Taktikai Mágnestábla: Liverpool 0-0 Manchester United

Kedves Olvasó! Újra itt vagyunk, ami nagyszerű! Hogy tetszett a mérkőzés? Olvastad az előzetes Mágnestáblát? Ha igen, láttál vissza valamit a leírtakból? Ha nem, akkor még nem késő, nyugodtan vedd elő azt a cikket is! Nézzük mi történt a gyakorlatban a mérkőzésen!


Tények:

- 2020. január: A Liverpool megveri a Manchester Unitedet és 30 pont lesz a két csapat között a tabellán.
- 2021. január: A Manchester United döntetlent játszik az Anfielden, így megmarad a 3 pontos előnye a tabellán. Előrelépés?
- A Manchester United 16 mérkőzés óta veretlen idegenben. 12 győzelem, 4 döntetlen. Ennél csak egyszer sikerült hosszabb sorozatot elérni a klubnak. 1999-ben 17 mérkőzésen át nem kaptak ki idegenbeli Premier League mérkőzésen. 1999 szeptemberében ért véget akkor az a sorozat. Meglesz a rekorddöntés?

 

Régi elcsépelt híres párbeszéd:
- Mennyi lett az eredmény? 
- 0-0-ra győztünk!
- 0-0-ra győztetek? O.o Hiszen az döntetlen, nem győzhettetek...



A tegnapi mérkőzés után nehéz végiggondolni, hogy a döntetlen melyik edzőnek győzelem inkább.

A Liverpool szempontjából: nem kaptak ki a listavezető ellen, ráadásul egy hat pontos mérkőzésen, úgy, hogy ép középhátvéd nem volt a csapatban, két védekező középpályás játszotta azt.

A United szempontjából: nem kaptak ki egy oroszlánbarlangban, ahol idestova 4 éve lassan nem nyert senki a bajnokságban. Megmaradt a tabella első helye.

 

Az előzetesben sokat foglalkoztam azzal, mi történik ha egyik vagy másik csapat megszerzi a vezetést és talán kevesebbet azzal, mi történik ha nem jön a gól. Szóval itt a remek alkalom, hogy most azzal is foglalkozzak. Azt szeretném az elején leszögezni, hogy mind a két csapaton látszott egy elképesztő fásultság, fáradtság. Ami sokszor leginkább a megoldások minőségén jött ki. Elképesztő terhelést kapott mindkét csapat már most ebben az évben, nem véletlen a sok sérülés sem. A United ebből a szempontból még szerencsésebb, de az EL beköszöntével, amikor is ők a legjobb 64-től folytatják a legjobb 32 helyett, beköszönthet egy hűvösebb korszak is. Sajnos csak idő kérdése, hogy egyik másik játékos hogyan bírja ezt a nagy hajtást. Ők is csak emberek, értem, hogy 1000x többet keresnek, de emberek. Azt gondolom, hogy lassan a mennyiség a minőség rovására megy a TOP futballban. Ez a szerény véleményem!

 

Felállások: 4-3-3 vs 4-2-3-1

 

 

Végül is jött a 4-2-3-1 Pogbaval, aki nem a bal, hanem a jobb oldalon kapott lehetőséget a bizonyításra. Jómagam őt nem raktam volna be a kezdőbe. Ami nagyon nagy hiba lett volna, mert szerintem Pogba tegnap Shaw mellett a United egyik legjobb játékosa volt. Elképesztően fegyelmezett futballt láthattunk tőle. Csúszott-mászott ha kellett. Szóval le a kalappal. A hab a tortán az lett volna, ha el is dönti a mérkőzést.

 

A kezdőre pillantva még egyszer azon gondolkoztam, hogy Ole mit gondolhatott? Szerintem azt hitte, hogy TAA sok videót és elemzést kapott Pogbaról és Rashfordról, akik a United bal oldalán szoktak játszani. Robertson ezzel szemben felkészülhetett, szintén egy jobb oldali Rashfordból esetleg Jamesből, Greenwoodból. A két középhátvéd Henderson és Fabinho pedig Martial videókat kaptak leginkább Cavanival egyetemben. Erre szerintem gondolt egyet és megkavarta az első hármast. Egyébként nem rossz húzás!

