Gill:Egy korszak ért véget

David Gill az MUTV-nek adott interjút, Sir Alex Ferguson visszavonulásának bejelentését követõen ...


Mit gondolsz a mai nap hírérõl?

Ez egy fontos nap a menedzser, a klub, a rajongók és a futball világának egyaránt. Érthetõ, hogy egy bizonyos szomorúság árnyalja be ezt a napot, hisz nagyon nehéz búcsúztatni egy olyan nagy embert, egy olyan hatalmas menedzsert, mint õ, akihez hasonlót soha nem ismertem, aki ilyen sikeres pályafutást tudhat maga mögött 26 évre visszatekintve. Szomorúsággal tölt el mindannyiunkat a távozása, de ha õ úgy érezte, hogy most jött el az idõ, nem tehetünk mást, mint hogy tiszteletben tartjuk a döntését.

 

 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy "miért pont most"?

Azt hiszem egy tavalyi nyilatkozatában már utalt rá, hogy a sikeres pályafutás és a család nem összeegyeztethetõ, de hogy miért pont most döntött így? Talán mert nem hagyhatta el addig a klubot, amíg vissza nem szerzik a koronát. Fantasztikus volt az idei szezon. És ugyan ki is róhatná fel neki, hogy egy sikeres szezont követõen akart visszavonulni? Azt hiszem bõségesen kiérdemelte az elmúlt 26 év során, hogy egy újabb bajnoki címmel a zsebében vonuljon vissza. Fontos megemlíteni, hogy személyes okokból döntött így és egy remek, minden szempontból erõs csapatot épített, mely távozását követõen is megállja a helyét az elkövetkezendõ években.

 

Mióta volt errõl szó a kulisszák mögött?

Nem hiszem, hogy lenne értelme belemenni a részletekbe. Nyilván egy ilyen döntés nem egyik napról a másikra születik. Már jó pár éve a levegõbe volt, óvatosan már beszéltünk is errõl egy pár alkalommal és tudtuk, ha végleg eldönti, jó idõben közölni fogja. Ezt meg is tette a klub vezetésének egy szûk körével. Meghozta a döntését, megbeszéltünk ezzel kapcsolatba mindent és bejelentettük a visszavonulását.

 

Hogyan lehet pótolni Sir Alex Fergusont? Õ egy ikon...

Igen õ egy jelenség, amelyhez hasonlót soha nem fogjuk újra látni, annak tekintetében semmiképp, amit tett ezért a klubbért. Nem tudom, milyen volt 1986-ban még nem voltam mellette, de azt láttam, milyen óriási változások történtek 1997 óta. Mindannyian tudtuk, hogy egyszer eljön ez a nap. Egy nap úgy dönt, elég volt és azt mondja: "elértem a célom, megtettem, amit akartam, ideje tovább állnom." Ha megnézzük a csapat összetételét, legfõképp a játékosok korát, ahogyan a tapasztalt futballisták és az ifjak lendülete kiegészítik egymást, láthatjuk, hogy Ferguson nem egy szezonra épített csapatot. Bárki is lépjen a helyére, irigylésre méltó örökség száll rá. Amellett, hogy a Manchester United családjának támogatását élvezheti, egy nagy klubot, egy hatalmas infrastruktúrát, egy folyamatosan bõvülõ edzõközpontot egy kivételes stábot örököl majd, egy élvonalbeli bajnokcsapatot is kap. Szerintem egyetlen nehéz dolga, csak az lesz hogy megszámlálja a trófeákat a vitrinben. Ez egy álom munka szerintem.

 

Mikor várható az új menedzser bejelentése?

Nem mondhatok konkrét dátumot, az csak újabb spekulációknak adna alapot. Amilyen gyorsan csak lehet, cselekszünk és amilyen hamar lehetséges bejelentjük.

 

Milyen típusú vezetõvel számol a vezetõség?

