Ki az Old Trafford erõsembere?

Louis van Gaal jövõje továbbra is bizonytalan a Manchester Unitednél, de ki fog dönteni a sorsáról? Milyen érdekek, és személyek lehetnek hatással a döntésre?


Úgy tudni, a Manchester United ügyvezetõ-igazgatója, Ed Woodward megbeszéléseket folytatott a klub rangidõs játékosaival és munkatársaival, hogy megvitassák Van Gaal és a csapat utóbbi idõben nyújtott teljesítményét.

 

Azonban, ellentétben a ma reggel megjelent információkkal, a Sky hírforrásai tudni vélik, Van Gaal nem ajánlotta fel lemondását a szombati, Southamptontól elszenvedett 1-0-s vereséget követõen - amely eredményeként a Vörös Ördögök egy Premier League szezonban még soha nem rendelkeztek ilyen kevés pontszámmal egy adott szezon ezen szakaszában.

 

Mivel pozíciója és annak sorsa továbbra is reflektorfényben van, tekintsük át a kulcsfontosságú kérdéseket a holland szakember munkálkodásával kapcsolatban, és hogy kik azok a kulcsfigurák, akik kimondják majd a végsõ döntést jövõjét illetõen...

 

Hányan alkotják a United vezetõségét?

 

12 tagja van a klub igazgatótanácsának, köztük Woodward, az amerikai tulajdonos Glazer család 6 tagja, a kereskedelmi vezetõ Jamie Reigle, és a klub cégcsoportját vezetõ Richard Arnold.

 

Richard Arnold

 

Mellettük van egy nagyköveti státuszban lévõ csoport, amelynek tagja a klub egykori menedzsere, Sir Alex Ferguson, a klublegenda Sir Bobby Charlton, és a korábbi ügyvezetõ David Gill.

 

Tehát bármely menesztés ezen csoport döntésének eredménye?

 

Nem. Egyetlen ember felelõs egy személyben a menedzserek kinevezéséért és eltávoláításáért, aki nem más, mint Woodward, aki közeli kapcsolatot ápol a Glazer családdal, akik megbíznak benne a nagy döntések meghozatalakor.

 

A Sky Sports News HQ értesülései szerint a vezetõség többi tagjával nem kerül egyeztetésre a végsõ döntés, így a figyelem egyértelmûen Woodwardra irányul a döntés meghozatala kapcsán.

 

A korábbi befektetési bankárt 2012-ben nevezték ki a vezetõség tagjává, és õ volt a David Moyes 2014-es kirúgásáért, illetve a Louis van Gaal ugyanezen év nyarán történõ kinevezéséért felelõs személy is egyben.

 

Minderrõl Sir Alex Ferguson önéletrajzi könyvébõl is értesülhettünk, aki így emlékezett vissza David Moyes kirúgására, amelyrõl nem tudott azt megelõzõen.

 

"Aberdeenben tartózkodtam, amikor az események elkezdtek pörögni" - írta.

 

"Azon a bizonyos hétfõn visszarepültem Manchesterbe, és egy mellettem ülõ ember olyan újságot olvasott, amiben ezt írták: 'Kirúgják David Moyest'."

 

"Mikor visszaértem, beszéltem Ed Woodwarddal, de addigra a végsõ döntést már meghozták."

 

Tehát Van Gaalt Woodward választotta...?

 

Igen, és híresztelések szerint azzal az ígérettel, hogy annyit idõt ad neki, amennyit csak lehet.

 

Van Gaal kinevezésének 2014. májusi bejelentését követõen Woodward így beszélt új választottjáról:

"Louis van Gaal személyében a modernkori futbal egyik legkimagaslóbb menedzsere ülhet le a kispadunkra ... a vezetõség teljes mértékben a tervei mögött áll."

