Taktikai Mágnestábla: Manchester United 1-2 Sheffield United

Kedves Olvasó! Örülök, hogy itt vagy! Ezúttal nem csak a Sheffield elleni mérkőzésről hoztam neked érdekességeket. A Premier League ugyanis az elmúlt fordulóval 19 lejátszott bajnokihoz, azaz a szezon feléhez ért. Gyere tarts velem, ha van kedved és időd!


Megmondom őszintén, hogy nagyon nehéz most nekiülni ezzel a vesztes mérkőzéssel foglalkozni. Gondolom, hogy amikor olvasod, Te is valahogy így érzel. Ezt az estét inkább el kellene minél hamarabb felejteni. Tényleg olyan volt az elmúlt hetek után, mint egy rémálom. De vajon mennyire volt várható egy ilyen sokkoló hazai vereség? Még a mérkőzés előtt olvastam egy nagyon érdekes cikket az idei Premier League szezonról. Szóval engedelmeddel, most ezzel nyitnék. A legérdekesebb dolgokat átemelem ide a képekkel együtt. Akit pedig érdekel a teljes cikk, szokás szerint minden forrást, amit felhasználok a mágnestábla alján, megtaláltok. Közte lesz az eredeti cikk is. Kezdjük hát!

 

Premier League

 

Szóval történt velem egyszerű Manchester United szurkolóval, hogy elhittem, talán idén tényleg sikerülhet ismét a csúcsra érni. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Egy vereség persze nem fogja az álmokat szertefoszlatni, ezt is tudom, hiszen a bajnokságra úgy kell tekinteni, mint egy maratonra. Ha az első 5 km-en mindent beleadsz és első vagy, az nem jelenti azt, hogy végig is bírod. A Sheffield United elleni mérkőzés volt a bajnokságban a 20. mérkőzés, amit a United lejátszott. Azaz a forduló előtt pont a bajnokság felénél jártunk. Ezért több oldal is elkezdett a statisztikákkal foglalkozni. Tényleg csak párat így felvezetőnek hoztam. Akit nem érdekel nyugodtan tekerjen lejjebb a következő részig. (Úgy sem látom :) )

 

 

A kép az első helyen töltött napokat mutatja be a 2013/14-es szezontól a forduló előttig. Tényleg el van a Manchester United szokva ettől a magaslati levegőtől. Nem tudom melyik a viccesebb, a Spurs 6 napja, vagy, hogy ők még mindig közelebb vannak, mint előretekintve a Leicester.

 

 

Ugye sokan, sokszor leírták már különböző véleménynyilvánítási felületeken, hogy nagyon álmoskásan, komótosan kezdi a mérkőzéseket a Manchester United. Erre láthatjuk az alátámasztást a fenti képen. Mindössze 3 gólt szerzett az Ole csapat az első negyedórában. Összesen 24 kapura lövést tudtak összehozni a fiúk ebben az időszakban, miközben tízzel többet, azaz 34 lövést engedélyeztek összesen De Gea vagy Henderson kapujára. Láthatjuk, főleg a Shots Against oszlopban, milyen csapatok társaságában van szeretett csapatunk. De talán a Shots sem annyira a Bajnokok Ligája szintű csapatokat sorakoztatja fel. A következő képen egy másik forrásból megerősítem a feljebb bemutatottakat.

 

 

Ha jól megvizsgáljuk a felső képet, akkor láthatjuk, hogy a mérkőzés végén borzasztóan erős a United. Már tíz gól született az utolsó negyedórában. Vajon lehet-e összefüggés, hogy Ole imád a 75. perc környékén cserélni? Elképzelhető, ha előbb cserélne, akkor előbb is billenne ki a mérkőzés képe? Jó kérdés! Ami még érdekes, hogy nagyon kevés ideig játszik a United 2 gólos vagy nagyobb előnyben vagy hátrányban. Összehasonlításképp iderakom a City ezen statisztikáit is, ha már mindig Pepet emlegetem. Meg amúgy is városi rivális, bajnoki cím rivális, hangos szomszéd, mi egyéb más.

 

 

Szóval a Manchester City-nél így néz ki a képlet. Láthatjuk, hogy ők a 16-30 perc közötti időszakot nyomják meg nagyon. Azonban míg a United az első negyedórában három gólt rúgott és már hatot kapott, addig a City hatot rúgott és kettőt kapott. De az is látható, és ez energiatakarékosságban döntő lehet, hogy már 377 percen át legalább kettő gólos előnyben játszhattak. A Unitednál ez 139 perc. Ha a kettőt kivonjuk egymásból 238 percet kapunk. Több mint két mérkőzés a 238 perc. Azaz ennyi ideje volt a City-nek feltételezhetően a pályán pihenni. Igen ám, de a United erénye, hogy hátrányból is bármikor fordít! Kivéve amikor nem, ugye..

