támadásait, míg a dánok a hosszú előre ívelt labdákat próbálták kikényszeríteni.

 

 

Hogy Ole Gunnar Solskjaer csapata mennyire tudta jól a szélre szorítani az ellenfelet, azt a következő kép fogja szemléltetni. A Københaven a támadásainak mindösszesen ötödét vezette középről.

 

Forrás: whoscored.com

 

Igaz, hogy a Koppenhága talán legnagyobb helyzete az első félidő közepén egy eladott labdából alakult ki. Fred ezúttal a védelem közepére lépett vissza labdáért. Várható volt, hogy nála fog a labda kikötni. Éppen ezért a dán csapat játékosa egyből megindította a letámadást Fred irányába. Fred pedig egyből a United szerkezeti hibájával találta szemben magát. Pogba eltüntetve a középpályán, Fernandes még messzebb. Ezúttal Bailly lehet csak passz opció, hiszen a nyomás elől az ő irányába kellett átvenni a labdát, hogy fedezni tudja. Azonban itt most nem Bailly-t, hanem hibásan Greenwoodot akarta megjátszani. A labdát természetesen eladta a csapdában, a Koppenhága pedig kis híján vezetést szerzett. A mérkőzés egészét látva nem nehéz megjósolni, mennyire lett volna brutálisan nehéz, akár a döntetlent is kicsikarni a dán csapat ellen a rendes játékidőben, ha vezetést szereznek. Az alsó képen még felhívnám arra a tényre a figyelmet, hogy az egész 1 másodperc alatt zajlott le. Kevesebb idő, mint amennyi alatt az utolsó mondatot elolvassa az olvasó.

 

 

Szokásos módon még meg szeretném mutatni a játékosok átlagos helyzetét a pályán. Szépen kirajzolódik a Unitednél a 4-2-3-1-s formáció. A Københavennél pedig az látszik, hogy a szélső hátvédek mennyire fent játszottak. Ez a tény oda vezethető vissza, hogy a United, amint már említettem, megszállta a középpályát, így nem maradt máshol hely, mint a szélen támadni.

 

Forrás: whoscored.com

 

A tegnapi este legjobb csere díját nálam Juan Mata nyerte el. Nagy öröm volt számomra nézni a játékát. Természetesen kellett hozzá egy hulla fáradt ellenfél is. Azonban tény, hogy nagyon nagy kreativitást hozott a pályára, ami felbecsülhetetlen volt. Mondanom sem kell, hogy a tizenegyesnél, amivel a United végül is megnyerte a mérkőzést, nagyon nagy érdeme volt.

 

Mata ezúttal Greenwoodot váltotta a hosszabbításra. Papíron a jobb szélen játszott, azonban ismét sokat húzódott be középre. Ismerős lehet ez a recept a LASK elleni mérkőzésről. Ezzel levette a terhet a végletekig kimerült Fernandesről. Valamint megcsillogtatta tudását, hogy mennyire pontos mélységi passzokat tud még mindig adni. 

 

Szeretném is összehasonlítani a United App segítségével Mata és Greenwood 30, illetve 90 perces teljesítményét.

 

Forrás: ManUtd app

 

Még egy érdekességet szeretnék mutatni az olvasónak. McTominay szerepe ugyanis meglepett, még ha csak másodpercekre küldték is be a mérkőzés végén. Úgy látszik az elmúlt hetekben nem csak Matic játékát figyelte meg az ifjú középpályás. Ezúttal ugyanis Martialt váltotta, amiben még semmi meglepő nincs. Azonban a pályán is az ő helyét vette át. Martialból jobban sikerült a dolgozat? Vagy megvan a B terv, ha nem jön Sancho? :)

 

 

Az Európa-liga negyeddöntő legjobb játékosa természetesen a dán csapat kapusa, Johnsson lett, aki 13 védésig jutott. A második számú európai kupasorozat történetében ez rekordot jelent. A United legjobb játékosa tegnap Anthony Martial lett végül.

 

Forrás: squawkafootball/instagram

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A Manchester United taktikai szinten nem húzott újat a tegnapi mérkőzésen. A København szakmai stábján látszik, hogy jó néhány PL mérkőzést kielemeztek. Az angol 1. osztályban szereplő közép és alsó házi csapatok által szeretett taktikát pakolták fel a pályára védekezésben a 4-4-2-vel. Céljuk alapvetően Fred és Pogba kikapcsolása volt a játékból.

 

A németországi hőségben rendezett mérkőzésen helyenként nagyon jó iramban folyt a játék. A Unitednél ezúttal is inkább a középpálya megszállása volt a fő cél. Letámadás nagyon ritkán fordult elő, összehangolt pedig még ritkábban. Már–már kihalt fajnak tekinthető jelenleg a United taktikai repertoárjában. Többnyire Martial labdakergetése jelenti a letámadást. Abban azért bízom, hogy ez a jövőben változik.

 

Minden mérkőzésen ki tud az ellenfél kényszeríteni egy eladott labdát a tizenhatos közvetlen közelében. Ezúttal Fred volt a ludas, de a United szerencséjére ebből ma nem született gól. Hatékonyabban kellene a labdát kihoznia a Vörös Ördögöknek az érkező nyomás ellen. Főleg a Bajnokok Ligájában kevés csapat lesz, aki be fog állni védekezni. Sőt, a csapat szintű letámadás már alapkövetelmény.

 

A gála XI tagjain látszott a tegnapi napon is a szezon végén tapasztalt fáradtság. Bízom benne, hogy az edzői stáb a jövőben is fogja forgatni a csapatot és akár Bruno Fernandest is fogja kicsit pihentetni. Fontos lesz ez, nem csak a mostani Európa-liga miatt, de a szinte egybe nyúló PL rajt miatt is.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!