Mindenképp hosszútávra tervezünk. Ahogyan ezt már sok-sok éve megoldotta Sir Matt Busby és Sir Alex. Olyan vezetõt keresünk a Manchester United élére, akit nem csak az elsõ csapat sorsa érdekel, aki aktívan bekapcsolódik az utánpótlás nevelésbe, aki hosszú távú sikereket akar elérni a klubbal. A szakmai tudás mellett nagy figyelmet fordítunk a klubhûségre is. Olyan menedzsert keresünk, aki megfelel ezeknek a kritériumoknak. Nyilván mindezek mellett rendelkeznie kell hazai és európai tapasztalatokkal is. Nem lesz egyszerû, de amilyen gyorsan csak lehet, ki fogjuk nevezni az új menedzsert.

 

Sir Alexnek lesz beleszólása az utódja kiválasztásába?

Nagyon is. Az õ véleménye elengedhetetlen. Senki sem tudhatja jobban, mint õ, ki lehet a megfelelõ személy a Manchester United irányítására. A tulajdonosok és az igazgatótanács is sokat ad a véleményére, ahogyan anno Sir Bobby Charltonnak is döntõ szava volt ebben. Természetes, hogy számítunk Alex szakértrelmére.

 

Sir Alex továbbra is a klub közelében marad?

Az igazgató tanács tagja és a klub nagyköveteként marad a klubnál, ami hatalmas kincs a számunkra. Biztosan mondhatom, hogy Sir Alex Ferguson az az ember, aki pontosan tudja, mikor és mibe kell beleszólnia. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy soha sem követné el azt a hibát, hogy beleszóljon az új menedzser munkájába.

 

Milyen örökséget is hagy hátra? Ez többrõl szól, mint a trófeák?

Egy klub, egy játékos vagy egy menedzser sikereit a megnyert címek alapján ítélik meg. De nyilvánvaló, aki Sir Alex helyébe lép az nem csak a trófeákat és egy sikeres klubot örököl. Egy olyan kivételes családias szellemiségben mûködõ klubot hagy hátra Alex, amelyre a sportban kevés példát találunk. Õ megtartotta és megtalálta a szerepét családias légkör megteremtésének a futballban. Számtalanszor hallhattuk, hogy pártfogásába vette a gyengébbeket, kiállt elbocsájtott edzõk mellett, biztatta a fiatal pályakezdõ trénereket. Figyelmét nem csak a klubon belüli események kötötték le, de az elsõ mindig a Manchester United volt a számára. Mindegy, hogy egy sztárjátékosnak, vagy a carringtoni személyzet egyik tagjának volt problémája, az õ ajtaja mindenki elõtt tárva állt. Így sikerült megtartania a családias légkört a klubban, még ebben a sikerorientált rohanó világban is, ami a sportot is utolérte az elmúlt évek során.

 

Te végig elég szoros kapcsolatban voltál a mesterrel. Van olyan emléked, amelyre különös szeretettel gondolsz vissza?

Nem. Nincs EGY olyan emlékem. Egy sor olyan emlékem van. És ha a legnagyobbra vagy kíváncsi, akkor az, a mellette eltöltött minden egyes pillanat. Mellette dolgozni, az volt a pályám csúcsa, a legjobb dolog, ami a pályafutásom során történhetett velem.

 

 

Mind a ketten távoztok a United élérõl. Van mitõl tartaniuk a Vörös Ördögök szurkolóinak?

Errõl szó sem lehet. A keret és az infrastruktúra fantasztikus. Ed Woodward veszi át a helyem, õ egy remek szakember és valószínûleg az új edzõvel is olyan kiváló munkakapcsolatot alakít majd ki, ami köztem és Alex között volt. Biztos vagyok abban, hogy a vezetõségen keresztül, a személyzet minden egyes tagja a pályamunkásokig segítségükre lesz abban, hogy sikeresen irányítsák a Manchester Unitedet. Egy új korszak kezdõdik, de Alex és én továbbra is minden erõnkkel azon leszünk, hogy segítsük a munkát. Személy szerint én alig várom a jövõt és az új vezetés sikereit. Szeretném látni, ahogyan a Manchester United zsúfolt stadionban, újabb és újabb sikereket ér el.  Biztos vagyok benne, hogy ez így is lesz!


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!