 

 

A felső képen azt láthatjuk, hogy a legtöbb pontot hátrányból melyik csapatok gyűjtötték a Premier League éra során. Az alsó képen pedig csak az aktuális évi bajnokok, feltételezve, hogy a Manchester United idén bajnok lesz. Ahogy lent láthatjuk a klubnál ez hagyomány.

 

 

Azt hiszem a következő adat ennél kegyetlenebbül aktuálisabb nem is lehetne, pedig ez még a forduló előtti adat. Azóta mondjuk a szám növekedni nem növekedett, mert egyetlen percig sem vezetett a Manchester United a Sheffield United ellen. A lényege, hogy csupán 171 percig vezetett az Old Traffordon idén a United. Elég megnézni, hogy mely csapatok tudtak még ennél is kevesebbet produkálni.

 

 

Az utolsó, és egyben ez a kedvencem, ezért is hagytam a végére! Ez egy komplexebb ábra, de én most csak a Manchester Uniteddel foglalkozok belőle. Mindegyik csapatról megmutatja, hogy melyik csapat hány %-ban állt a játékperceket tekintve vesztésre, döntetlenre vagy győzelemre. A szeretett csapatunknál ez úgy néz ki, hogy a lejátszott mérkőzéseken 21%-ban állt vesztésre, 52%-ban döntetlenre és a mérkőzések 27%-ban áll nyerésre. Ez pontosan annyi, mint pl. a Crystal Palace győzelemre állási rátája. Mondjuk az elmarasztalt Lampard se tudott jobbat felmutatni féltávnál, Arteta viszont már beelőzött. A Spurs és a City pedig alig állt vesztésre, ez is kiolvasható. Ez az adat ráadásul csak akkor számolja a vezetést, döntetlent vagy vereségre állást, ha a labda játékban van. Szóval nem fordulhat az elő, hogy pl. a United ég 0-1-re, de közben 10 percig áll a játék, mert valaki súlyosan megsérült. Ez csak arra vonatkozik ismétlem még egyszer, ha a labda játékban van.

 

 

Ez persze csak statisztika. Tényleg azért hoztam most, hogy ne csak arról írjunk, hogy mi ment félre a mérkőzésen. Kell egy másik aspektus is. Egy biztos, hogy ami számít az itt látható, a Premier League tabellája így néz ki jelenleg. A cikk pedig még a Spurs - Liverpool mérkőzés előtt íródik, így az még majd variálhatja.

 

 

Manchester United - Sheffield United

 

Most pedig jöjjön, hogy mi történt a mérkőzésen! Mert, hát az olvasók nagy része ezért gyűlt itt össze, nem holmi unalmas statisztikai böngészésre! Az meg van egyébként, hogy a tegnapi napon a Sheffield United nem tudta feltölteni a padra nevezhető 9 játékost, annyi a hiányzójuk? A megengedett 9 fő helyett 6 játékos ült a kispadon.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 3-5-2

 

 

Esküszöm nektek, amikor megláttam a kezdőt, annyira Basaksehir érzés fogott el. Sheffield United, teljesen utolsó, forduló előtt összesen egy győzelemmel. Simának kell lennie, lehet egy picit belealudni, lehet egy picit félvállról venni, úgyis jön az Arsenal elleni idegenbeli mérkőzés. A Basaksehir elleni idegenbeli mérkőzés után a bajnokságban egy Everton elleni túra érkezett. Ott a szégyen után 1-3-ra nyert a United. Én elfogadnám, ha az Arsenalt szombaton 1-3-ra vernék. Ettől függetlenül persze utólag könnyű okosnak lenni. Tuanzebe-t berakta a stáb, kockáztatott, nem jött be. Van ilyen sajnos. Telles adott egy gólpasszt, kb. ennyi volt a mérkőzésen az érdeme. Cavanit inkább eltudtam volna képzelni Martial helyett, de ez van. Nem én vagyok az edző, feldolgoztam. Greenwood pedig a gól után nem csoda, hogy a kezdőben landolt. Hétvégére meg elraktuk a McTominay - Fred párost pihenni. Tuti, hogy kezdő lesz mind a kettő az Arsenal ellen, Pogba meg megy ki a jobb szélre! Vagy nem! Szombaton délután kiderül.

