Webbel, vagy nélküle?!

Számos riválisunk és szurkolóik sokszor hangot adtak annak, hogy a nemrégiben visszavonult Howard Webb nem is egyszer kedvezett a Unitednek. Nézzünk egy kis statisztikát!


Webb a múlt héten döntött úgy, hogy 25 játékvezetéssel töltött év után szögre akasztja a sípot és visszavonul.

 

A 43 éves sípmester az egyetlen aki ugyan azon évben vezethetett VB és BL döntõt is, ugyanakkor a labdarúgástól még sem vonul teljesen vissza, ugyan is a bíróképzés aktív részesévé válik.

 

Amellett, hogy az egyik legelismertebb játékvezetõ volt, az ellenfél tábora gyakran bírálta állítólagos United favorizálása miatt. Bizonyíthatók ezek a nézetek? Vajon a United tényleg jobban teljesített mikor Webb vezette a mérkõzéseinket? Nézzük meg közelebbrõl:

 

 

A 47 mérkõzésbõl, amit Webb vezetett a United 29-et nyert meg, így kis híján 62%-át hozta ezen mérkõzéseknek. 12-õt elvesztettek a Vörös Ördögök és mindössze 6 mérkõzésen nem született döntés.

 

Ez mindösszesen 10 év eredménylistája, miután Webb ennyi idõt töltött a legmagasabb szinten. Ezen idõ alatt a United 5 PL címet szerzett úgy, hogy Webb maximum 7 meccset fújt nekünk egy szezonban. A maradék 31 meccset más bírók fújták ugyebár, így e szerint Webb "hatása" igen csak elhanyagolható a bajnoki címek megszerzésében.

 

 

Ha százalékosan megnézzük az elsõ 9 évét a PL-ben, mikor még Ferguson ült a United kispadján, akkor látható, hogy jórészt a Webb által vezetett meccsek felét nyerte csak meg a United. A skálából egyedül a 2010/11-es szezon emelkedik ki, mert ott mind a négy mérkõzést a Manchester nyerte meg. Az is igaz, hogy Fergie nem nagyon vesztett el egy szezonon belül 2-nél több meccset! Míg az elõzõ szezonban Moyes a 3, Webb által dirigált meccsét egyaránt elveszítette.

 

Mi újság a tizenegyesekkel?

 

Ami kicsit alátámaszthatja az ellenszurkolók igazát az az, hogy Webb a United ellen mindössze egy 11-est fújt be. Míg a United részére 7-et. Emlékezetes mérkõzés és remek példa a 11-esek terén a 2012-es Chelsea elleni meccsünk, mikor is a kékek már 3-0-ra vezettek, majd elõbb két 11-es góllal, amiket Rooney szerzett szépítettünk és a végén Chicharito találatával pedig 3-3-ra hoztuk a mérkõzést.

 

Kalandozásunk végén még ejtsünk pár szót a lapokról is:

 

Ez a statisztika sem azt hivatott megerõsíteni, hogy Webb különösen kedvezett volna a United számára. 84 lapot osztott ki összesen a Unitednek, 82-õt az ellenfeleknek, 2-2 pirossal mindkét oldalon. A mérleg tehát ebben az esetben is igazságosnak mondható.

 

Ha a számoktól eltekintünk, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy Howard Webb nem csak a PL, de talán a világ egyik legjobb játékvezetõje is volt. További életéhez és munkájához pedig minden jót és sok sikert kívánunk neki!

 

 


mirror

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!