 

Ole most már négy mérkőzést játszott Klopp ellen a PL-ben. A legelső összecsapásukon az Old Traffordon játszott utoljára 4-2-3-1-ben a United a Pool 4-3-3 ellen. Kitalálod mennyi lett a végeredmény? Ha olvastad az előzetest akkor tudod! 0-0! Vessük össze mit kaptunk akkor és most!

 

 

Liverpool támadások

 

Ahogy a bevezetőben jósoltam, a vendég csapat szinte teljesen lemondott a labdáról a Liverpool ellen. A mérkőzés végén a labdabirtoklás 66% - 34% lett a Pool javára. Kezdeményező Klopp, reagáló Solskjaer. Ennek megfelelően a United hamar felvette védekezésben a 4-4-2-s formációt. Fernandes játszott elöl Rashforddal, Martial bal szélen, Pogba jobbon.

 

 

A Liverpool labdajáratásánál Bruno és Rashford felváltva adta a nyomást a Pool belső védőire, valamint folyamatosan figyeltek, hogy középen Alcantara megjátszhatatlan legyen.

 

 

A Liverpool támadások kulcsa ezúttal nem a védelembe befalazott Henderson volt, hanem Alcantara. A spanyol játékos nagyon érett módon szervezte a Pool támadásokat. A labdakihozataloknál folyamatosan őt keresték a Vörösök. Mennyire hiányzik a Unitedből egy ilyen megbízható mélységi játékszervező?! A United oldaláról Bruno Fernandes feladata volt Alcantara kikapcsolása. A következő jelenetnél azt láthatjuk, hogy Fernandes tökéletesen zárja a passzsávot, utána pedig Rashford teszi meg ugyanezt. A végén Robertson dobja be Thiago felé a labdát, de Fernandes nem engedi megfordulni és a vonal irányába szorítja, ahol pedig a végén győz a túlerő.

 

 

Persze nem mindig sikerült a spanyolt megállítani középen. A legjobb példa talán a veszélyes lövése, amit De Gea-nak kellett védenie.

 

 

Védekezésben vendég oldalról még nagyon fontos szerep jutott Frednek és McTominay-nek, nekik kellett ugyanis több esetben is besegíteni a szélső védő és középső védő közötti területekbe. Sok esetben azonban Shaqiri mozgása egyszerre volt veszélyes és taktikus is, mert az elmozgásával kihúzta Fredet a középső területből, ahova rögtön lépett be Alcantara. Salah visszalépett labdáért, vele pedig Shawnak menni kellett.

 

 

 

Persze lehet azt mondani, hogy mi van, ha Fred nem megy akkor oda ki Shaqirival. Igazából a másik opció a következő: nem valamelyik középső ember kap labdát, hanem maga Shaqiri.

 

 

A mutatvány előfordult a másik oldalon is, ilyenkor McTominay-nek kellett a védelemben keletkező űrt betöltenie.

 

 

A Liverpool támadásban nem csak a középpályások bemozgásával bontott, hanem feltolta a szélső védőit is. Más kérdés, hogy ezúttal a középpályásokkal való bontás után alakult ki több helyzet a Liverpool előtt. Nézzünk meg egy példát arra is, amikor a szélső bekkek agyig fel voltak tolva. Rashford a United legelső játékosa is a saját térfelének közepén áll és vár a kontrára, illetve Pogba és Martial is mélyen visszahúzódott védekezni.