 

A Sheffield United a gyakorlatban egy 5-3-2-s védekező felállást játszott.

 

 

A United, válaszul az öt védőre, fel is küldte nagyjából az AWB és Telles kettőst, Rashford és Greenwood pedig behúzódott szinte Martial nyakára.

 

 

Az átlagos pozícióknál is láthatjuk ezeket a tényeket. Azonban az is kiolvasható, hogy a kelleténél gyámoltalanabbul érkeztek fel a szélső bekkek a támadóharmadba. Ismét a United jobb oldalát támadta jobbára az ellenfél, ezúttal a támadásaik 54%-t indították azon az oldalon.

 

 

Matic visszalépései jelentették a tegnapi napon azt, hogy szét tudta a hazai csapat húzni a pályát a szélső védők feltolásával. A támadóharmadban pedig ha a két szélső védő fel is lépett, akkor is 5 védőre 5 támadó jutott. Nézzünk meg az első félidőből egy nagyjából átlagosnak mondható támadásépítést hazai oldalról. Greenwood oldalán besül, ő ezt okosan érzi, ezért visszajátssza a belső védőnek, hogy a másik irányba keressen helyet a United. Matic láthatjuk, ahogy visszalép a védelembe, Pogba nem kap túl jó labdát középen, lehetne a testtartásán vitatkozni, ilyen állásból mennyire könnyű megfordulni, mennyire nem. Az látható, hogy mire átviszi a United Tellesig a labdát, már oda ér gond nélkül a Sheffield United.

 

 

Vagy vegyük példaként a félidő közepét. Jár a labda jobbról-balra, balról-jobbra.

 

 

De akkor mégis miből alakult ki lehetőség? A Sheffield United ellen érdekes módon nem a felállt védelemmel szemben tudott a United rövid passzokkal lehetőségeket kialakítani. A löbbölések, beívelések után alakultak ki aránylag olyan szituációk, amelyekben határozottan több volt. Nézzünk meg pár ilyet.

 

Rögtön a mérkőzés elején Greenwood és AWB egy egyébként jó figurát csinál meg a jobb oldalon. AWB szépen üresre tud futni Greenwood helyén, ugyanis a fiatal angol mozgásával teljesen kihúzza a szélső szárnyvédőt. Pogba nem AWB-t, hanem egy távolabbi célpontot, Fernandest választja. Talán a labda levételen is látszik, hogy mennyire nem volt éles az MU tegnap.

 

 

Mit mondasz, láttunk már hasonlót? Mondjuk pont a Sheffield United ellen?

 

 

Hiányzott Lindelöf? Legutóbb ezt a gólpasszt ő osztotta ki.

 

 

Greenwood előtt is adódott lehetőség védők mögé belőtt labdából.

 

 

Később szintén Fernandes kapott a mostani mérkőzésen egy jó löbbölést a tizenhatoson belülre. Itt már nagyszerűen kanalazta vissza a labdát középre. Sajnos kimaradt. Volt persze megpattanó felső kapufa, pár szabadrúgás lehetőség is, épphogy csak mellé vánszorgó labda. De én mégis csak ezeket a védelem mögé belőtt labdákat éreztem igazán veszélyesnek és tudatosnak a mérkőzésen. Csak úgy, mint ahogy legutóbb is így tudta a United feltörni a Sheffield United védekezését.

 

 

A gólok története

 

23. perc Bryan 0-1

Lehet vitatkozni, hogy szabályos volt vagy sem. Én azt gondolom, hogy egy kapusnak határozottabbnak kell lennie az ötösön belül. Ha kell lökdösse arrébb, menjen oda a spori, hívja őket félre, de egy kis tiszteletet ki kell tudnia csikarni. De Gea is 2011. július 1. óta van a Manchester Unitednél, azaz ez a tizedik éve. Biztos nem volt neki újdonság, hogy ez történik a szögleteknél Angliában. Nem az ő nyakába szeretném varrni, mert ettől még nem kellene fejpárbajt veszíteni, de lélektani hadviselés igenis kell tőle az ötösön belül. Jelenleg minden elmondható, csak az nem hogy félnének tőle, mint a tűztől.

 

 

2020.12.17. Sheffield United - Manchester United

Hasonló?

 

 

64. perc Maguire 1-1

Szöglet utáni gólra, szöglet utáni gól a válasz.

 

 

Mondjuk ezt a figurát sikerült nekik majdnem kétszer is eladni.

