Híres magyar Vörös Ördögök: Gerendás György

Gerendás György exkluzív interjút adott a ManUtdFanatics.hu új rovatának, amelyben híres magyar Vörös Ördögökkel beszélgetünk a klubról!


ManUtdFanatics.hu: Kérem, meséljen arról, mi fogta meg Önt a Manchester Unitedben!
Két dolog van, amit nagyon szeretek az angol futballban: a Manchester United és a tradíciók. Tudom, hogy az angliai, vagy manchesteri elképzeléseknek ellentmond, de ha éppen nem a Manchester meccsét nézem, tehát ha a United nem játszik, (hiszen a tv-ben a legtöbb angol meccset figyelemmel követem) akkor mindig megnézem a Poolnak a meccseit is, amirõl tudom, hogy szentségtörés, de úgy vélem, ez a két klub, amelynek a legnagyobb a hagyománya, és én nagyon szeretem a tradíciókat.
 
ManUtdFanatics.hu: Ki a kedvence a Vörös Ördögök közül, az egykori és a jelenlegi csapatból?
Tudom, most inkább játékost kéne mondani, de én Sir Alex Fergusonnal vagyok úgy, hogy Õ volt az, aki engem nagyon megkapott. Ha mindenképpen játékost kell mondanom, Cantonát mondanám, aki nagyon közel állt az én mentalitásomhoz, én sem vagyok egy nagyon nyugodt, higgadt ember.
 
ManUtdFanatics.hu: Mit jelent Ön számára Sir Alex Ferguson, illetve mi volt az elsõ reakciója, amikor a távozásáról értesült?
Az elsõ reakcióm az volt, hogy lemondom a DIGI-nek az elõfizetését, mert ugye csak azért van nekünk megrendelve, hogy nézzem a Manchester meccseket. Dehát ez nem ilyen egyszerû, hiszen én nem Fergusonnak voltam a drukkere, hanem egy csapatnak. Ettól még nagyon-nagyon nem esett jól. 
 
A Manchester mostani botlásait azért nem feltétlenül az új edzõnek a rovására írom, hanem inkább Fergusonnak. Neki nem tudom megbocsájtani, hogy Õ már nincsen a csapat élén. Pedig teljesen elfogadom, hogy ez az életnek a rendje.
 
ManUtdFanatics.hu: Mit gondol, David Moyes meg fogja állni helyét a United kispadján?
Azt gondolom, hogy igen, mert ez nem egy kapkodós klub. Ez a klub, ha valaki letette már a névjegyét, akkor annak normális idõt ad. 
 
Nyílván nem szabad összehasonlítani a magyar futballt az angollal, minimális szinten se, de ha nálunk úgy gondolják, hogy odamegy egy edzõ - és jellemzõen ugye nálunk az edzõknek nagy százaléka vagy mester vagy mágus - úgy vélik, hogy ez a mester vagy mágus egy csodát fog tenni. 
 
Csodák nincsenek, meló van, valami koncepció van, egy felépítmény van. Én úgy gondolom, hogy Moyesnak nagyon-nagyon nehéz feladata van, hiszen neki egy alapvetõen védekezõ csapatból, egy védekezésbõl támadást indító csapatból kellett átjönni, egy olyan klubnak a kispadjára, ahol azért zömében - pláne angol szinten, egy nagyon-nagyon komoly labdabirtoklós csapat és támadó szellemû együttes volt, ugyanakkor én nem ismerem õt annyira, de azt gondolom, hogy Angliában vannak jó szakemberek, így most a Manchesternél is. Sir Alex Fergusonnak nem tudom mennyi volt ebbe a beleszólása, de ha úgy gondolták, hogy ezt megoldja, akkor biztos megoldja. Én úgy gondolom, hogy a Manchester United pont az a klub, amelyik megadja számára a megfelelõ idõt.
 
 
ManUtdFanatics.hu: Ha személyesen találkozhatna Ryan Giggs-szel, mi lenne az a kérdés, amit feltenne számára?
Nem fogok vele személyesen találkozni, úgyhogy nyugodtan megkérdezhetem, hogy mégis honnan ez az erõ? Tényleg, olyan megdöbbentõ, hogy én magam is 39. évemben hagytam abba a sportolást, de nekem már az utolsó év nyûgnek tûnt. Én viszonylag jó szinten, tehát olasz bajnok csapatból mentem el, de mondom, már nyûgnek tûnt, rajta viszont mind a mai napig nem látom ezt.

 

 

ManUtdFanatics.hu: Ön, mint az Egri Vízilabda klub edzõje, mentalitásából adódóan melyik játékossal/játékosokkal dolgozna szívesen együtt a Manchester United együttesébõl, és miért?

Én úgy gondolom, hogy egy Rooney lenne az ideális - mert pont ugye említettem Cantonát - én hiszek a problémásabb emberekben. Úgy vélem, ha egy problémás ember találkozik egy problémás edzõvel - mert ugye rám is általában azt mondják, hogy az vagyok - akkor sokkal elõbb kerülnek ugyanarra a hullámhosszra és sokkal jobban megértik egymást, sokkal jobban tudják egymást támogatni, mint teljesen eltérõ mentalitású emberek. Én, hogy ha futballedzõ lennék, mint ahogy nem vagyok, vagy azt mondom, hogy lenne egy olyan tehetségem a vízilabdában, mint Rooney, akkor azzal nagyon szívesen dolgoznék.