 

 

A Pool egyik legnagyobb helyzete a 17. percben akadt Firmino előtt. Az egész onnan indult, hogy Alcantara kimozgott szélre, ahol így Fred 1v2-s szituációba került. Shaw-t lefoglalta Salah, Shaqirit pedig szabadon kellett hagynia. Ahogy Shaqiri elé került a labda, egyből indította a keresztbe mozgó Manét, akinek volt szíve visszatenni Firmino elé a labdát. Szerencsére Firmino nem tálalt a szabadon érkező Robertson elé. A támadás kulcsa még Firmino hamis kilences visszalépése, mert így megosztotta Fred figyelmét, mielőtt Shaqirihez került a labda.

 

 

 

A másik mérkőzés labda, ami kimaradt a hazai oldalon, egy nagyon is ismerős szituáció után érkezett. Csak Maguire hatalmas mentése miatt maradt itt a 0-0! Előzetesemben is kitértem a bal oldalról érkező beadások veszélyességére.

 

Korábbi mérkőzésen már megbosszulta magát egy balról érkező beadás.

 

 

Ezúttal azonban Maguire mentett.

 

 

United támadások

 

Ezen a mérkőzésen a vendég csapatnál 1/3-d részt volt a labda nagyjából. Így értelemszerűen az ő oldalukról is a mérkőzés nagy része a védekezésről szólt. Ennek ellenére akadt pár óriási helyzete a Manchester Unitednek is. Nézzük meg, mi vezethetett a helyzetek kialakulásához. A United támadásban egy sokkal direktebb stílust erőltetett. A legárulkodóbb adat ezúttal a passz adatok. A Liverpool majdnem 700 alkalommal passzolt, míg a United 369 passzt teljesített. A PPDA, azaz a közbelépés előtt engedélyezett passzok mutató viszont egyenesen sokkoló. Átlagban a Liverpool kb 5 United passz után már megtámadta a labdást. Ezzel szemben a United 19 passzt engedélyezett.

 

 

A Unitednek négy nagy lehetősége volt a mérkőzésen. Az első Bruno Fernandes szabadrúgása volt az első félidőben.

 

 

A második félidő elején aztán megmutatta a United, mit jelentenének AWB fellépései a támadáshoz. Pogba nagyon jól tud osztogatni, de ha AWB nem lép fel, akkor TAA ki fog rá lépni. Amikor AWB fellép, akkor pedig egyből van helye és ideje Pogbanak, azaz leveszi róla a nyomást. Ezért kellene ilyen többször. Plusz a Pool védelme ugyanúgy el tud ilyenkor tolódni. Pogba pedig képes rá, hogy nagyszerűen osztogasson és jól helyezze át a United támadás súlypontját.

 

 

Nem mellesleg egy élesebb Martial lehet itt bemutatta volna a passzt és hagyta volna, hogy Bruno elvigye Fabinhot, mert Rashford ott állt egy másik passzsávban, még jelentkezett is. Ezek lennének az extra dolgok, amelyek megkülönböztetik a klasszist a még nagyobb klasszistól.

 

 

Így is kellett Fabinho keresztezése, hogy megússza a Pool. Csak kiakartam emelni, hogy lett volna más megoldás is.

 

 

Nem véletlen, hogy a másik legnagyobb helyzet is akkor alakult ki, amikor Shaw belépett a támadásba, azaz a szélső védő fellépett a támadáshoz. Nézzük meg Shaw honnan indul. Simán lefutja a teljesen elfáradt Shaqirit, akit egy perc múlva le is cserélnek. De azzal, hogy Shaw bátran fellép, Alexander-Arnold 1v2-s helyzetben találja magát. Rashford nagyszerűen vitte befelé a labdát, Shaw pedig lendületből érkezik. A Liverpool jobb hátvédéjének esélye nincs felvenni a lendületből érkező Shawt. Pont az ilyen szituációk miatt sajnálom, hogy nem bátrabbak a szélső hátvédek. Ebben van a potenciál támadásban.

 

 

Csak Alisson bravúrján múlt, hogy Fernandes nem szerzett a szituációból gólt.