 

 

Plusz, ha már itt tartunk és elemezzük a szögleteket, akkor ez a gól szerintetek szabályos volt vagy sem? O.o Érvek és ellenérvek! Kommentszekcióba velük!

 

 

Tépjünk fel még egy sebet, nézzük meg a vendégek győztes gólját.

 

74. perc Burke 1-2

Egy labdavesztésből indul az egész. Matic cipeli fel a labdát, majd odadobja Martialnak, akit három ember csak legyűr. Mégsem egy McTominay a srác.

 

 

Szóval Matic indult meg a labdával a bal oldalon. Ütközésig is vezette azt, hogy kicsalogassa az embert. A labdavesztést megelőző labdakihozatalt is nézzük meg.

 

 

Tényleg nem kekeckedésből, de kiemelném, hogy Martial a labdakezelés pillanatában teljesen háttal van az ellenfél kapujának.

 

 

Azonban, hogy megvédjen Martialt, előhúznám Maticot, aki számomra teljesen érthetetlen módon elfutott Martial elől. Ha feldolgozom, hogy Martial az ellenfél kapujának háttal veszi át a labdát, akkor csak Matic lett volna neki jó visszapasszra szemből. Erre Matic befut a háta mögé? Maradt Telles, de mire Martial észbe kap, három irányból ugranak rá. Csoda aztán, hogy a Telles és Matic által üresen hagyott helyen támadnak vissza?

 

 

Ezután jött a kabaré a tizenhatoson belül. Maguire hazagurította 1,5 méterről. De Gea kibikázta a tizenhatos széléig SE, Tuanzebe pedig a szerencsétlen mozdulat előtt még kényszerítőzött egyet az ellenféllel. Azonban most csak a bakiparádé végét nézzük meg, mert túl sok lenne a rosszból. Az arányokat pedig meg kell tartani. Egy kis jó egy kis rossz, mint az eredmények.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Véleményem szerint az utóbbi hetek hajtása jött ki a csapaton. Kicsit le lehetett sajnálni a Sheffield Unitedet, még ha csak tudat alatt is tették. Azt gondolom, hogy szurkolótársaim közül is jó páran úgy gondolták, ha a szívükre teszik a kezüket, hogy ez ma egy sima siker kell, hogy legyen! Remélhetőleg ez csak egy kilengés volt és nem a hullámvasút alja következik. Láttuk a Spurst, hogy ősszel miután vezette a tabellát, hogy szórta el a pontokat. Hamar lehet itt sok pozíciót veszíteni. Az pedig tuti, hogy nem csak a bajnoki címért folyó küzdelembe, de a TOP 4-ért folyóba sem fér bele ilyen szintű botlás. Inkább akkor legyenek döntetlenek a rangadók, de ezeket a meccseket húzni kell! Érdekes lesz látni, mi fog történni szombaton az Arsenal ellen.

 

Ole cseréi:

66. perc Cavani - Greenwood helyett. Mondjuk azt, hogy posztra cserélt. Bár Cavani középen játszik, de Martial kihúzódott szélre.

Burke 74. perc 1-2

82. perc Shaw - Telles helyett. Posztra cserélt a stáb.

83. perc Van de Beek - Tuanzebe helyett. Végre kockáztatás.

 

Én azt gondolom, hogy a mai modern fociban egyszerűen nincs ennyi időd agyalni. El nem tudom képzelni mi tartott közel tíz percig, hogy kockáztassanak. Jóvá kellett hagynia Phelannek, Carricknek, Fletchernek, Woodwardnak, Sir Alexnek? Amikor a 74. percben odahaza ég a ház, akkor nincs közel 10 perced gondolkozni! Készülnöd kellett volna előre az A terv mellett (amikor minden szép és jó) B és C tervvel is. A 75. percben már fel kellett volna tolni mindent a pirosra. Az 1-2 és az 1-3, ha nem is jön be, ugyanannyit ér. Nullát!

 

Legyen ez a végszó! Köszönöm, hogy itt voltál és elolvastad!

 

 

Források:

https://www.statsperform.com/resource/the-real-deal-taking-stock-of-manchester-united-at-the-halfway-point/

https://www.eredmenyek.com/merkozes/8fgLq0Uq/#osszeallitasok;1

https://understat.com/team/Manchester_City/2020

https://understat.com/team/Manchester_United/2020

https://www.whoscored.com/Matches/1485407/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Manchester-United-Sheffield-United

https://understat.com/match/14628

https://football.instatscout.com/matches/1724989


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!