Eljött az idő Maguire pihentetésére - a saját érdekében

A világ legdrágább védőjátékosának szerda esti kiállítása Anglia színeiben csak az utolsó csepp volt a már régóta telő, pocsék formáját jelző pohárban. Kris Voakes véleménye.


Harry Maguire tegnap úgy hagyta el a Wembley stadion gyepét, mintha az egész világ súlya a vállain lenne. Miután második sárga lapjával a kiállítás sorsára jutott, amely jelentős hatással volt Anglia 1-0-ra elveszített Dánia elleni Nemzetek Ligája összecsapására, úgy tűnt, hogy a védő közel került a síráshoz újabb blamáját követően.

 

A Manchester United csapatkapitányának szünetre van szüksége. Persze ez az egész futball világról elmondható azt követően, hogy idén nyáron gyakorlatilag nem volt felkészülési szezon, a koronavírus világjárvány miatt később induló szezonban pedig rekordgyorsasággal fognak pörögni egymás után a meccsek. Maguire-nek esélyt kell adni azonban arra, hogy teljességgel eltűnhessen a rivaldafényből.

 

A sajtó által alaposan feldolgozott, augusztusi mükonoszi botrányát követően az egykori Hull City és Leicester City játékos nem éppen meggyőző teljesítménnyel kezdte az új szezont. Tagja volt annak a United védelemnek, amely bajnoki rajt óta 3 mérkőzésen 11 gólt engedélyezett az ellenfeleknek, a Spurs elleni 6-1 során nyújtott produkciója pedig egészen pocsék volt. A szerda esti piros lapja csak alátámasztja, hogy közel sem ugyanazt a Harry Maguire-t láthatjuk manapság, mint akinek a védelemben nyújtott játékbeli és vezetői képességei világbajnoki elődöntőig repítették Angliát két évvel ezelőtt.

 

Egészen biztosan lehet vitázni Maguire tudásbeli képességeit illetően, de ha ahhoz az emberhez hasonlítjuk őt, aki 2018-ban irányította a Leicester és az angol válogatott védelmét, akkor a jelenlegi verziója csak árnyéka régi önmagának. Dánia ellen a Wembleyben zavarodottnak és megtörtnek tűnt. Mindkét sárga lapos figyelmeztetése azt követően született, hogy lemaradt és területet vesztett ellenfelével szemben, amelyet aztán egy olyan szereléssel próbált meg javítani, amelybe nem került volna, ha a normális, tőle megszokott helyezkedését mutatja be. A két sárga között is volt egy hasonló hibája, amely egy rossz lépésből született. Három mentális hiba 30 perc alatt.

 

 

Most jött el a pillanat arra, hogy kikerüljön a tűzvonalból egy időre. A United kispadján ülő Ole Gunnar Solskjaer talán úgy érzi, hogy a szombaton kezdődő előttük álló 3 hetes periódus során megvívandó Newcastle, PSG, Chelsea, Leipzig, Arsenal, Basaksehir és listavezető Everton elleni összecsapásokon minden korábbinál nagyobb szüksége van csapatkapitányára, de a futball menedzsereknek meg kell védeniük a játékosaikat, erre az esetre ez pedig minden korábbinál igazabb.

 

Az emberek természetesen másként reagálhatnak különböző forgatókönyvekre. Amikor a Leeds United párosa, Jonathan Woodgate és Lee Bowyer állt bíróság elé egy nightklub előtti incidens okán, Woodgate nem tudott a futballra koncentrálni és akadályoztatottnak érezte magát, míg Bowyer nagy elánnal vetette magát a feladatokba és kimondottan jó hatással volt rá a pályán kívüli problémáktól való elszakadás lehetősége.

 

Ha ezt ő is elismeri - vagy legalább tudja - akkor Maguire-re valószínűleg pozitív hatással lehet egy kis védelmezés és az, hogy nem játszik, ezzel pedig nem kerül olyan helyzetbe, hogy akár csak egy kis hibát is elkövet tv-nézők millióinak szeme láttára. Lehet, hogy a görögországi jogi ügyének akadályai szerepet játszanak formahanyatlásában és az is lehet hogy nem, de az biztos, hogy nem voltak a segítségére. Formája pedig önmagában elég ok ahhoz, hogy most Eric Bailly, Victor Lindelöf és Axel Tuanzebe lássák el a védekező feladatokat a csapatban.

 

Sir Alex Ferguson híresen jól tudta megtalálni a megfelelő pillanatot egy szezonban ahhoz, hogy egy vagy két hétnyi pihenőt adjon bármelyik játékosának, akinek szüksége van rá. Még Peter Schmeichelt is szabadságra küldte az 1998/99-es triplázással végződött szezon közepén. Bár Solskjaer talán nem a közeli jövőben fogja úgy érezni, hogy Maguire-nek időre van szüksége, erőt mutatna egy Manchester United menedzser részéről, hogy ha adna néhány hetet Harry-nek, hogy vegyen egy mély levegőt, újrakalibrálja magát és úgy térjen vissza a stadionokba, hogy 100 százalékosan képes a feladatára koncentrálni.


The Sportsman

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!