 

 

Pogba helyzete az utolsó a sorban. Itt is kulcs, hogy AWB bátran fellép a támadáshoz, ezáltal TAA-nak muszáj rá kilépnie. Pogba pedig a szélső posztról nyugodtan becsúszhatott középre. Ha jól megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a United emberelőnyben van a támadó harmadban, mert Rashford a túloldalon őrizet nélkül maradt. Persze a forgatás a leglassabb ebben a szituációban, mégis opciót nyújt. AWB remekül centerezett középre, ahol tisztán találta meg Pogbát, aki sajnos a kapusba lőtte az ordító helyzetet.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Az xG mutatók alapján 1-1 lett volna a reális végeredmény, ehelyett kaptunk egy 0-0-t. A rossz hír a két menedzsernek, hogy vasárnap az Old Traffordon pótvizsga lesz az FA-kupa miatt. Egy biztos, hogy ott vagy így vagy úgy, de el kell dönteni a továbbjutó kilétét. Ezen a napon azt gondolom, hogy a döntetlennel annyira egyik csapat sem elégedetlen, hiába hangsúlyozzák, hogy nyerhettek is volna. Az igazság félúton van valahol, mint mindig! Mind a két csapat könnyen megnyerhette volna a mérkőzést, de a szerencse egyik oldalon sem mozdította ki a találkozót. Az biztos, hogy néha millimétereken múlik a végeredmény. Gondoljunk csak Maguire elképesztő mentésére.

 

Nem tudom, mennyien olvasták a beharangozót, én taktikailag azt kaptam, amit vártam a játék képével kapcsolatban. Egyedül a posztokban variálta meg Ole Gunnar Solskjaer a csapatát, felfogásban nem igazán. Előbbi némi kis meglepetést okozott is. Nagyon kíváncsian várom, hogy jövő vasárnap a két csapat miben fejlődik ehhez a mérkőzéshez képest. Az első félidőt nálam Klopp nyerte, a másodikat Ole. Sajnálom, hogy az általam is belengetett varázs szöglet variáció ezúttal nem jött. De nem szabadott minden puskaport ellőni a mai napon! Egy biztos, a bajnokság, akárhogy is nézzük, egy maraton, és ez csak egy forduló volt a 38-ból. A tabella elején maradt a United! Legközelebb szerdán Fulham - MU és csütörtökön Liverpool - Burnley! Ezen a mérkőzésen is kijött, hogy a Pool is fáradt. Klopp sem feltétlenül rotálja szét a keretet, plusz egy kiégetősebb stílust is erőltetnek a letámadásokkal. Az FA-kupa mérkőzés előtt pedig a Unitednek 24 órával több pihenő fog jutni. Kérdés az, hogy mennyire lesz fontos idén az FA-kupa?! Vagy túl nagy rangadó jön ahhoz, hogy ne érdekelje egyik szakvezetőt sem? Vasárnap megtudjuk! Előtte pedig még lehet a pontokat gyűjtögetni hét közben a Premier League-ben!

 

Köszönöm, hogy elolvastad és itt voltál! Remélem tetszett! Ha van véleményed, amit még nem írtál le sehol, akkor használd a kommentszekciót, mint ahogy mások is szokták!

 

Köszönöm mindenkinek tényleg a mindig kulturált visszajelzéseket! Még amikor kötözködik valaki, azt is a legmegfelelőbb stílusban teszi! Higgyétek el, ez nagyon sokat jelent, mert így tud ez a rovat, az oldal hosszútávon működni!

 

Csak néhány példa:

 

 

Van aki pedig legutóbb majdnem telibe találta a United kezdőt!

 

 

Források:

https://www.eredmenyek.com/

https://www.whoscored.com/Matches/1485383/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Liverpool-Manchester-United

https://understat.com/match/14620

https://new.instatscout.com/en/video/index/kind/FullMatches/match-id/1724981

https://www.instagram.com/p/CKKAT6JMZzw

https://www.instagram.com/p/CKKANKHAF7J/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!