ManUtdFanatics.hu: Járt már az Old Traffordon?

Nem! Ez egy nagy hiba, ugyanakkor biztos, hogy nekem ez az utolsó évem Egerben. Angliába szoktunk kimenni, de ott általában London a célpont, így Manchesterbe még nem jutottam el. De azt mondtam, hogy egyszer mindenképpen szeretnék az elkövetkezõ 10 évben eljutni az Old Traffordra.


ManUtdFanatics.hu: Mit gondol a United esélyeirõl ebben a szezonban?

Én úgy gondolom, hogy nem esélyesek. Persze nagyon jó lenne. Úgy éreztem a tavalyi, illetve a tavalyelõtti évben is, - amikor nüansznyival lett második a  csapat - hogy abszolút megnyerheti a bajnokságot. Ahogy indult az év, azt mondtam, hogy talán most is, de nekem egyenlõre kicsit sótlan az együttes. Úgy gondolom azért sótlan, mert egy nagyon-nagyon markáns középpályás hiányzik, tehát amit ugye még az utolsó éveiben is, jobb meccsein Scholes produkált - tehát tudott egy kis fazont adni a passzaival, a váratlanságaival - az, ami jelenleg borzasztóan hiányzik a csapatból. Egy picit úgy érzem, hogy pici összevisszaság lett ebben az évben. Borzasztó sok a csatár, ott vannak a védõk, ott van a középpályás sor is, amely viszonylag jó. Akiben én látnám az elõrelépést, azok - nem tudom, hogy miért, valószínûleg több oka van - keveset játszanak. 

 

A lényeg, hogy nincs egy markáns középpályása a csapatnak, mert Carrick az egyik, aki az én megítélésem szerint ilyen lenne, de õ ugye egy védekezõ középpályás - mert õ semmiképpen sem támadó szellemû - s ha õ adja a Manchester Unitedben a legtöbb passzt, akkor ott valami gáz van. 


ManUtdFanatics.hu: Mennyire tudja összeegyeztetni az életét a United szurkolással, illetve milyen sûrûn látja a csapat meccseit?

Ezt nem én határozom meg, hanem a vízilabdaszövetségnek a versenykiírása. Ha szerencsés a szituáció, és ha vasárnap vagy hétfõn játszik a United, akkor mindig látom a meccseit. Ha szombatonként van, akkor pedig attól függ, hogy a mi meccsünk mikor van. Most szombaton [a Southampton ellen] ugye délután 4-tõl játszik a csapat, nekünk 18 órától meccsünk van, ami azt jelenti, hogy nekem 16:30-kor el kell innen indulni a lakásból, tehát gyakorlatilag az elsõ 25 percet látom majd.

 

 



ManUtdFanatics.hu: Mit szólt Maourane Fellaini érkezéséhez?

Nem örültem neki, pont azért, amit elmondtam. Õ ugyan egy támadóbb felfogású középpályás, aki biztos, hogy egy nagyon jó játékos és remekül játszott Moyes elõzõ csapatában, az Evertonban, de az elõzõ évben, amikor Kagawa idejött, akkor azt mondtam, hogy õ jó lesz és megoldódik a probléma, de ez a fiú valamiért nem tudott gyökeret verni, illetve lehet még tudna. Én úgy érzem, õ az a játékos, akiben valami fantázia lenne, én számára biztos több bizalmat adnék, dehát én nem látom az edzésmunkájukat, nem látok semmit, hogy ugye õ hogy illeszkedi bele ebbe. Én Fellainit nem érzem egy olyan fajsúlyos játékosnak, mint volt Scholes vagy akár Gerrard, vagy Lampard, akik szinte egymaguk szokták a csapataikat elvinni, de ide sorolható Özil is. Özilt például borzasztó jól el tudnám képzelni ebben a csapatban, mást nem nagyon. 

ManUtdFanatics.hu: Kérem, állítsa össze a saját álom tizenegyét, a mindenkori United játékosokból!

Nem tudom, hiszen annyira visszamennék, annyit láttam a régiekbõl is... Ugye most leszek 60 éves és azok a régi csapatok is bennem vannak, ugyanakkor azok úgy vannak bennem, hogy nagyon-nagyon ritkán láttam õket. A 60-as, 70-es években nem nagyon lehetett látni ezeket a csapatokat, abból a néhány meccsbõl meg ugye nem lehet leszûrni sokat.


ManUtdFanatics.hu: Ismeri a ManUtdFanatics.hu honlapot?

Nem. Megmondom õszintén, kicsit ilyen maradibb ember vagyok, viszonylag minimálisan használom a netet. 


ManUtdFanatics.hu: Milyen tervei vannak a jövõre nézve?

Egyelõre annyi, hogy 8 hónapra le tudom mérni - a bajnokságnak a végéig - amíg itt vagyok Egerben edzõ. Hogy azután mi lesz... Semmiképp sem szeretném magam idegesíteni, vagy görcsölni. Úgy vagyok vele, hogy valami biztosan kialakul.

 

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Gerendás Györgynek az interjúért!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!