 

És míg Woodward a szurkolói kritikák kereszttüzébe került a United utóbbi idõben véghez vitt átigazolási politikája miatt, Van Gaal korábban ezt mondta vele kapcsolatban:

"Nem hiszem, hogy a kritikusoknak kételkedniük kellene Ed Woodwardban, mert már számos éven keresztül bizonyította, hogy õ a megfelelõ személy a megfelelõ pozícióban."

 

Hatással lehet ezúttal bárki a döntésre?

 

Bár a végsõ ítéletet Woodward fogja meghozni, a United számos sztárjátékosának már kikérte a véleményét, a helyzet alakulásakor pedig folytatódhat a keret rangidõs játékosaival való egyeztetés.

 

A korábbi ügyvezetõ-igazgató, David Gill is hallathatja hangját, miután 10 évig töltötte be Woodward jelenlegi pozícióját, amely során öt Premier League bajnoki címet, és egy Bajnokok Ligája serleget hódított el a csapat.

 

Egy korábbi, BBC-nek adott interjújában Gill betekintést engedett a klubnál folyó döntési folyamatokba:

"Két vezetõség van - a New York-i értéktõzsdén bejegyzett, ahol a fontos döntéseket meghozzák, és amelyet Woodward irányít."

 

David Gill és Sir Alex Ferguson

 

"Illetve a futballklub vezetõsége, Sir Bobby Charltonnal és Sir Alex Fergusonnal, amely egy nagyköveti vezetõség, és különbözõ, futballal kapcsolatos témákat vitat meg."

 

"Ha a New York-i vezetõség egyeztetni akar velünk bizonyos témákban, akkor megfogják tenni. Sir Alex irányítása alatt nagy sikereket értünk el, amelyeket folytatni kívánunk. A klub hihetetlenül erõs, az általuk kötött ügyletek nagyon stabil alapot biztosítanak, és mindenki keményen dolgozik, hogy újra sikeres korszak köszöntsön ránk. Mindannyian ezt akarjuk."

 

Van, aki támogatja Van Gaalt?

 

Bár a klub vezetõségének tagjai nyilvánosan nem beszéltek, a United globális nagyköveteként tevékenykedõ Bryan Robson állítása szerint Van Gaal élvezi a klub hierarchiájának támogatását.

 

"680 millió szurkolóval rendelkezünk világszerte, ez pedig nagy nyomást helyez ránk, mert ki kell õket szolgálnunk" - kezdte a Times of Indianak.

 

"Újra kell építenie azt a klubot, amelyet David Moyes hagyott maga után, és vissza kell juttatnia õket oda, ahol Alex Ferguson alatt voltak."

 

"Ez nehéz feladat lesz, mivel a szurkolók izgalmas futballt és eredményeket akarnak. De Louis nagyfokú támogatást élvez a klubon belül."

 

Ferguson korábban elmondta, a holland megfelelõ pedigrével rendelkezik a feladat sikeres ellátásához, az adidas vezérigazgatója, Herbert Hainer ugyanakkor egy interjúben jelezte, a csapat mezgyártó szponzora nem maradéktalanul elégedett a klub formájával.

 

"A Man Utd jelenlegi játékstílusa nem egészen olyan, amilyet látni szeretnénk" - mondta.

 

December végén a Manchester United csapatkapitánya, Wayne Rooney így nyilatkozott a Sky Sportsnak:

"Harcolunk a menedzserért és megpróbáljuk megfordítani a körülöttünk lévõ dolgokat, és helyre hozni az eredményeket."

 

Mi következik?

 

Van Gaal a mai nappal visszatért Hollandiából, ahol lánya születésnapját ünnepelte családjával, hogy levezényelje a United edzését, ahol a pénteki, Derby County elleni FA-kupa mérkõzésre készültek.

 

A Sky Sports Newsnál arra számítanak, a világ legrégebbi kupasorozatának negyedik fordulójában is Van Gaal ül majd a csapat kispadján - azonban igencsak vékony jégen táncol, ami manchesteri jövõjét illeti.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!