A Manchester United a gyógyulás útjára lépett

Amint Van Gaal kirakósának minden egyes darabja a helyére kerül, a United újra a legfélelmetesebb ellenfele lesz minden riválisának a ligában.


Egyes vélemények szerint a United a védelem és a középpálya közepén szorult volna gyors elsõsegélyre, Van Gaal viszont az amúgy is orrnehéz keret támadó szekcióját erõsítette tovább tapasztalt sztárok igazolásával.

 
A tavalyi kudarcot követõen a Vörös Ördögök szurkolóinak körében a United gyenge szezonkezdését látván pánik hangulat kezdett eluralkodni. Egyre nagyobb hangot kaptak a holland tréner új rendszerét illetõ kritikák.
 
Bár augusztusban hat játékossal erõsítettek az Old Traffordon, de az igazán nagy sztárok mégsem a megüresedett posztokra, a védelembe vagy a középpályára, hanem a támadósorba érkeztek. Úgy tûnik van Gaal szívesen támaszkodik a fiatalokra a védelemben, és nagy reményeket fûz a 24 éves Daley Blindhez a United középpályáján.
 
Annak ellenére, hogy a Vörös Ördögök védelmi vonaláról egyelõre nem mondható el, hogy maximálisan megoldott, fõleg az új 3-5-2-es rendszerben, Radamel Falcao és Angel Di Maria megszerzésével az United elindul a gyógyulás felé vezetõ úton.
 
 
A sokoldalú Daley Blind és Marcos Rojo tehetségére nagy szükség lesz ahhoz, hogy ideiglenesen javítani tudjanak a védelem fõbb hiányosságain januárig, vagy netalán jövõnyárig, amikor van Gaalnak lehetõsége lesz ezeken a területeken is erõsíteni.
 
Amikor az átigazolási ablak bezárult, azonnal a figyelem központjába került a United kínosan gazdag támadó szekciója. Falcao és Di Maria csatlakozott Robin Van Persie, Wayne Rooney, Adnan Januzaj és Juan Mata mellé a Vörös Ördögök élére. Nem csoda hát, hogy a szurkolók a Gaalacticos nevet adták a holland tréner új keretének.
 
Van Gaal a Premier League-ben egy szokatlan felállással rukkolt elõ a United hiányos védelmének orvoslása érdekében. A merész megoldásokat kedvelõ menedzser a világbajnokságon is a 3-5-2-es formációt használta a 4-3-3 helyett, amikor nélkülöznie kellett sérülés miatt box-to-box középpályását, Kevin Strootmant.
 
A háromvédõs rendszerben viszont lehetetlen beleszuszakolni a United összes támadóját, így nagy valószínûséggel Mata és Van Persie második választás lesznek. Rooneynak pedig új státuszához méltóan kell szerepelnie. A United és most már Anglia kapitánya mindig is szerette az új kihívásokat. Eddigi pályafutása során tapasztalhattuk, Rooneyt a kiélezett versenyhelyzetek doppingolják a leginkább. Akkor nyújtja a legjobb teljesítményt, ha hasonló kaliberû társak mellett harcolhat.
 
Falcaot és Di Mariát pedig a bizonyítási vágy teszi majd maximálisan élessé új csapatukban. Van Gaal minden bizonnyal egy kiegyensúlyozott középpályás triót szeretne látni csapatában Blind, Herrera és Di Maria személyében. Az elmúlt néhány hétben ugyanis a Mata, Van Persie és Rooney trióból hiányzott az a dinamizmus, ami szükséges ahhoz, hogy egy olyan rugalmas rendszer, mint a 3-5-2 jól mûködjön.  
 
 
Di Maria és Falcao érkezése viszont meghozza a kellõ lendületet, és a sérült játékosok visszatérésével gyakorlatilag ezzel a kerettel Van Gaal bármire képes lehet.
 
A United új menedzsere mindig is elõnyben részesítette azokat a játékosokat, akikkel nyugodtan taktikázhat, mert pozícionálisan rugalmasak, több poszton bevethetõek és képesek több rendszerhez is illeszkedni. Ha külön-külön megnézzük a holland igazolásait, láthatjuk, hogy mindegyikük egy bizonyos fokú sokoldalúsággal bír. Luke Shaw játszhat bal hátsó, vagy baloldali szárnyvédõként, Marcos Rojo középhátvéd, bal hátsó vagy bal szárnyvédõ, és Daley Blind bal oldali középhátvéd, bal hátsó védõ, vagy középpályásként.
 
Ander Herrera a középpályán minden szerepben jól érzi magát, akár mélyenfekvõ irányító, vagy második hullámban érkezõ támadóként is megállja a helyét. Di Maria egy elsõosztályú szélsõ, de bebizonyította tavaly, hogy közepén is világszínvonalú teljesítményre képes. Végül Falcao, aki gyorsan tud alkalmazkodni új csapatához leginkább elsõ csatárként, de feltehetõen azonnal képes lesz Rooneyval is ragyogó partnerséget kialakítani. 
 
Mindez azt sugallja, hogy Van Gaal most arra törekszik, hogy minél inkább tökéletesítse új rendszerét legalább januárig, amikor be tud szerezni egy elsõ osztályú box-to-box középpályást, egy központi védõt, és talán egy vetélytársat Rafael mellé. Strootman az egyik legesélyesebb téli igazolások egyike abban az esetben, ha tökélestesen felépül térdsérülésébõl. 
 
Ha legkésõbb a jövõnyáron a holland trénernek sikerül megerõsítenie a védelmet és a középpályát, akkor feltehetõen hosszútávú terveiben visszatér a négyvédõs rendszerek valamelyikéhez, de nyitva hagyja az utat, hogy bármikor nyugodt szívvel változtasson taktikáján. És meg is teheti ezt, mivel mindig hosszútávú terveibe illeszti igazolásait, elõnyben részesítve a több poszton bevethetõ játékosokat.  
 
Ennek köszönhetõen már jelenlegi kerete is több lehetõséggel kecsegtet.
 
 
Például az általa elõszeretettel alkalmazott 4-3-3, vagy akár a 4-4-2 gyémánt, amellyel maximálisan kihasználhatná bõséges támadósorát. Ennyi fantasztikus játékossal nagy horderejû tervek is megvalósíthatóak. Ilyen tehetségek közül választani minden edzõnek kellemes gondokat jelentene. 
 
 
Nagyon nehéz kitalálni, hogy Van Gaal mit kezd majd ezzel a rugalmas kerettel, de a lehetõségek tárháza nyitott a menedzser elõtt, aki feltehetõen maximálisan kamatoztatni is fogja kivételes kerete adottságait. Hamarosan a 'Gaalacticos' minden egyes darabja a helyére kerül, és hihetetlen taktikai variációs lehetõségek birtokában irányíthatja majd a holland tréner vissza a siker útjára a Manchester Unitedet. 
 
Forrás: squawka.com


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!