Fellainivel nyertek a belgák

Marouane Fellaini és Adnan Januzaj csatlakoztak manchesteri csapattársaikhoz, van Persie-hez és Evrához a világbajnokság negyeddöntõibe, miután Belgium egy elképesztõ mérkõzésen, hosszabbítás után 2-1-re legyõzte az Egyesült Államok válogatottját.


Fellaini 120 percig a pályán volt Salvadorban, Adnan Januzaj azonban csak a kispadon kapott helyet. Belgium Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku találataival jutott a legjobb nyolc közé.

 

Két perc sem telt el, Tim Howardnak védenie kellett Divock Origi próbálkozásánál egy olyan õrületes és izgalmas találkozón, ami alatt a belgák rengeteg helyzetet alakítottak ki.

 

Az Egyesült Államok nehezen tudta megállítani Origit és a szélsõt, Eden Hazardot, míg az európai csapatnak a kontrákra kellett figyelnie. De Bruyne elõtt hatalmas lehetõség adódott, de a Chelsea egykori játékosa jó helyrõl kapu mellé tüzelt. Fellaini minkét tizenhatoson belül próbálta kihasználni fizikai erejét és a 25. percben közel is járt csapata a gólhoz, ám a középpályás beadását Jan Vertonghen nem tudta kapuba juttatni.

 

Az elsõ félidõ legnagyobb amerikai helyzete Clint Dempsey elõtt alakult ki, ám a támadó lövését könnyedén fogta Thibaut Courtois.

 

 

A szünet után is a belgák voltak aktívabbak támadásban és miután Fellaini próbálkozása elkerülte a kaput, Origi fejese hullott a lécre, majd Dries Mertens tüzelt Howard kapuja mellé. Ám USA sem adta fel, és Graham Zusi lõtt egy kapu elõtt kialakult tömörülés végén.

 

A Lille csatára, Origi továbbra is nyugtalanította az amerikai védõket és újra védésre késztette a United korábbi hálóõrét, majd a másik kapunál ismét Dempsey tesztelte Courtois éberségét.

 

Tizenöt perc volt már csak hátra a rendes játékidõbõl, mikor a csereként beálló Kevin Mirallas megtörhette volna a gólcsendet, Origitõl kapott átadás után már csak Howard eszén kellett volna túljárnia, de a kapus lábbal beleért a lövésbe, ami így elkerülte a kaput.

 

Howard és a védõ, DaMarcus Beasley szinte minden belga lövésbe belevetették magukat, ám úgy tûnt, USA kezd fáradni, mégsem voltak hajlandóak bedobni a törülközõt. Hazard lõtte ki az oldalhálót, majd a csapatkapitány, Vincent Kompany kísért végig egy támadást és késztette munkára Howardot. Ezt követõen, már a ráadás pillanataiban Fellaini bólintott még kapu fölé.

 

Volt még valamennyi idõ, ami elég volt arra, hogy az amerikaiak cseréje, Chris Wondolowski hatalmas helyzetet puskázzon el, bár a partjelzõ tévesen lest jelzett az esetnél. Végül minden kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás.

 

Az újraindítás után nem tartott sokáig a góltalanság, Belgium ugyanis már a harmadik percben elõnyhöz jutott. Lukaku - aki Origi helyére állt be - futott el a jobb szárnyon, passzolt De Bruyne-höz, aki helyet teremtett magának és laposan a hosszúba gurított. Lukaku és Mirallas is megduplázhatta volna csapata elõnyét, ám mindketten kihagyták helyzetüket, azonban az elõbbi egy, De Bruyne-tõl kapott labdát végül sikeresen a hálóba juttatott.

 

 

Már a hosszabbítás második felében járt a mérkõzés, amikor visszajött USA a meccsbe. Michael Bradley zseniális felívelését a csereember, Julian Green lõtte el minden labdakezelés nélkül, csodás gólt szerezve és elképesztõ végjátékot ígérve. De annak ellenére, hogy Howard sokadik védését is bemutatta, valamint Courtois egy elképesztõ szabadrúgás variáció végén Dempsey lövését mentette, Jörgen Klinsmann csapata már nem tudott kiegyenlíteni.

 

A belga világbajnoki mese tovább folytatódik, Januzaj és Fellaini immár az Argentína elleni negyeddöntõre készülhet, melyre szombaton, 18 órai kezdéssel kerül sor.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!